PSD va depune un denunt penal impotriva presedintelui Traian Basescu pentru fals in declaratii, uz de fals si abuz in serviciu. Actiunea partidului de opozitie pleaca de la ultimele dezvaluiri aparute in presa potrivit carora, in perioada in care era primar al Capitalei, Basescu a cumparat de la stat un apartament in strada Stefan Mihaileanu.

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a explicat in termeni foarte tehnici demersul partidului sau: "Va face un denunt penal redactat in termeni juridici, care sa se instrumenteze in faza actelor premergatoare, astfel incat cetateanului Traian Basescu sa i se puna in miscare actiunea penala dupa ce nu va mai fi aceasta interdictie constitutionala".

In opinia sa, ceea ce a facut "cetateanul Traian Basescu" este din punct de vedere gazetaresc "gainarie si inginerie imobiliara". Iorgovan a amintit ca, in urma cu cativa ani, un deputat facea multa valva in Parlament, dandu-si demisia si prezentandu-se in instanta pentru dosarul Flota.

"Acest personaj a dovedit ca e fara de lege, nu are nici Constitutia, nici Codul Penal", l-a atacat pe presedintele Romaniei, Antonie Iorgovan. El a mentionat ca Parchetul, pe baza acestui denunt, se poate sesiza si poate chiar incepe urmarirea penala, fara a mai astepta incetarea mandatului de presedinte al lui Basescu.

"Imunitatea presedintelui se spijina pe acelasi principiu cu cea a unui parlamentar, imunitatea este doar pentru declaratii politice", a spus Iorgovan.

Deputatii PSD cer comisie de ancheta

La Camera, deputatii PSD au anuntat, prin vocea lui Valeriu Zgonea, ca vor cere Birorilor permanente reunite constituirea unei comisii speciale de ancheta asupra afacerilor imobiliare ale presedintelui tarii. Ancheta va viza nu doar perioada cat Traian Basescu a fost primar al Capitalei, ci si perioada cand acesta a ocupat si alte demnitati, cum a fost cea de ministru al Transporturilor.

Presedintele Romaniei Traian Basescu a declarat ieri ca dupa ce se va intoarce din vizita la Moscova va cere Administratiei Fondului Imobiliar anularea contractului pentru apartamentul din strada Stefan Mihaileanu si va solicita RA-APPS o locuinta de serviciu, pe perioada mandatului de sef al statului.

"Imi asum public responsabilitatea unei contractari legale a apartamentului din Stefan Mihaileanu, nr. 2", a precizat Basescu, citat de Mediafax, ca reactie la comentariile presei pe aceasta tema.

"Voi cere AFI anularea contractului de vanzare-cumparare, intrucat in acest moment sunt in situatia de a cere de la RA-APPS o locuinta de serviciu deoarece locuinta din Mihaileanu, ca de altfel si cea din DN1 nu sunt proprii pentru masurile de siguranta care se iau de regula pentru presedintele Romaniei", a subliniat Basescu.