Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cumparat 600 milioane de euro de pe piata valutara interbancara marti si miercuri, a declarat, ieri, guvernatorul Mugur Isarescu. BNR a cumparat direct mai mult de 200 milioane de euro, iar indirect peste 300 milioane de euro. Rezultatul interventiilor BNR a fost aprecierea cursului leului cu circa 2.700 lei fata de moneda europeana si cu 2.

300 lei fata de dolarul american. "Nu BNR determina cursul, ci piata. Totusi, suntem constienti ca prin interventia noastra influentam cursul”, a recunoscut Isarescu. "Privim cursul, dar nu avem obiective de curs”, a adaugat guvernatorul, sublinind ca toate bancile centrale se uita la evolutia cursului de schimb.

Obiectivele BNR pentru 2005 vizeaza stabilitatea preturilor, respectiv nivelul rezervelor internationale, care vor ajunge sa acopere importurile aferente a circa cinci luni, a precizat Isarescu."Avem si obiective subsidiare: sa dam flexibilitate in ambele sensuri, in sus si in jos, a cursului”, a spus el.

Acest lucru va diminua intrarile de fluxuri speculative in perspectiva liberalizarii depozitelor in lei pentru nerezidenti deoarece "investitorii” nu vor mai putea previziona randamentul pe care l-ar obtine.

Guvernatorul a afirmat ca pana in noiembrie cele mai multe pierderi le acumula BNR, iar ceilalti jucatori de pe piata aveau numai de castigat.

"Am anuntat ca dorim sa castigam pentru ca suntem banca, nu institutie de acumulare a pierderilor”, a raspuns, indirect, Isarescu criticilor exportatorilor care au cerut in nenumarate randuri interventia Bancii Centrale pentru a deprecia euro fata de moneda nationala.

«Exportatorii sa lucreze cu bancile»

Din cele 600 milioane de euro atrase marti si miercuri de banca centrala din piata valutara, circa 20% reprezinta operatiuni forward de cumparare, iar 60% au fost banii unor intermediari-banci si fonduri straine, potrivit guvernatorului.

"Exportatorii care au vandut valuta reprezinta numai 15%, si este pacat ca acestia nu opereaza cu tranzactii la termen care sa le aduca un castig. Mesajul pentru mediul de afaceri este sa lucreze mai mult cu bancile, iar pentru banci sa ofere consultanta firmelor", a spus Isarescu.

El apreciaza ca operatiunile speculative si de acoperire a riscului reprezinta in pietele dezvoltate stabilizatorii interni ai pietei valutare.

Pierderile exportatorilor – 300 milioane euro

Variatia mare a cursului de schimb a aparut in noiembrie 2004 si ar fi putut afecta veniturile aferente exporturilor din ultimele doua luni ale anului. La exporturi de cel mult trei miliarde lei, eventuala pierdere s-ar putea ridica la maximum 300 milioane de euro, a calculat guvernatorul.

Astfel, Isarescu "ataca" cifra declarata de reprezentantii exportatorilor care reclamau pierderi de peste un miliard de euro. In acelasi timp, Isarescu a amintit ca BNR a cumparat anul trecut peste trei miliarde de euro din piata valutara, ceea ce arata ca nu a contribuit in mod decisiv la aprecierea leului.