Ministerul Justitiei va solicita procurorului general al Romaniei, pe baza ultimelor relatari din presa, reluarea cercetarilor in cazul mortii procurorului Cristian Panait, a comunicat, luni, purtatorul de cuvint al ministerului, Dan Tapalaga.

Ministrul Justitiei declara, intr-o conferinta de presa sustinuta in 18 ianuarie, ca, daca este posibil, va cere redeschiderea dosarului privind moartea procurorului Cristian Panait (care s-a sinucis, la 29 de ani).

Monica Macovei adauga ca ar putea face acest lucru in conditiile in care anumite cotidiane centrale au cerut Parchetului instantei supreme, in diferite momente, declansarea unor verificari in acest caz, iar pina acum nu s-a dat o solutie. "In acest context, daca este posibil, voi cere redeschiderea dosarului Panait", a spus ministrul.

Redeschiderea dosarului Panait - a fost ceruta, in 2002, la citeva luni de la moartea procurorului, si de matusa acestuia, Eleni Dumitru, insa Parchetul Curtii Supreme de Justitie (care a coordonat ancheta in acest caz) a respins-o ca neintemeiata.

Procurorul Cristian Panait a murit in 10 aprilie 2002, la virsta de 29 de ani, dupa ce s-a aruncat de la etajul doi al imobilului in care locuia.

Numele procurorului Cristian Panait a revenit in atentia publica saptamina aceasta, dupa ce Ilie Piciorus - care i-a fost sef si a fost implicat si in ancheta in cazul mortii tinarului procuror - a fost ales secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii.

Ultimele informatii de presa aparute in cazul Panait acrediteaza ideea ca Ilie Piciorus l-a trimis pe Cristian Panait sa instrumenteze cazul Lele desi stia ca acesta este nevinovat.

Procurorul Panait a murit la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde a fost internat dupa ce s-a aruncat de la etaj. A doua zi, Parchetul Curtii Supreme de Justitie avansa ipoteza sinuciderii procurorului Panait, precizind ca "decesul a survenit din cauza leziunilor grave suferite prin cadere de la inaltime, pe fondul unui episod suicidar".

La scurt timp de la moartea lui Panait, Piciorus a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca a constatat la subordonatul sau, in ultimele saptamini de viata, un comportament anormal. "Adica vorbea fara sens si folosea cuvinte fara final.

Familia sa mi-a spus ca a constatat acelasi lucru si i-am intrebat pe membrii familiei daca sint de acord sa consulte un medic. Nu puteam sa-l internez eu cu forta", a afirmat Piciorus.

Dosarul mortii procurorului Cristian Panait a fost clasat, in 21 august 2002, concluzia fiind - potrivit celor comunicate atunci de Ministerul Public - ca "decesul procurorului nu a fost urmarea savirsirii vreunei infractiuni", se preciza intr-un comunicat al Ministerului Public.

Ministerul Public preciza atunci ca Panait nu a prezentat o tulburare de personalitate, fiind apt din punct de vedere psihiatric pentru activitatea de procuror. "Trasaturile de personalitate care l-au individualizat i-au conferit, pe de alta parte, vulnerabilitate psihologica la nivelul mecanismelor de gestionare a stresului", se mai arata in comunicat.

Ministerul Public informa ca a fost identificat un complex de factori psihostresori, intre care unul marcant, reprezentat de incidentele care au avut loc la Oradea cu ocazia efectuarii unor acte procedurale culminind cu impiedicarea unei perchezitii domiciliare de catre persoana invinuita in cauza (procurorul Alexandru Lele-n.r.).

"Pe terenul vulnerabil al structurii personalitatii sale, complexul de factori psihostresori mentionat a avut un caracter precipitant pentru episodul din 10.04.2002 pe fondul caruia Nicolae Cristian Panait s-a sinucis.

Din actele de cercetare si din constatarile medicilor specialisti care au analizat cazul nu a rezultat existenta unor tulburari psihice in perioada de activitate a procurorului, care sa ridice problema unei incapacitati sau incompatibilitati medicale privind profesia exercitata", se mai arata in comunicat.

Printr-o rezolutie a Parchetului Curtii Supreme de Justitie, in 23 mai 2002, s-a dispus efectuarea unei analize psihopatologice la Institutul National de Medicina-Legala "Mina Minovici".

Expertiza psihiatrica post mortem solicitata de procurori in cazul sinuciderii magistratului Cristian Panait a fost o premiera in drept penal, un astfel de document eliberindu-se de regula in dosare civile.

Citeva luni mai tirziu, matusa procurorului Cristian Panait, Eleni Dumitru, a adresat Curtii Supreme de Justitie o plingere impotriva actelor prin care dosarul mortii nepotului sau a fost clasat.

Eleni Dumitru era nemultumita de modul in care a fost solutionat dosarul privind decesul nepotului sau, reclamind ca nu au fost avute in vedere variantele omorului sau a determinarii sinuciderii. Eleni Dumitru a protestat si fata de acreditarea ideii ca nepotul sau a fost bolnav psihic.

Instanta suprema a decis ca nu este competenta sa solutioneze actiunea formulata de Eleni Dumitru, pe care a trimis-o la Parchetul Curtii Supreme de Justitie, care a respins-o ca neintemeiata.