Scandalul creat in jurul dosarului lui Ion Alexandru Tiriac tine inca aprins jarul pe care sta sistemul judiciar romanesc. Anchetarea unor procurori care au avut legatura cu Dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", la cererea ministrului justitiei Monica Macovei, a creat tensiuni in randul magistratilor.

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat recent ca mai multi magistrati si-au exprimat nemultumirea fata de aceasta decizie. Peste 100 de procurori au semnat un protest fata de anchetarea colegilor lor si fata de conditiile tensionate de munca create astfel.

O informatie de ultima ora, furnizata de surse credibile, dar pe care o tratam, totusi, ca zvon, indica faptul ca Monica Macovei l-ar dori si l-ar putea numi in functia de sef al Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie, serviciul secret al Ministerului Justitiei, pe actualul purtator de cuvant Dan Tapalaga.

Acest fapt n-ar parea ciudat decat pentru motivul ca pentru conducerea unui serviciu secret ar fi preferat un jurnalist.

Altfel, s-au tot facut legaturi intre fosta functie a lui Dan Tapalaga, de sef al unei sectii din cadrul cotidianului Evenimentul Zilei si publicarea unor informatii despre Cazul "Ion Alexandru Tiriac" in ziarul amintit, precum si in cotidianul Romania Libera, sub semnatura unor foste colege, de la Evenimentul Zilei, ale actualului purtator de cuvant al Ministerului Justitiei.

Magistratii protesteaza fata de decizia ministrului de anchetare a unor colegi

Declaratiile si deciziile ministrului Monica Macovei in cazul anchetei lui Ion Alexandru Tiriac i-au revoltat pe multi procurori din Parchetul General.

Cererea Monicai Macovei de anchetare a procurorilor care s-au ocupat de Dosarul "Cocaina pentru VIP-uri" i-a determinat pe procurori sa ameninte cu demisiile, in conditii de munca tensionate, si sa semneze o nota de protest adresata presedintelui Traian Basescu.

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a anutat, recent, pe un post de televiziune, ca mai multi magistrati isi exprima nemultumirea fata de decizia ministrului de a cere anchetarea unor colegi.

In final, potrivit unor surse, este vorba de 110 procurori, dar printre ei nu se afla George Muscalu, seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si procurorul Corina Gheorghisan, care a instrumentat dosarul "Cocaina pentru VIP-uri".