Ion Iliescu sustine ca, in cei patru ani de guvernare, partidul si-a pierdut identitatea. El crede ca, desi "a fost poate cea mai reusita, cea mai coerenta perioada de guvernare a tarii", partidul s-a rupt de realitate, s-a birocratizat, iar oamenii (adica liderii partidului) au capatat o "anumita alura" si au uitat de unde au plecat.

"Un partid aflat la guvernare este in mod fatal conectat la problemele puterii, la problemele guvernarii.

Dar cand se pierde forta partidului, cand se pierde identitatea partidului si se rezuma munca de partid numai la slujirea intereselor guvernarii, asta deja slabeste filonul politic al muncii de partid, care trebuie sa ramana intotdeauna ca un jandarm de paza asupra celor aflati la guvernare", spune Iliescu.

Partidul se curata in opozitie

Referirile la Adrian Nastase (ca presedinte al PSD cat a stat Iliescu la Cotroceni in ultimul sau mandat) sunt frecvente si fac din el principalul vinovat de faptul ca partidul si-a pierdut identitatea, consecinta fiind pierderea alegerilor.

Pentru Iliescu, pierderea alegerilor era un rau necesar. "Din acest punct de vedere, acest purgatoriu al opozitiei poate fi si o perioada benefica.

In primul rand se curata partidele de pasarile calatoare, de cei care vin la lampa puterii, care vin atrasi de avantajele pe care le ofera puterea, se verifica caracterele oamenilor, se verifica oamenii seriosi, solizi, care sunt fideli unor valori, unor crezuri politice si care raman pe metereze, raman in randuri si refac forta combativa a partidului", considera Iliescu.

"Au profitat de putere ca sa se inavuteasca"

Criticile directe la adresa lui Nastase sunt alternate cu citate puse in gura unor membri de partid anonimi, care au luat parte la Conferinta organizatiei sectorului 1, unde a fost prezent si Ion Iliescu.

Unul, nemultumit ca partidul a fost prost condus dupa 2000, i-a spus: "Dom'le, ati lasat in anul 2000 partidul asezat, structurat pe anumite principii, pe anumite reguli si cei care au preluat masina n-au preluat si regulile de functionare a ei si au parasit niste principii de munca".

Un altul a vorbit foarte infuriat din cauza ca partidul a fost si este etichetat ca partid corupt: "Noi suntem jigniti pur si simplu ca membri ai partidului, suntem oameni cinstiti, care n-am bagat nimic in buzunar, n-am profitat in nici un fel de cand se afla acest partid la putere si noua sa ni se agate o asemenea eticheta, din cauza cui!? Din cauza catorva netrebnici care in anii acestia au

profitat de putere ca sa se inavuteasca, nu ne trebuie asa ceva".

Afara cu pasarile calatoare

Ion Iliescu are deja formata viziunea despre felul cum trebuie restructurat partidul. El considera ca reforma trebuie sa se bazeze pe cei care au muncit pentru partid si nu au folosit momentul aflarii la guvernare pentru a se imbogati. De aceea, Iliescu sustine ca pentru ocuparea unei functii este necesara vechimea in partid si exclude de la aceste functii traseistii sau oportunistii.

Iliescu citeaza din nou colegi de partid anonimi: "Unii spuneau sa introducem in Statutul partidului o chestiune obligatorie: sa nu mai avem pasari calatoare care vin si se asaza pe creanga de sus a copacului, fara sa aiba habar ce e tulpina si ce e radacina plantei respective, adica sa se genereze formare de lideri din viata profunda a partidului si nu sa vina asemenea oameni, pasari calatoare

care culeg roadele muncii altora. Noi avem asemenea oameni care s-au cocotat, au venit de aiurea, au fost pusi in fruntea partidului, nici macar nu s-au incadrat intr-o organizatie de partid".

"Basescu a sarit peste cal prea devreme"

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, crede ca Traian Basescu a sarit peste cal prea devreme in activitatea prezidentiala. Iliescu ii imputa lui Basescu ca actioneaza in virtutea unor "tentatii anticonstitutionale si antidemocratice".

"Domnul Basescu are temperamentul sau si e putin nerabdator, si a venit si cu un anumit vant din spate care l-a obligat la astfel de declaratii spectaculoase, si vrea sa dea aceasta nota de spectacular in aparitia domniei sale in viata publica. Foarte bine.

Asemenea ambitii manifestate in sens pozitiv sunt binevenite, pentru ca dau o nota de prospetime si dorinta de dinamizare a vietii politice. A cam sarit peste cal insa in aceasta perioada. Cam repede. Cu anumite tentatii cam anticonstitutionale si antidemocratice, si asta este preocupant, si s-a si reactionat in mod firesc.

Presa a reactionat, oameni politici, in Parlament. Eu cred ca viata invata pe fiecare si sper ca domnul Basescu sa tina seama de acest lucru.

Folosindu-si si temperamentul si energia, trebuie sa tina seama in acelasi timp de niste reguli ale jocului: locul si rolul presedintelui, atributiile sale constitutionale, relatiile sale cu structurile statale - cu Parlamentul, cu Executivul, cu ceilalti factori", a declarat Ion Iliescu.

Spovedania speriata a lui Diaconescu

Ion Iliescu nu se simte deranjat de faptul ca ar putea avea contracandidati la functia de presedinte al PSD. "Competitia e libera, pana la Congres mai e timp sa se gandeasca fiecare", spune Iliescu.

Din interviu reiese ca altii sunt de-a dreptul inspaimantati numai la gandul ca ar trebui sa-l infrunte, in cadrul alegerilor de la Congres, pe fondatorul partidului. Despre Cristian Diaconescu, fostul ministru al Justitiei, circula de cateva zile zvonul ca va fi propus sa candideze pentru functia suprema in partid.

Acesta a tinut sa-l asigure pe Iliescu, la telefon, ca nu are nici o legatura cu toate astea.

Povesteste Iliescu: "Ieri, mi-a dat telefon putin agitat Cristi Diaconescu, ca nu stiu unde ar fi aparut ca el ar candida, si putin speriat. Zic: «Da' ce te tulbura? N-ar fi nimic nefiresc daca ai vrea sa participi. De ce nu, la urma-urmei?!». Zice: «Sunt mai tanar in partid, n-am nici un fel de astfel de actiuni». Zic: «Nu e nimic grav, in primul rand. Nu fa din asta o tragedie.

Daca participi, bine, nu, nu»".

Rodica, mai tare ca Monica

Ion Iliescu sustine, in inteviul acordat Mediafax, ca noua Putere ar trebui sa nu actioneze revansard si sa caute prin toate caile sanctionarea fostei administratii. El crede ca reprezentantii noului Guvern au incalcat deja principiul separatiei puterilor in stat, mai ales prin nerespectarea independentei Justitiei.

"Sunt niste escaladari din acest punct de vedere din partea noii Puteri, care nu intamplator au devenit obiectul unor reactii firesti din partea opiniei publice, din partea presei, a parlamentarilor", a spus fostul presedinte al Romaniei.

Iliescu o considera pe Monica Macovei, ministrul Justitiei, "campioana unor actiuni din acestea", pentru ca "savarseste niste acte pe care nici un ministru al Justitiei de pana acum nu le-a savarsit, asemenea amestecuri brutale in functionarea unor institutii - CSM, Procuratura".

"Domnia sa a savarsit lucruri pe care Rodica Stanoiu nu si le-a permis niciodata. Rodica Stanoiu, inainte de a apara legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, care a dat atributiuni noi si s-au preluat de la Ministerul Justitiei niste atributiuni, a introdus regula ca toate propunerile de judecatori sa treaca prin CSM.

Pana la Rodica Stanoiu, domnul Valeriu Stoica a numit el judecatori pentru decretele prezidentiale. Dupa 2001, cand Rodica era ministru, nu s-a mai primit o asemenea propunere fara aprobarea CSM si fara recomandarea CSM.

Abia dupa doi ani legea a stipulat si a introdus aceasta regula. Or acum, doamna Macovei isi permite ea sa o faca pe instructoarea CSM-ului, sa dea indicatii, recomandari, se amesteca, le da indicatii procurorilor. N-a facut nimeni asa ceva pana la domnia sa", spune Iliescu.

Iliescu ii tine partea lui Iorgovan

Ion Iliescu declara in interviu ca se numara printre cei care au sustinut demersul lui Antonie Iorgovan de a face o plangere penala impotriva presedintelui Traian Basescu pe tema locuintei cumparate de acesta in Strada Mihaileanu.

Prin faptul ca isi asuma acest demers, Iliescu ii mai da o lovitura sub centura lui Nastase, care pe langa ca s-a opus denuntului facut de Iorgovan, ulterior, a intrat intr-o polemica extrem de dura cu "parintele Constitutiei".

Ion Iliescu: "In primul rand, este o chestiune de respectare a unor reguli. Principalul demnitar al statului s-a aflat in culpa.

El, care a acuzat cu atata vehementa incalcarea legilor de catre altii, inclusiv in domeniul patrimoniului, s-a dovedit deocamdata descoperit din acest punct de vedere, incalcand flagrant niste prevederi ale legii si la asta s-a referit interventia, care de fapt nu era decat o reflectare a unei reactii din partea presei foarte motivate si cu argumente, cu texte de lege.

Deci, s-a simtit obligat acest grup de senatori-juristi sa sesizeze institutiile respective ca sa verifice, pentru ca totusi e vorba de seful statului. (...) Tot grupul parlamentar ( din Senat, din care face parte si Iliescu - n.r.) a aprobat ca sa se ia o anumita initiativa, sa nu lasam presa singura in aceasta chestiune.

Presa a si reprosat ca partidul din Opozitie nu este prezent in asemenea chestiuni, si pe buna dreptate".

Trei capete de acuzare pentru actualul lider al PSD

Interviul-fluviu acordat de Ion Iliescu elimina toate dubiile referitoare la atitudinea pe care acesta o va avea fata de gruparea Nastase la Congresul PSD. Atacurile fostului sef al statului la adresa fostului premier sunt necrutatoare.

Chiar daca a incercat sa ramana in zona principiilor si a criteriilor, sagetile trimise catre Adrian Nastase si oamenii promovati de acesta in functii de conducere in partid sunt, de-a dreptul, albastre. Iata principalele teme de atac prin care Iliescu il pune la zid pe Nastase.

1. Justificarea averilor de catre toti membrii PSD care candideaza pentru functii in partid

Declaratia in cauza il vizeaza direct pe Adrian Nastase. Liderul PSD a fost acuzat in nenumarate randuri ca a acumulat o avere fabuloasa, care a sporit in perioada cat acesta s-a aflat in fruntea Guvernului.

Faptul ca Iliescu solicita ca declaratiile de avere din interiorul PSD sa fie mai draconice decat cele oficiale, impuse prin lege, face trimitere, indirecta, dar extrem de clara, la acuzatiile privind colectiile de arta acumulate de fostul premier. In orice caz, Iliescu pare sa-i pregateasca lui Nastase o adevarata executie publica.

Ion Iliescu: "Dincolo de ce prevede legea, a propus cineva, spre exemplu, ca cei care aspira la diverse functii in partid sa dea la partid niste declaratii mai riguroase de avere - ce au avut in '90, ce au acumulat, care e motivatia acestor acumulari, sa nu spuna ca are mai mult de zece mii in depozite.

Cat are? Are zece mii, zece milioane sau un miliard? Sa spuna concret si sa judece oamenii daca aceasta chestiune are motivatie si asa mai departe. Adica au fost mai rigurosi si mai severi pe aceste teme.

De asemenea, cei care au suspiciuni.

Una este ce judeca instantele, foarte bine, e dreptul fiecaruia sa se apere si acolo functioneaza prezumtia de nevinovatie, dar cand omul este etichetat si are o imagine care afecteaza imaginea partidului, e chestie de decenta sa stea in asteptare, sa-si clarifice in primul rand el pe toate liniile aceste probleme si sa nu suporte consecintele partidul si alti oameni din partid.

Fiecare cand aspira undeva: vrea sa fie seful unei organizatii, la organizatia respectiva, declara si oamenii sa judece. Se poate aplica si acum, de la conferintele judetene care urmeaza pana la congres, si oamenii sa judece pe toate fetele si din acest punct de vedere".

2. Introducerea criteriului de vechime in partid ii elimina din cursa pe oamenii lui Nastase

Prin declaratie de sustinere a criteriului vechimii in partid, propus de Cozmanca, Iliescu elimina, dintr-un foc, toata echipa impusa de Nastase in fruntea partidului.

Repetand de mai multe ori formula "pasari calatoare", cel care a pus stapanire pe PSD inainte de a fi inscaunat in functia de presedinte ii infiereaza cu manie proletara pe cei care au ajuns sefi la partid fara sa acumuleze experienta in cadrul organizatiilor partidului.

Ion Iliescu: "Noi avem asemenea oameni care s-au cocotat, au venit de aiurea, au fost pusi in fruntea partidului, nici macar nu s-au incadrat intr-o organizatie de partid si asta au criticat oamenii. Astia habar n-au de partid, dar vorbesc in numele lui. Pai, sa introducem o regula statutara. (...) Sunt multi, tocmai ca nu e unul singur. (...)

Adrian Nastase este legat numai de strainasi? Adrian Nastase e legat numai de Gusa si de altii ...? I s-a reprosat ca n-a fost o zi in partid si l-a facut secretar general. A fost o mare greseala si a recunoscut si el.

Si altii la fel: nu au facut o zi de partid, i-a facut ministri si a doua zi vicepresedinti si au criticat oamenii asa ceva; adica el nu poate fi ministru si membru simplu de partid, sa invete munca de partid alaturi de altii!"

3. Adrian Nastase n-a gestionat corect problema coruptiei

Intrebat care sunt greselile facute de Adrian Nastase care au condus la pierderea alegerilor, Iliescu vorbeste din nou despre coruptie. El critica, totodata, si modul in care s-au purtat negocierile cu UDMR si cu PUR.

Ion Iliescu: "Fenomenele de coruptie pe care n-a stiut din punct de vedere politic sa le gestioneze partidul pentru a se delimita clar de fenomen si alte chestiuni care au influentat fara indoiala. (...) Toata conducerea de partid (isi asuma raspunderea - n.r.) si asta se face in momentul de fata.

Ieri am fost la conferinta de sector, la adunarea organizatiei locale la care am revenit si am cautat la fiecare nivel sa vedem pentru fiecare structura a partidului, sa-si analizeze propria prezenta, propria contributie, propriile slabiciuni si cum sa dam forta acestui partid care se structureaza acum, in aceste noi conditiuni.

Si asta se va face pana la Congres, cand din nou conducerea de partid, care a avut o prima analiza la Biroul Executiv Central, si Nastase au prezentat raportul Delegatiei Permanente si se va pregati un raport pentru Congresul partidului care va cauta tocmai sa analizeze, sa aprofundeze toate aceste cauze insumate pe perioada celor patru ani si inclusiv stadiul final si fiecare sa-si asume

raspunderea cuvenita".