Inainte de a pleca la Moscova, presedintele Traian Basescu a descins impreuna cu garzile de corp in locuinta cumparata ilegal, situata in strada Stefan Mihaileanu nr. 2, din sectorul 2 al Capitalei. Vizita pare sa fi fost la fel de importanta ca si cea pe care, in aceeasi zi, urma sa o faca presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin.

In ciuda agresivitatii garzilor personale, presedintele a fost surprins de ziaristi incercand sa scoata pe ascuns cateva sacose burdusite. "Vedeti, ca va filmeaza!", s-a auzit avertismentul dat de aghiotantul lui Basescu, ceea ce l-a facut pe presedinte sa se retraga urgent in spatele portii.

Imediat, masinile din coloana oficiala le-au blocat ziaristilor campul vizual si accesul catre presedintele care le-a promis exprimare libera. In timpul altercatiilor, Basescu s-a strecurat in masina prezidentiala, iar aghiotantul i-a strecurat pungile in portbagaj.

Potrivit unor surse apropiate de locatarul prezidential, numai usa renovata de la intrarea in apartamentul nationalizat a costat peste 3.000 de euro. In plus, tamplaria cu mare grad de protectie a fost executata de o firma specializata din Germania, iar amenajarile interioare si exterioare au fost proiectate si executate de o firma partenera a Primariei Capitalei.

Lucrarile realizate pentru primarul general de atunci i-au trimis pe cei trei vecini de la parterul imobilului sa foloseasca o intrare separata, din spatele cladirii. In ceea ce priveste recuperarea celor aproximativ 20.000 de dolari, cat a platit pentru apartamentul cumparat ilegal, lucrurile sunt mult mai complicate.

Ca fost primar general, Basescu ar fi trebuit sa stie ca banii incasati din vanzarea imobilelor nationalizate intra intr-un cont special al Ministerului Finantelor, care este utilizat pentru constructia de locuinte.

Ca sa-si recupereze banii, in loc sa faca declaratii politice, Basescu ar fi trebuit sa-i cheme in judecata pe "binefacatorii" locativi de la Administratia Fondului Imobiliar (AFI), alaturi de reprezentantii Finantelor. Inainte de toate, contractul de vanzare-cumparare trebuie anulat.

Aceasta se poate face ori in instanta, cu acordul partilor, ceea ce presupune un proces de durata, ori printr-un act de donatie, dar in acest caz Basescu pierde si banii dati pe apartament, si pe cei cheltuiti - eventual cu acte - pe renovare si modernizare.

Cel mai simplu ar fi insa ca Parchetul sa se autosesizeze in acest caz, sa anuleze actele ilegale si sa-i traga la raspundere pe cei vinovati.

Razgandindu-se peste noapte

Basescu zice ca a dat casa inapoi, fiindca nu-i asigura securitatea ca presedinte

In schimb, seful statului va solicita locuinta de serviciu de la Protocol

"Imi asum public responsabilitatea unei contractari legale a apartamentului din strada Stefan Mihaileanu", a afirmat ieri presedintele Traian Basescu. Intr-o declaratie publica, facuta pe Aeroportul Henri Coanda inainte de plecarea la Moscova, seful statului a sustinut ca vrea sa ia o pozitie publica "sintetica", fara sa intre in detaliile "plimbarii" sale prin Bucuresti.

Basescu a reluat ceea ce spusese cu o zi inainte, printr-un comunicat de presa, si anume ca va renunta la apartamentul din Stefan Mihaileanu si isi va recupera de la AFI contravaloarea locuintei. Numai ca, de aceasta data, presedintele a invocat un alt motiv pentru acest demers.

Daca duminica vorbea despre "respectul fata de opinia publica", ieri, Basescu a afirmat ca va renunta la apartament si va cere RAAPPS o noua locuinta, in baza legii, pentru ca nici una din resedintele sale nu corespunde standardelor de securitate prevazute pentru un sef de stat: "Nici locuinta din Mihaileanu, nici cea din DN1 (Soseaua Bucuresti-Ploiesti - n. red.

) nu sunt proprii pentru masurile de siguranta care se iau, de regula, pentru presedintele Romaniei".

Traian Basescu a precizat ca, maine, la intoarcerea din vizita pe care o face in Federatia Rusa, va depune doua cereri: una la AFI, pentru anularea contractului de vanzare-cumparare si returnarea banilor pentru apartamentul din Stefan Mihaileanu, si cealalta, la RAAPPS, pentru obtinerea unei locuinte de serviciu, pe perioada celor cinci ani de mandat la Palatul Cotroceni.