articol preluat din Ev. Zilei

Cotidianul britanic “Financial Times” publica in editia sa de miercuri, 23 februarie, un raport special despre Romania, care include nu mai putin de 10 articole semnate de Christopher Condon si Alex Fak.

Autorii abordeaza problemele politice si economice cu care se confrunta Romania in prezent, scotind in evidenta obstacolele, dar si oportunitatile aflate in fata noilor autoritati de la Bucuresti. Redam in continuare esenta celor mai importante articole.

Apropiata aderare a Romaniei la UE si perspectivele solide de crestere economica induc speranta ca, la 15 ani de la prabusirea comunismului, Romania ar putea, in sfirsit, sa fi ajuns intr-un moment decisiv, afirma Christopher Condon. “O noua generatie politica a ajuns la putere si aceasta nu are legaturi cu trecutul”, adauga autorul, referindu-se la numirea unor tineri in functii in guvern.

Dar va fi nevoie de mai mult decit niste figuri noi si tinere pentru a-i convinge pe romani ca tara lor a ajuns intr-un moment de cotitura. Reformele privind combaterea coruptiei, independenta justitiei, asistenta sociala, securitatea frontierelor, ajutoarele de stat si protectia mediului vor fi dureroase, vor genera somaj si cresteri ale preturilor.

In plus, aderarea la UE ar putea, intr-o prima faza, sa creeze un soc, in special tinind cont de standardul scazut stabilit de UE pentru aderarea Romaniei, comenteaza “Financial Times”.

Recuperarea timpului pierdut

Romania incearca sa recupereze timpul pierdut in primii ani ai perioadei post-Ceausescu, cind ritmul privatizarii era lent, coruptia era in floare, iar investitiile straine reduse. Romania continua sa fie o tara saraca, salariul mediu net situindu-se in jurul valorii de 180 de dolari, in timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este 3.090 dolari.

Bucurestiul si alte citeva mari orase cunosc o perioada de expansiune a constructiilor si a sectorului de retail, insa in zonele rurale imaginea de ansamblu nu este atit de infloritoare in 2004.

Realitatea trista a coruptiei

Coruptia este adesea cea mai invocata problema cu care se confrunta Romania. In efortul sau de a adera la structurile Uniunii Europene (UE), Romania s-a angajat totusi sa rezolve aceasta problema. Guvernul condus de coalitia de centru-dreapta Dreptate si Adevar (D.A.) pare sa ia in serios acest angajament.

Cu toate acestea, guvernul va trebui sa treaca de citeva teste importante inainte de a avea un impact consistent.

La inceputul acestei luni, guvernul a ridicat privilegiul imunitatii de care se bucurau fostii ministri. Au fost deschise dosare concrete. Politia a deschis o ancheta ampla si importanta impotriva fostilor directori executivi ai rafinariei RAFO Onesti.

Potrivit lui Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, modul in care guvernul va gestiona cazul “RAFO” va fi urmarit indeaproape de oficialii europeni. “Este un caz-test extrem de important.

Este important pentru mediul de afaceri, pentru capacitatea noului guvern de a colecta taxele si impozitele si de a lupta impotriva coruptiei”, a declarat Scheele, citat de “Financial Times”.

Joc politic complicat

Dupa victoria-surpriza in alegerile din decembrie trecut, guvernul de coalitie al Aliantei D.A. a lansat o serie de reforme ambitioase, menite sa consolideze economia, sa asigure aderarea Romaniei la UE, “transformind-o, dupa cum a punctat presedintele Basescu, intr-o tara democratica in termeni reali”.

Multi se tem insa ca nu cumva noua coalitie de guvernamint, in componenta careia se afla surprinzator de multi tineri, sa repete dezastrul guvernului reformist de centru-dreapta din perioada 1996-2000, administratie care s-a remarcat prin lipsa de unitate si o spectaculoasa incompetenta.

Multi se intreaba daca fostul partid de guvernamint, PSD, confruntat cu prima sa criza interna reala, va reusi sa profite cind popularitatea actualului guvern va pali.

Dupa infringerea-soc suferita in alegerile din decembrie 2004, partidul care a guvernat Romania se confrunta cu prima sa criza interna reala, semnaleaza cotidianul britanic, care preconizeaza o revenire aproape sigura a PSD. (Rompres)

4,1 miliarde euro, investitiile straine in 2004

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au ajuns la 4,1 miliarde euro, in crestere cu 52,5% fata de anul 2003, reiese din datele BNR. “In 2005, nivelul investitiilor straine directe va ajunge la 3,1 miliarde euro, in conditiile in care numai proiectele noi asigura intrarea, in urmatorii doi ani, a aproximativ 875 milioane euro si 8.

925 de locuri de munca”, a spus presedintele ARIS, Alexandru Popa. La acestea se va adauga si capitalul strain obtinut din privatizarile perfectate in 2004, in valoare de 700 de milioane euro.

Cotidianul britanic “Financial Times” arata ca Romania trebuie sa se orienteze spre atragerea de investitii noi in sectorul productiei de export si serviciilor care solicita mina de lucru calificata.

“Romania este o tara in care investitiile straine se indreapta in principal spre privatizarea unor intreprinderi de stat care utilizeaza mina de lucru ieftina”, a declarat pentru FT Gabor Hunya, economist in cadrul Institutului pentru Studii Economice Internationale de la Viena. (Iuliana Roibu)