articol preluat din Romania Libera

Cariera lui Vanghelie de candidat la Primaria Capitalei s-ar putea incheia chiar astazi, dupa furtuna de rasete pe care a starnit-o nominalizarea sa. Delegatia Permanenta a PSD va lua astazi in discutie necesitatea retragerii lui Vanghelie din cursa pentru Primarie, la dorinta "consensuala" a celor doi lideri - Nastase si Iliescu.

In turneul sau prin filialele PSD din Ardeal, Adrian Nastase a intampinat reprosurile si nemultumirile membrilor PSD legate de desemnarea lui Vanghelie pe post de candidat la Primaria Capitalei.

Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, ne-a declarat ca, la unison, membrii PSD de la Timis, Arad, Cluj i-au spus presedintelui Nastase ca desemnarea lui Vanghelie ridica o problema de imagine pentru partid, nu numai la nivelul organizatiei PSD Bucuresti, ci si la nivel national, pentru ca Vanghelie este mediatizat drept candidat al PSD in toata tara, nu numai in Capitala.

In consecinta, Nastase va propune astazi Delegatiei Permanente a partidului sa ceara organizatiei de la Bucuresti sa desemneze un alt candidat. Propunerea lui Nastase va fi sustinuta, se pare, si de Ion Iliescu, care se vede pus si el de candidatura lui Vanghelie intr-o situatie delicata, avand in vedere ca este coordonatorul organizatiei de Bucuresti din partea conducerii centrale.

Surpriza sedintei de astazi a Delegatiei Permanente ar putea fi insa constituita de nominalizarea lui Dan Ioan Popescu drept candidat la Primaria Capitalei.

Surse din conducerea PSD sustin ca Nastase il va propune pe Dan Ioan Popescu drept solutie pentru inlocuirea lui Vanghelie, argumentand ca Alianta a lansat in competitia pentru Primarie un nume greu al guvernarii, in persoana vicepremierului Videanu. "Uite cu ce iese Alianta la bataie - cu vicepremierul Videanu.

Si PSD trebuie sa aiba un candidat cel putin la fel de ÇgreuÈ si unul mai bun decat D.I.P., care a gestionat jumatate din economia Romaniei si a fost si el ministru de stat, deci tot vicepremier, nu se poate gasi", spun sursele citate.

La Cluj, Adrian Nastase a pus sub semnul intrebarii candidatura lui Marian Vanghelie la Primaria Capitalei. Liderul PSD a declarat ca aceasta candidatura ar trebui analizata de Delegatia Permanenta a partidului pentru ca postul de primar general poate fi o rampa de lansare pentru functia de presedinte al Romaniei.

Nastase a spus ca a primit semnale negative din partea liderilor organizatiilor PSD din Ardeal in legatura cu candidatura lui Marian Vanghelie la Primaria Bucurestiului. El a mai adaugat ca respecta decizia organizatiei locale din Bucuresti, cea care l-a nominalizat pe primarul sectorului 5, dar a mentionat ca aceasta candidatura ar trebui discutata si de conducerea centrala a partidului.

Concret, Nastase a declarat ca Primaria Capitalei poate fi o rampa de lansare pentru viitorul presedinte al Romaniei, de aceea conducerea centrala a PSD trebuie sa analizeze cu maximum de precautie candidatura la postul de sef al administratiei bucurestene. Marian Vanghelie a fost anuntat drept candidatul partidului de presedintele organizatiei din Bucuresti, Dan Ioan Popescu.

Cat priveste disputele din interiorul partidului, Nastase a afirmat ca doreste sa mentina legatura dintre diferitele grupuri din PSD. El a spus in legatura cu reformarea partidului ca va prezenta un punct de vedere echilibrat, care sa tina seama de pozitiile tuturor filialelor din partid.

Liderul fostului partid de guvernamant a adaugat ca i-ar fi fost foarte usor sa pozeze in fruntea unui grup de haiduci care au pornit sa cucereasca Bucurestiul, dar in acest mod PSD ar fi fost transformat intr-un partid de 10 la suta in optiunile electoratului ori intr-un partid regional...

Un articol de Adriana Dutulescu, Claudiu Padurean