Asa numitul dosar "Cocaina" in care este implicat fiul omului de afaceri Ion Tiriac, provoaca dispute intre mai marii justitiei romanesti.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, considera ca procurorii care ancheteaza cazul ar putea fi vinovati de favorizarea infractorului, in timp ce procurorul general, Ilie Botos, sustine ca oamenii sai si-ar fi facut corect datoria si ar fi acum tinta atacurilor venite atat din partea ministrului, cat si a lui Ion Tiriac.

Toti procurorii care s-au ocupat de acest dosar sunt in acest moment anchetati.

Presa de joi relateaza ca procurorul general Ilie Botos i-ar fi inmanat presedintelui Traian Basescu un protest al mai multor magistrati care o acuza pe ministrul Justitiei, Monica Macovei, de imixtiuni in actul de justitie.

Purtatorul de cuvant al Parchetului General, Simona Frolu, nu a confirmat insa aceasta informatie.

Ministrul justitiei a cerut o ancheta penala asupra modului in care procurorii Gheorghe Muscalu si Corina Gheorghisan au cercetat cazul, sub suspiciunea de favorizare a infractorului.

"Am facut o sesizare prin care am cerut cercetari penale, indicand ce infractiuni par a fi comise din ceea ce rezulta din articole de presa" spune Monica Macovei.

"Consiliul Superior al Magistraturii, iarasi verifica daca s-a incalcat Codul deontologic, daca au existat influente politice" a declarat ministrul justitiei.

"Problema este alta, dar eu imi exprim increderea si speranta ca oamenii vor fi corecti si obiectivi. Problema este cine face aceste verificari, procurori din Parchetul General aflati sub conducerea domnului Botos si Muscalu", spune doamna Macovei.

Suspiciunile ca procurorii ar fi fost influentati politic pe parcursul anchetei au aparut dupa ce presa a dezvaluit ca din dosarul fiului lui IonTiriac ar lipsi probe care l-ar acuza pe acesta de trafic de cocaina si nu doar de consum, pentru care acesta este cercetat acum.

Procurorul general, Ilie Botos a respins acuzatiile ca subordonatii sai ar fi fost constransi de unii politicieni, dar a recunoscut intr-un interviu acordat recent la BBC ca a avut discutii pe tema dosarului Tiriac cu fostul presedinte Ion Iliescu.

Pe de alta parte, Ion Tiriac a depus la randul sau plangere penala impotriva celor doi procurori, Flaviu Crasnic si Nicolae Neagoe, care au inceput ancheta in acest caz si care au devenit intre timp consilieri ai ministrului justitiei.