Odata veniti la putere, democratii refuza sa mai fie tratati de Internationala Socialista ca o ruda saraca a familiei socialiste, neuitind ca, in campania electorala, reprezentantii forului international au sprijinit candidatii PSD, desi ambele partide erau membre ale IS.

Vicepresedintele PD Radu Berceanu a precizat ieri ca partidul nu este prezent la reuniunea socialistilor europeni de la Stockholm pentru ca nu s-a dorit o participare “formala”, avind in vedere ca democratii doresc sa aiba unele “clarificari” cu Internationala Socialista, legate de sprijinul acordat de acest for, in campania electorala, pentru PSD.

“In campania pentru locale, reprezentanti foarte inalti ai IS au venit la Bucuresti, au stat in tot cursul vizitei numai cu reprezentantii PSD si au sprijinit candidatul PSD pe fata.

N-au trecut si pe la noi si n-au avut contacte si cu candidatul nostru. S-a vazut apoi ca bucurestenii au decis mai corect decit Internationala Socialista. Lucrurile s-au repetat si in campania pentru alegerile generale si trebuie mai intii sa clarificam aceasta situatie si dupa aceea sa mergem mai departe”, a mai spus Berceanu.

El a precizat ca absenta PD de la Stockholm se explica si prin faptul ca nu s-a dorit trimiterea la aceasta intrunire a unor persoane cu “un nivel necorespunzator din conducerea PD”, Adriean Videanu fiind plecat la Bruxelles, iar celelalte persoane marcante din partid fiind angrenate in diverse activitati.

Vicepresedintele PD a recunoscut ca, “probabil”, au existat si din partea PD “anumite stingacii si probleme”, insa acestea nu vor putea fi elucidate decit “pe calea dialogului direct si sincer”. In urma cu o saptamina, democratul Sorin Frunzaverde a primit mandat din partea partidului pentru a demara discutii, in eventualitatea unei posibile aderari, cu Partidul Popular European.

Berceanu a mentionat ca, in acest moment, PD este membru al IS si va ramine “pe aceasta linie pina cind o alta idee va capata contur”.

Potrivit acestuia, reprezentantii partidelor populare europene au contactat PD, iar democratii “nu au respins aceasta idee pur si simplu, dar nici nu au acceptat-o sub o forma oarecare”. In perioada 24-25 februarie, la Stockholm se desfasoara conferinta Partidului Socialistilor Europeni, unde si-a anuntat prezenta si seful PSD, Adrian Nastase.