Declaratia de presa a Ministrului Justitiei Monica Macovei

22 februarie 2005, ora 17.45

L-am chemat pentru o scurta declaratie de presa in urma conferintei de presa a domnului Tiriac. Cererea pe care am adresat-o Parchetului General nu a fost o ingerinta in actul de justitie.

Am solicitat cercetari pentru clarificarea sesizarilor din presa cu privire la modalitatea in care s-a efectuat urmarirea penala in dosarul privind pe Ion Alexandru Tiriac. Practic, am dorit ca sesizarile din presa sa-si gaseasca, in fine, reflectarea si in modul in care institutiile publice actioneaza.

Am dorit aflarea adevarului si doresc, in continuare, ca noi toti sa aflam adevarul cu privire la modalitatea de urmarire penala din acest dosar. Imi este greu sa inteleg de ce faptul ca am cerut aflarea adevarului l-a deranjat pe domnul Tiriac.

Presupun ca si dinsul doreste aflarea adevarului si, prin urmare, demersul pe care l-a facut pare ciudat.

In contextul cererii pe care am formulat-o, reamintesc afirmatiile anterioare ale domnului procuror general Ilie Botos care a facut referiri la pretinse incercari ale domului Ion Tiriac, la nivel inalt, de a influenta mersul acestui dosar. Nu stim daca sunt adevarate, nici eu nu stiu, nici dvs, dar dorim sa aflam.

De aceea, inca o data precizez ca cererea pe care am adresat-o Parchetului General avea in vedere aflarea adevarului sub toate aspectele – cum s-a efectuat urmarirea penala, daca si ce influente politice au existat.

De asemenea, avind in vedere ca toate aceste cercetari si dosarul care il priveste pe fiul domnului Tiriac, care este major si poarta intreaga raspundere, este greu de inteles, eu una nu inteleg interventia publica a tatalui sau, Ion Tiriac.

Practic, daca ar fi trebuit sa existe un dialog ar fi trebuit sa existe cu cel care este implicat, si anume cu fiul domnului Tiriac.

In ceea ce priveste insinuarile care s-au facut cu privire la procurorii Crasnic si Neagoe, trebuie sa precizez ca faptul ca in prezent sunt consilierii ministrului justitiei nu are nici o legatura cu ceea ce se intampla.

Ei sunt consilieri dinainte de momentul in care presa a inceput sa relateze despre modalitatea defectuoasa in care s-a facut urmarirea penala. Desigur ca am stat cu ei de vorba dupa ce presa a relatat aceste aspecte si a ridicat suspiciuni. Discutia mea cu ei a fost una normala, sunt convinsa ca mi-au spus adevarul.

Oricum, in verificarile care se efectueaza de catre Parchetul General toate persoanele care au instrumentat acest dosar vor fi practic cercetate.

Multumim.

Documente video:

  • Ion Tiriac crede ca daca-i cerea, Iliescu rezolva cazul fiului sau in 24 de ore (Realitatea TV-22.02.2005)
  • Procurorul General Ilie Botos despre interventiile lui Tiriac (Realitatea TV-22.02.2005)
  • Ion Tiriac ameninta cu UE (Realitatea TV-22.02.2005)
    Document audio:
  • Interviu cu Monica Macovei la BBC (23.02.2005)