articol preluat din Gardianul

Fostul partid de guvernamant s-a decis destul de greu asupra candidatului pentru Primaria Generala a Capitalei.

Intrucat senatorul Sorin Oprescu, cel care se situa pe primul loc in preferintele bucurestenilor, a refuzat categoric sa intre in aceasta cursa, PSD Bucuresti a hotarat ca Marian Vanghelie, studentul de 36 de ani, "care este" primarul sectorului 5 sa reprezinte partidul in aceasta lupta. Totusi, aceasta veste a nemultumit mai multe organizatii PSD, mai ales pe cele din Ardeal.

Astfel, cu ocazia unei vizite facute de Adrian Nastase in aceasta zona, liderii acestor filiale si-au exprimat indignarea si preocuparea privind candidatura lui Vanghelie pentru fotoliul de edil-sef al Capitalei.

In consecinta, Nastase va propune astazi Delegatiei Permanente a partidului analizarea candidaturii lui Marian Vanghelie la Primaria Generala a Capitalei, tinand cont de semnalele negative primite in cadrul turneului efectuat in filialele din Ardeal.

Nastase: Decizia apartine Organizatiei PSD Bucuresti

Presedintele PSD ne-a declarat, ieri, ca unii lideri de organizatii precum cei din Craiova, Timisoara si Cluj au reactionat, aratandu-se preocupati de aceasta candidatura. "Este datoria mea, ca presedinte, sa transmit aceste lucruri Delegatiei Permanente", ne-a spus liderul social-democrat.

Intrebat daca se pune problema schimbarii candidatului, Nastase ne-a raspuns: "Nu stiu, aceasta este decizia si responsabilitatea Organizatiei PSD Bucuresti". El a spus, de asemenea, ca semnalele primite trebuie tratate cu "maxima atentie".

"In acest moment in care discutam despre reforma in partid, candidatura de la Bucuresti poate da un anumit tip de semnal si cred ca avem datoria sa discutam aceasta chestiune, relevanta nu numai pentru alegerile din Bucuresti, dar si pentru ceea ce inseamna efortul de a relansa activitatile de partid in perspectiva unui nou ciclu politic", a precizat Nastase.

El sustine ca responsabilitatea desemnarii lui Vanghelie apartine totusi organizatiei PSD Bucuresti, dar si Delegatia Permanenta ar trebui sa-si spuna punctul de vedere. Nastase este de parere insa ca, dincolo de imaginea sa, Vanghelie este considerat un foarte bun administrator si un bun manager in sectorul 5.

"Va trebui sa fim foarte atenti cu aceasta candidatura, pentru ca Primaria Generala poate sa fie o trambulina, in viitor, pentru un viitor presedinte al Romaniei", a adaugat amuzat liderul social-democrat.

Dan Ioan Popescu: No comment!

Contactat de ziarul nostru, liderul PSD Bucuresti Dan Ioan Popescu a refuzat sa faca declaratii pe tema candidaturii lui Vanghelie. Desi era la curent cu afirmatiile facute de Adrian Nastase, acesta ne-a asigurat ca va reveni cu o pozitie oficiala referitoare la acest subiect, abia dupa sedinta Delegatiei Permanente de astazi.

Amintim faptul ca Popescu a sustinut candidatura lui Sorin Oprescu, insa in momentul in care a realizat ca acesta nu poate fi convins sa intre in lupta, a prezentat conducerii PSD varianta Dan Marian Vanghelie, oferta acceptata de liderii social-democrati.

Pascu si Geoana cred in sansa lui «Care este»

Intrebati ce parere au despre faptul ca in sedinta Delegatiei Permanente se va discuta despre candidatura primarului "care este", parlamentarii PSD Mircea Geoana si Ioan Mircea Pascu ne-au declarat ca si "Vanghelie are sansa lui". "Nu am rezerve in ceea ce priveste candidatura acestuia", ne-a spus Pascu, adaugand ca organizatia PSD Bucuresti este indreptatita sa decida asupra acestui lucru.

La randul sau, Geoana a aratat ca "este importanta informarea Delegatiei Permanente, dar filialei PSD Bucuresti si lui Dan Ioan Popescu le apartine intreaga responsabilitate". "Nu cred ca se pune problema schimbarii candidatului, ci analiza impactului pe care il are candidatura sa", a adaugat Geoana.

Victor Ponta nu vrea alt candidat

Intrebat ce parere are despre acest subiect, presedintele TSD, Victor Ponta, ne-a raspuns: "Sa fim seriosi. Ce sa mai discuta? Nu este normal. Ce, iar intervenim noi de la centru?". El a amintit ca Dan Ioan Popescu i-a intrebat cu o saptamana in urma pe toti membrii Delegatiei Permanente daca au idei mai bune privind candidatul pentru Capitala, iar raspunsul acestora a fost negativ.

"Eu nu sunt deloc fericit cu Vanghelie, dar cine sa candideze? Sa candideze Adrian Nastase, dar nu cred ca vrea", a precizat liderul TSD. "Nu mai vreau ca noi, de la centru, sa le bagam pe gat un candidat, dupa care sa-i certam. Noi putem doar sa dam o opinie, dar nu sunt de acord sa mai discutam in Delegatie despre acest subiect", a sustinut el.

Oprescu si Vanghelie, impreuna la greu

Nici Vanghelie nu a intarziat sa faca precizari referitoare la semnalele negative primite de Nastase de la colegii din Ardeal.

"Semnalele din Cluj, cei care nu au castigat nimic, nu sunt semnale care sa traga semnale de alarma", a declarat primarul, adaugand ca i se pare normal ca Delegatia Permanenta sa analizeze aceste reactii. Sorin Oprescu a aratat si el ca "Vanghelie are sanse reale sa castige Capitala, daca nu i se pun piedici inainte".

Va avea sau nu sanse sa iasa victorios din aceasta lupta, vom vedea in cazul in care primarul sectorului 5 va ramane candidatul PSD pentru aceasta functie, sau daca se va dovedi ca inca o data Ion Iliescu avea dreptate cand afirma referitor la acest subiect: "E o gluma!"

Iorgovan, pus la colt de seful sau

Adrian Nastase si-a exprimat dezaprobarea fata de depunerea, de catre un grup de senatori ai partidului, unui denunt penal impotriva lui Traian Basescu. "Eu nu sunt de acord ca Iorgovan sa angajeze partidul fara sa intrebe conducerea acestuia. Nu poate decide de capul lui ca PSD, ca partid, trebuie sa faca un denunt penal pentru ca asa crede el ca e bine.

Daca era asa de destept, trebuia sa preia acest subiect in campania electorala", a comentat Nastase. El a considerat "o greseala" felul in care a actionat la scurt timp dupa alegeri, "un partid care are alte prioritati in acest moment". "Atata vreme cat eu sunt presedintele partidului, doar eu si conducerea puteam sa angajam partidul intr-o actiune in instanta", a adaugat liderul PSD.

Cristina Postolache, Gardianul