Steaua a reusit minunea: s-a calificat in optimile de finala ale Cupei UEFA! Pe ploaia torentiala prabusita peste terenul desfundat din Ghencea, "ros-albastrii" au demonstrat aseara, din nou, ca ramin cea mai puternica echipa din fotbalul romanesc, reusind sa elimine, la capatul unei prestatii exceptionale, formatia numarul unu a lumii in 2004: FC Valencia.

Romanii au oferit un superb recital ofensiv, pe parcursul caruia artificiile tehnice au semanat cu niste margaritare risipite in mocirla. "Militarii" au aratat nu numai talent, daruire si valoare, reusind sa recupereze handicapul de doua goluri cu care porneau din tur, dar si o extraordinara tarie de caracter in prelungiri si, mai ales, la executarea loviturilor de departajare.

Calificarea stelistilor in dauna Valenciei - detinatoarea Cupei UEFA si campioana Spaniei - reprezinta cea mai mare performanta izbutita de vreo echipa romaneasca in ultimii 15. Formatia pregatita de Walter Zenga va intilni in "optimi" o alta formatie spaniola: Villarreal. Primul meci va avea loc in Ghencea, pe 10 martie, iar returul - la Villarreal, pe 16 sau 17 martie.

Greselile lui Ranieri

Claudio Ranieri, titratul antrenor al spaniolilor, a comis citeva erori majore, care l-au costat, in final, calificarea. Italianul a inceput meciul cu aproape toate vedetele pe banca de rezerve. Probabil sigur de calificare, antrenorul i-a menajat pe Fiore, Mista, Aimar si Di Vaio.

Abia cind gluma s-a ingrosat si Steaua a facut 2-0 si-a dat seama Ranieri de gafa si i-a aruncat in lupta pe ultimii trei. A fost insa prea tirziu.

Spectacol magnific in tribune

• "Militarii" i-au luat tare pe spanioli inca din primele secunde ale partidei. Nicolae Dica putea deschide scorul inca din minutul 3, cind a trimis balonul in bara, cu o lovitura de cap din interiorul careului, la o faza creata de Cristea si continuata de Dorinel Munteanu. In replica, Valencia a oferit un joc ultradefensiv. Prima ocazie a "liliecilor" a venit abia in minutul 38.

• Fanii stelisti au fost trup si suflet alaturi de echipa lor, oferind un spectacol demn de evolutia jucatorilor din teren. N-au existat proteste vehemente impotriva lui Becali, despre care se credea ca va fi admonestat pentru ca l-a vindut pe Neaga. Doar un singur banner l-a "atins" subtil pe latifundiar: "Banii n-au valoare, faptele conteaza, stelistii se nasc, nu se inventeaza".

Fara ecou a ramas si indemnul aparut inaintea jocului pe site-ul suporterilor. Doar citiva spectatori au afisat niste placute cu insemnele "Neaga - 25", aluzie la virsta jucatorului. Singurul huiduit la scena deschisa de fani a fost "Memelusul" Mihai Stoica, directorul executiv al clubului.

• Meciul cu Valencia s-a jucat la exact 18 ani de la istorica victorie asupra ucrainenilor de la Dinamo Kiev, in Supercupa Europei. Pe 24 februarie 1987, Steaua invingea cu 1-0 si transa disputa cu formatia lui Lobanovski, detinatoarea Cupei Cupelor.

• Steaua a disputat aseara pentru prima oara prelungiri dupa finala Cupei Campionilor Europeni, cistigata acum 18 ani, la Sevilla, cu FC Barcelona.

• Pentru Claudio Ranieri, intilnirea cu Steaua a fost ultimul meci pe banca Valenciei. Soarta italianului atirna de calificarea "liliecilor". Cum acestia au fost eliminati de Steaua, Ranieri va fi dat afara.

• Fanii "ros-albastrilor" s-au strins dupa meci in Piata Universitatii, unde au sarbatorit istorica victorie a echipei lor. In centrul Capitalei s-au strins peste 2.000 de oameni, cu totii transfigurati de imensa bucurie oferita de Steaua.

Prima de 100.000 de euro de jucator!

Stelistii au cistigat aseara o prima-record in istoria sportului romanesc: 100.000 de euro pentru fiecare jucator! Aceasta suplimentare fabuloasa a fost anuntata de Gigi Becali dupa meciul-tur, latifundiarul incercind sa-i mobilizeze astfel si mai tare pe fotbalistii sai. Chiar si asa, bogatasul era sceptic inaintea confruntarii de aseara.

Motivul lui Becali a fost cel putin bizar: "Cind am fost la Valencia si am vazut ce catedrale au astia, am zic ca gata, e clar, n-avem cum sa-i batem!".

Eroi in noroi

In contrast cu evolutia scinteietoare a fotbalistilor stelisti si cu spectacolul superb al suporterilor, starea terenului de pe Ghencea a fost de-a dreptul rusinoasa. Cele doua echipe s-au luptat intr-o mlastina in care picioarele combatantilor s-au afundat adesea pina la glezne in mocirla.

In aceste conditii, meritul romanilor e cu atit mai mare cu cit au depasit nu numai opozitia unor fotbalisti cotati la zeci de milioane de euro, ci si o suprafata de joc aproape impracticabila, care-i favoriza pe aparatori.

"E prea mare diferenta intre noi si ceilalti!"

Mihai Stoica, presedintele executiv de la Steaua, a venit incarcat de energie in fata camerelor de luat vederi. "Memelusul" s-a lansat intr-o tirada care a oscilat intre euforie si ironie: "Am avut incredere totala in acesti jucatori care au pierdut nemeritat. Poate suporterii se asteptau sa-i atac pe cei care m-au atacat, dar eu o sa ingrop securea razboiului.

Inca o data, Steaua face istorie in Romania! Limba romana n-are atitea superlative cit merita aceasta echipa! Cea mai buna formatie din lume in 2004 n-a avut nici un sfert de ocazie". Dupa ce a amintit ca a intrat primul pe tara la facultate, "MM" a incheiat: "Dusmanilor le mai spun doar atit: sa se bucure si ei, ca nu mai avem ce sa impartim cu ei.

Cistigam sau nu campionatul, nu mai conteaza, e prea mare diferenta intre noi si ei! Poate ca nu sintem chiar asa de rai, lingai si lachei cum ne vad altii. N-am nici o legatura cu trecutul Stelei, am oarecare legatura cu prezentul si vreau sa am mare legatura cu viitorul acestei echipe".

Basescu a sunat

Gigi Becali a fost asteptat, la iesirea de la tribuna oficiala, de o mare de suporteri. Cu ochii in lacrimi, latifundiarul a exclamat: "Nu mai gindesc la ora asta! Ce-as mai putea sa spun? Nu stiu!". Apoi, bogatasul a facut o dezvaluire surprinzatoare: "M-a sunat in pauza domnul presedinte Traian Basescu, mi-a spus ca nu conteaza daca ne calificam sau nu, important e ca jucam extraordinar.

I-am cerut scuze pentru atacurile pe care le-am avut la adresa lui si i-am spus ca mi-e jena". In final, inainte de a saluta multimea care-l aclama, Becali a completat: "M-am rugat , pentru ca nu stiam cit de pacatos sint. Inseamna ca, totusi, in inima mea Dumnezeu este! Cristea costa acum 75 de milioane de euro!".

Declaratii

Walter Zenga (antrenor, Steaua): "Ma bucur pentru ca aceasta echipa merita mult mai mult. Impreuna cu fanii, Steaua a facut o impresie extraordinara. Dinita, Cristea, Paraschiv, Oprita au inceput sa aiba probleme incepind cu minutul 70, din cauza ca noi nu mai avusesem decit un singur meci oficial din decembrie si pina acum. Am repetat permanent penalty-urile la antrenamente.

Claudio Ranieri n-a schimbat nimic fata de tactica de la Valencia. Am jucat inteligent, cu inima, pentru ca doar cu inima poti trece peste asemenea echipe. Am facut abstractie de istoria, numele si valoarea lor".

Adrian Cristea (atacant, Steaua): "Daca domnul Zenga nu avea incredere in mine, nu ma introducea in echipa. Ii multumesc pentru acest lucru atit lui, cit si patronului Gigi Becali. Lor le dedic cele doua reusite. Presiunea a fost fantastica".

Dorinel Munteanu (mijlocas, Steaua): "Pina acum am luat ca pe o gluma ideea lui Gigi Becali de a juca finala Cupei UEFA. Din seara asta insa, trebuie sa ne gindim serios la acest lucru. N-am mai ratat un penalty din '99, cind jucam in Bundesliga. Ne-a ajutat Dumnezeu".

STEAUA - FC VALENCIA 2-0

A. Cristea (50 si 70) Stadion: "Steaua"; Spectatori: 20.000

Arbitri: Johan Verbist 7 - Claude Gregoire 7, Danny Huens 7

STEAUA

Hamutovski 7

Ogararu 7

Radoi 8

Ghionea 7

P. Marin 7

Paraschiv 7

N. Dica 8 Dorinel Munteanu 7

Dinita 7

(Bostina '84) 7

A. Cristea 9

(E. Baciu '95) 7

Oprita 8

(Lovin '117)

FC VALENCIA

Palop 6

Carboni 6

Caneira 5

D. Navarro 5

Moretti 5

(Aimar '104) 6

Rufete 5

Baraja 5

Albelda 5

Fabio Aurelio 6

Corradi 5

(Di Vaio '77) 5

Xisco 4

(Mista '77) 6

Minutul si scorul:

1-0, A. Cristea (50): a scapat perpendicular spre poarta lui Palop si a marcat dupa ce l-a driblat pe Navarro.

2-0, A. Cristea (70): lansat la limita ofsaidului, a patruns in careu si a trimis pe coltul scurt, dupa o cursa in care i-a pierdut pe drum pe adversari.