articol preluat din Adevarul

Biroul Permanent National al PD a decis, ieri, in unanimitate, retragerea sprijinului politic acordat deputatilor Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu si Lavinia Sandru. In plus, conducerea partidului a recomandat organizatiilor de baza din care fac parte cei trei excluderea lor in termen de o saptamana.

Cei care s-au inghesuit sa faca propunerea de sanctionare au fost tocmai liderii organizatiilor de tineret si studenti, care au tinut sa arate astfel ca in PD nu exista un conflict intre generatii. Motivul excluderii din partid a fost prezentat de presedintele PD, Emil Boc: grupul Gusa a incalcat statutul prin declaratii care "au facut rau partidului" si nu a dovedit spirit de echipa.

"Intre prietenie si statut a trebuit sa alegem statutul", a filozofat Boc, parafrazandu-l pe Aristotel. Dupa sedinta de ieri a conducerii PD, in fata presei s-au prezentat nu mai putin de zece membri ai Biroului Permanent National care doreau sa infiereze public atitudinea lui Gusa si a colegilor sai. "N-a inteles nimic din demersul PD", a declarat vicepresedintele Liviu Negoita.

"O discutie informala despre viitorul partidului a fost transformata intr-o catapulta pentru Gusa", s-a plans deputata Iacob-Ridzi Monica, unul din cei 17 semnatari ai scrisorii in care i se cerea celui exclus azi sa candideze la presedintia PD. In sfarsit, in fata ziaristilor a aparut palida si spasita si deputata Roberta Anastase.

Aceasta l-a secundat pe Gusa in campania electorala pentru alegerile locale, a fost membra a asociatiei conduse de acesta - Initiativa 2003 - si a semnat si scrisoarea celor 17. Acum, ea a anuntat ca nu se retrage din Biroul Permanent National al PD - asa cum a decis de ieri grupul Gusa - si a sustinut ca nu stia nimic despre ultimele initiative politice ale acestuia.

In consecinta, partidul a iertat-o si se pare ca, in sedinta de ieri a conducerii PD, nimeni nu ar fi acuzat-o de legaturile ei stranse cu Cozmin Gusa. "Sunt convins ca viitorul Aliantei nu statea in Gusa, Pavelescu si Sandru", a spus Emil Boc in finalul conferintei in care s-a anuntat pedepsirea celor trei.

Gusa & prietenii au demisionat preventiv din PD

La doar o jumatate de ora dupa ce Biroul Permanent al PD a propus excluderea lui Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu si Laviniei Sandru din partid, cei trei au decis sa o ia inaintea deciziei propriu-zise si si-au anuntat demisia din PD. "Deci, din acest moment suntem despartiti de colegii din PD", a remarcat foarte detasat Cozmin Gusa.

El a precizat ca grupul sau nu va da curs cererii lui Emil Boc de a demisiona din Parlament, urmand sa voteze doar acele proiecte de reforma promise in campania electorala. "Boc vorbeste ca la "Scanteia tineretului"", a comentat Gusa, amintind ca, inainte de 1989, actualul presedinte al PD a scris un articol propagandistic in ziarul oficial al UTC.

Ieri, Gusa a tinut sa-i adreseze un mesaj si fostului presedinte al PD, Traian Basescu. "Aveam speranta sa fie cel putin AtatUrk (n.r. - parintele turcilor, cel care a pus bazele Turciei moderne). Dupa ceea ce face acum, pare a fi mai degraba Lukasenko", a spus Cozmin Gusa, care l-a mai acuzat pe Basescu de faptul ca "ii lipseste onoarea".

Gusa, Pavelescu si Sandru au mai precizat ca nu se considera vinovati de incalcarea statutului PD si nu se vor inscrie, deocamdata, in alt partid.

Mircea MARIAN

Adevarul - 10 februarie 2005