Zvonurile despre indepartarea PD de Internationala Socialista incep sa fie confirmate. Intr-o declaratie publica facuta joi, Radu Berceanu a dat doua semnale in acest sens. El a cerut, in numele PD, lamuriri de la Internationala Socialista privind sprijinul fatis acordat de aceasta PSD in campania electorala.

Berceanu a mai recunoscut ca reprezentanti ai unor partide populare din Europa au contactat diversi lideri democrati.

Vicepresedintele PD Radu Berceanu a confirmat joi ca, in ultima vreme, au avut loc discutii “la nivel nu foarte inalt” intre lideri democrati de reprezentanti ai unor partide populare din Europa.

Prin aceasta declaratie, Berceanu a confirmat supozitiile privind apropierea PD de PPE, o apropiere sugerata pentru prima oara chiar de presedintele Traian Basescu, cel care a insistat pentru crearea unui partid popular in Romania prin unificarea PD si PNL.

Mai mult, Berceanu a mai facut un pas spre desprinderea PD din Internationala Socialista. El a cerut IS clarificarea situatiei din campania electorala de anul trecut, cind reprezentanti de virf ai socialistilor au sprijinit fatis PSD, desi si PS era membru al Internationalei.

Practic, prin aceasta declaratie, liderul PD-ist trage o linie clara de demarcatie in relatie cu Internationala Socialista. Acest semnal de retragere este intarit de faptul ca PD nu si-a trimis nici un reprezentant la reuniunea Partidului Socialistilor Europeni (PSE) de la Stockholm, acolo unde PSD si-a trimis reprezentanti de virf.

O data cu aceste declaratii clare ale unui lider important din PD se contureaza o adevarata batalie ideologica pe scena politica romaneasca: aderarea la miscarea populara europeana.

Daca liderul PD sustine ca diversi parlamentari europeni de sorginte populara au contactat membri ai PD, in schimb PNTCD se bucura de o sustinere puternica a PPE, lucru consfintit de apropiata schimbare a denumirii partidului lui Ciuhandu.

Mai mult, exista informatii – neconfirmate inca – potrivit carora Cozmin Gusa pune la cale infiintarea unui partid care sa se revendice tot de la valorile crestin-democratiei. Asadar, am putea avea trei formatiuni pe un singur palier ideologic.