Dupa ani de zile de umilinta in fotbalul european, romanii au primit aseara un motiv de mandrie, Steaua eliminand Valencia, detinatoarea trofeului, in 16-imile de finala ale Cupei UEFA.

Steaua a jucat excelent in meciul de aseara, reusind sa tina la respect o echipa a Valenciei care credea ca a venit la Bucuresti doar pentru a bifa prezenta, considerand ca are calificarea in buzunar. Abnegatia stelistilor si organizarea lor mult mai buna in defensiva au facut diferenta in teren, Valencia neavand, practic, ocazii de poarta pana la 2-0.

Penalty-urile au fost iar cu noroc pentru Steaua, la fel ca in urma cu 19 ani, la Sevilla, contra unei alte echipe spaniole, FC Barcelona. Mai intai a fost ratarea veteranului Dorinel Munteanu, al carui sut a fost aparat de Palop. Disperarea de pe chipul internationalului roman se putea citi din cel mai indepartat colt al tribunei.

Norocul a fost, insa, roman, iar Mista si Di Vaio au ratat si ei la ultimele doua lovituri ale Valenciei. Mingea trimisa de italian catre peluza cu suporteri stelisti a declansat fiesta in Ghencea, atat in randul suporterilor, cat si in cel al jucatorilor. In cazul acestora din urma, fericirea a fost si mai mare, mai ales la gandul ca patronul Gigi Becali le promisese prime de peste 100.

000 de dolari. De om!

PRESIUNE „DIN PRIMA“

„Sansa noastra este sa atacam din primul minut“,spunea patronul Stelei, Gigi Becali, inaintea meciului. Fotbalistii s-au conformat sfaturilor si au inceput navalnic partida. Dupa doar doua minute a aparut prima ocazie in careul spaniolilor. Paraschiv a sutat din interiorul careului, in diagonala, insa balonul a depasit cadrul portii.

Elevii lui Walter Zenga au continuat sa preseze si, dupa inca trei minute Dinita a irosit cea mai mare ocazie a prime reprize, trimitand in bara din sase metri. Mijlocasii Valenciei au echilibrat jocul, blocand in special culoarele prin care lateralii „ros-albastrilor“ inaintau spre poarta lui Palop.

In minutul 34 stelistii au mai trecut o data pe langa deschiderea scorului, Andrei Cristea ratand dintr-o pozitie favorabila, fiind fata in fata cu aparatorul buturilor „liliecilor“. Extrem de suparat, patronul Stelei a parasit in acel moment loja, revenind abia la pauza.

GOLURI CRISTEA

Repriza secunda a debutat in forta. La doar 4 minute de la revenirea de la cabine, Cristea, lansat, l-a invins pen Palop, deschizand scorul. Stelistii au inceput sa viseze. Ceea ce parea putin de crezut s-a intamplat. Protejatul lui Becali si jucatorul impus in primul unsprezece, Andrei Cristea, a reusit dubla.

Imediat, fotbalistul s-a deplasat atre tribuna oficiala si i-a dedicat golul lui Becali. Al doilea gol al jucatorului adus in vara de la Bacau l-a dus in delir pe patronul stelist, care a demonstrat tuturor ca a avut dreptate atunci cand i-a cerut lui Zenga titularizarea lui Cristea.

Steaua putea obtine calificarea chiar inainte de loviturile de departajare, insa ros-albastrii nu au reusit sa fructifice ocaziile avute.

PROTESTE ALE SUPORTERILOR

Suporterii echipei din Ghencea si-au manifestat dezaprobarea fata de ultimele evenimente, luandu-l in vizor pe presedintele executiv Mihai Stoica. Acesta a fost fluierat copios in momentul in care carinicul stadionului i-a scandat numele. In plus, suporterii au arborat un banner imens, pe care era scris: „Banii n-au valoare, faptele conteaza, Stelistii se nasc, nu se inventeaza“.

Fanii „militarilor“ au dat dovada de fair-play, aplaudandu-l minute in sir pe fundasul oaspetilor Caneira, care recent si-a pierdut fiica in varsta de opt luni.

FLASH GHENCEA

Jucatorii Valenciei au un adevarat cod bal schemelor. La fiecare degajare a portarului Palop, fundasul Caneira arata schemele pe care elevii lui Ranieri urmau sa le execute.

Printre personalitatile care au tinut sa fie prezente in Ghencea s-a numarat si fostul stelist, Basarab Panduru. Acesta a pronosticat un sec 3-0, uimind pe toti cei din jur. "Daca nici noi nu avem incredere in baietii nostri, atunci cine?", s-a intrebatb retoric Panduru, care a ghicit chiar si marcatorul.

Logodnica tehnicianului italian Walter Zenga a venit la meci cu doar cateva minute inainte de fluierul de inceput al arbitrului Johan Verbist. "Am emotii de nu mai pot. Cred ca mi-a transmis mie Walter toaten simtirile lui", a spus Raluca, vizibil nelinistita.

Suporterii din Peluza au fost avertizati atat de jandarmi cat si de crainicul stadionului sa nu se mai apropie de gardul de sarma, acesta capatand gauri serioase. Exista astfel riscul ca aceea parte a stadionului sa se prabuseasca la presiunea "ultrasilor".

CUPA UEFA 16-IMI DE FINALA - RETUR

Dnepr - PARTIZAN 0-1

(in tur 2-2) Radovic 87

STEAUA - Valencia 2-0,

4-3 dld (in tur 0-2)

Cristea 49, 70

Schalke - SAHTIOR 0-1

(in tur 1-1) Aghahowa 22

Sochaux - OLYMPIACOS 0-1

(in tur 0-1) Stoltidis 67

ALKMAAR - Aachen 2-1

(in tur 0-0)

Van Galen 62, Mathijsen 80 / Meijer 32

Echipele scrise cu majuscule s-au calificat in optimile de finala ale competitiei.

Celelalte partide s-au terminat aseara, dupa inchirerea editiei.

16-imi de finala - retur

Austria - Athletic 0-0