Implicarea bancilor in dezvoltarea sectorul agricol este in prezent extrem de timida. Chiar daca agricultura este a treia ramura din economia nationala din punct de vedere al ponderii valorii adaugate in PIB, dupa servicii si industrie, bancile percep acest domeniu ca fiind unul cu grad de risc ridicat. Cu o valoare de aproximativ 3.

000 de miliarde lei, creditele agricole aproape ca nu conteaza in totalul imprumuturilor acordate de banci.

Directorul directiei de comunicare al Bancii Comerciale Romane, Corneliu Cojocaru, este de parere ca agricultura nu este suficient de atractiva pentru bancile comerciale. "Pana in prezent, au fost acordate credite agricole de aproximativ 3.

000 de miliarde lei, din care 90% sunt in portofoliul BCR", a declarat oficialul grupului financiar-bancar la evenimentul "Forumul International de Investitii".

Banca Comerciala Romana dispune de un produs special destinat producatorilor agricoli, care exploateaza terenuri agricole sau efective de animale, in scopul obtinerii productiei agricole destinate comercializarii (prevazuti in Legea 150/2003). Imprumutul se acorda pentru:

* infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor agricole si plantatiilor,

* achizitionarea din productia interna sau producerea puilor de pasare, a purceilor pentru ingrasat si a tineretului ovin si bovin pentru ingrasat,

* aprovizionarea, procesarea hranei, asigurarea medicamentelor si tratamentelor medicale pentru animale, a cheltuielilor curente pentru intretinerea si functionarea adaposturilor, utilajelor si instalatiilor aferente,

* asigurarea culturilor si plantatiilor impotriva efectelor daunatoare ale factorilor de risc natural, precum si asigurarea efectivelor de animale impotriva efectelor daunatoare ale factorilor de risc natural, a bolilor si a accidentelor.

Pentru certificarea determinarii corecte a volumului creditelor solicitat bancii, cererile de credit vor fi vizate in prealabil de directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala. Imprumutul este disponibil in lei pe maxim 12 luni, termenele de rambursare fiind stabilite in functie de tehnologiile agricole specifice, corelate cu perioada de valorificare a productiei.

Creditele pot fi garantate in proportie de maxim 50% de Fondul de Garantare a Creditului Rural. Beneficiarii creditelor care ramburseaza creditele si platesc dobanzile la termenele scadente prevazute in contractele de imprumut vor primi o alocatie bugetara de pana la 30% din volumul creditului, calculata la nivelul ratelor de imprumut rambursate.

Studiu BNR: Agricultura se confrunta cu un acces redus la creditele bancare

Un studiu privind "crearea cadrului necesar dezvoltarii pietei unor produse/servicii bancare", realizat de Banca Nationala a Romaniei, releva faptul ca bancile percep sectorul agricol ca fiind unul cu grad de risc ridicat comparativ cu alte domenii catre care bancile isi orienteaza resursele financiare.

"Acest fenomen se datoreaza atat unor factori ce tin de mediul si stabilitatea economica la nivel national, cat si unor factori specifici ce influenteaza cererea si oferta de credite pentru agricultura. Analiza efectuata de Banca Centrala acopera perioada 30.06.2000 – 31.12.

2002 si se bazeaza pe datele transmise de sase banci (Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare, Banca Transilvania, Banc Post, Banca Romaneasca, Citibank Romania).

In perioada mentionata s-a constatat ca volumul creditelor acordate agriculturii de catre aceste banci nu a avut o evolutie constanta, in sensul ca in decembrie 2001 acestea au fost marcate de o reducere cu aproximativ 5% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2000, iar in decembrie 2002 acestea au crescut cu 19,6% comparativ cu luna decembrie a anului 2001.

Practic, valoarea creditelor agricole in decembrie 2002 se ridica la aproape 2.700 de miliarde lei, din care peste 84% fusesera acordate in moneda nationala. In intervalul 31.12.2000 - 31.12.2002 creditele pentru agricultura au inregistrat o crestere de 13,9%.

Pe ansamblu, ponderea creditelor pentru agricultura in totalul portofoliului de credite al bancilor s-a mentinut la un nivel redus, dat fiind riscul ridicat pe care il implica plasarea disponibilitatilor banesti in acest sector.