Ieri, Banca Centrala a anuntat un curs de 38.026 de lei pentru un euro, cu aproape 200 de lei mai putin decat cel consemnat marti, cand BNR a aspirat aproape 300 de milioane de euro de pe piata. Insa dealerii bancilor sustin ca este vorba de o crestere "cosmetizata" a euro, in realitate cursul monedei europene ajungand la 37.000 lei la sfarsitul zilei trecute.

"Pana la orele pranzului, cursul euro a fost relativ stabil, scazand spre pranz pana la 38.000 lei, fata de nivelul de deschidere de 38.100. Vanzarile de valuta au fost semnificative, multi dintre clientii bancilor dorind sa profite de cursul bun", explica dealerul unei banci.

Cu toate acestea, jucatorii de pe piata valutara sustin ca euro a rezistat extrem de bine la vanzarile mari de valuta, ceea ce ii face sa banuiasca o noua interventie ascunsa a BNR. "Cursul a tinut bine piept la vanzarile masive de valuta pana la orele pranzului. Daca in spate s-a aflat Banca Centrala, prezenta acesteia a fost extrem de subtila", recunoaste dealerul unei banci.

Suspiciunile dealerilor privind o a treia interventie consecutiva a BNR par sa fie confirmate de prabusirea brusca a cursului pana la ora 16, cand piata valutara si-a inchis portile. Euro a ajuns la sfarsitul zilei de ieri inapoi la nivelul de 37.050 lei. Jucatorii de pe piata valutara sustin ca in zilele urmatoare este de asteptat ca euro sa scada. Insa nu stiu cat de brusc.

"Este greu de spus daca moneda europeana va sta peste 37.000 lei cateva zile sau daca va cobori sub acest nivel chiar de maine" (n.r. - azi), spun dealerii valutari.