articol preluat din ProSport

Jurnalul fericirii absolute

La aproape 20 de ore dupa ce a facut meciul vietii lui, Andrei Cristea a mers la Muzeul “Grigore Antipa” pentru o noua confruntare cu “liliecii”, de data aceasta mult mai usoara. “Este ora 17:30, dar eu tot nu-mi dau seama ce traiesc. Imi aduc aminte ca am avut un soc cind i-am vazut pe Baraja si pe Di Vaio cum parasesc terenul.

Ei, marii jucatori ai Valenciei, batuti de niste romani. Nu le venea sa creada ca e posibil asa ceva”, spune Andrei, dupa care mai raspunde la un telefon, evident de felicitare. Continua povestea: “Cel mai greu moment a fost, paradoxal, atunci cind am marcat primul gol.

Imi venea sa pling, sa ma descarc de toata presiunea, dar mi-am zis ca trebuie sa ma abtin. Cind am iesit de la stadion si l-am vazut pe fratele meu ce expresie avea pe fata, am inteles pentru prima oara ca facusem un meci mare”. Inca un mesaj. Nu le mai tine numarul.

Si-a incarcat telefonul, pentru ca se descarcase de la atitea mesaje si de la apeluri. Practic “a murit” fara ca el sa vorbeasca.

Stia ca Steaua va cistiga

“Am adormit pe la 3:00. Dupa meciul-tur n-am putut sa adorm de furie, acum nu puteam sa pun capul pe perna de atita bucurie. M-am trezit pe la 9:00, dar cind m-am uitat in oglinda, desi nu sint narcisist, mi-a parut bine ca ma vad pe mine”, a spus atacantul schitind un zimbet. Am ajuns la muzeu. Andrei e mult mai relaxat.

De data asta, Baraja si Di Vaio sint “imbalsamati”, iar atacantul isi permite sa le zimbeasca detasat. “Stiam ca o sa va batem”, le spune rizind stelistul liliecilor aflati in vitrina.

Un gol pentru Sechelariu

Intrebat cui dedica cele doua reusite ale sale, Andrei Cristea a zimbit. “Sint foarte multi oameni carora ar trebui sa le dedic.

Dar fac asa: un gol pentru nea Gigi, Walter si echipa, iar celalalt as vrea sa-l ofer domnului Dumitru Sechelariu (foto), pentru ca stiu ca trece prin momente grele, dar eu nu uit niciodata persoanele de mare caracter”, a spus atacantul ros-albastrilor.

Aplaudat in redactie

Invitat in redactia ProSport, killer-ul Valenciei, Andrei Cristea (foto), a venit putin dupa ora 17:00. La vederea atacantului stelist, redactorii ProSport au inceput sa aplaude. “Multumesc, multumesc”, a raspuns modest Cristea, incintat de manifestarile de simpatie.

Andrei a discutat cu toata lumea pret de citeva minute cu aceeasi naturalete cu care a marcat in poarta lui Palop.

A destabilizat chat-ul ProSport

Aparitia brusca a lui Cristea pe chat-ul ProSport a provocat o adevarata avalansa de logari in doar citeva minute. Desi inainte de intrarea sa pe chat nu erau decit 14 persoane, in 5 minute numarul celor logati a urcat la 170.

“Incredibil! Nici macar nu ati anuntat lumea si uite citi sint!”, s-a mirat Cristea, care a incercat sa raspunda unui numar cit mai mare de fani. “Acest meci cu Valencia va ramine atit in memoria suporterilor, cit si a jucatorilor. Sper s-o eliminam si pe Villarreal!”, a concluzionat Cristea in ultimul mesaj, inainte de a pleca.

Gentil cu lilieciiCind angajatii muzeului au deschis vitrina cu lilieci, Cristea l-a mingiiat pe unul pe cap, moment in care una dintre doamnele care raspundeau de respectivul sector a sarit speriata: “Nu, va rog, nu-l atingeti, ca ma nenorocitI!”. Andrei si-a retras mina, explicindu-I ca macar acolo dorea sa fie gentil cu liliecii.

Dupa ce a terminat, stelistul a fost asaltat de doritorii de autografe, iar la iesire unul dintre trecatori nu a pierdut ocazia sa se fotografieze alaturi de el.

Briliantul din urbea lui Bacovia

Latifundiarul din Pipera a spus ca Andrei Cristea va ajunge in scurt timp sa valoreze 75 de milioane de dolari, dupa ce ex-bacauanul a invins de unul singur Valencia. Andrei Cristea a fost pentru o seara regele din Ghencea. “E prea mult spus. Fara colegi nu puteam face mare lucru.

Victoria este a echipei”, a declarat, la citeva minute dupa meci, Cristea. Pina joi seara, Andrei Cristea era rezerva de lux. Tinarul puncher se mai putea lauda cu golul superb inscris in poarta rivalei de moarte, Dinamo, chiar in fieful acesteia. Golul al doilea marcat spaniolilor a fost tras parca la indigo cu cel din Stefan cel Mare.

“Acesta este numai inceputul!”, a spus, dupa meci, presedintele Gheorghe Chivorchian, cel care a avut un rol esential in debutul carierei de fotbalist al noii vedete din Ghencea. “Am pariat ca Andrei va marca doua goluri cu Valencia. Merita acest lucru, pentru ca este un fotbalist de mare valoare”, a punctat Chivorchian.

Luat in bascalie la lotul national

Presedintele clubului FCM Bacau l-a adus pe Cristea la echipa de seniori a Bacaului cind acesta avea virsta de 16 ani. Nu s-a speriat si, in scurt timp, s-a impus ca un om de baza in garnitura gruparii moldovene. “Ochiul nu m-a inselat. Asa i-am descoperit si pe Cursaru, Ciocoiu, Raducan si pe multi altii.

Nu stiu citi dintre oamenii de fotbal ar fi riscat asa cum am facut eu”, a subliniat Chivorchian.

Chiar daca nu-i face placere sa vorbeasca despre intimplarile nefaste din perioada junioratului lui Cristea, Chivo spune ca a intervenit pina la Mircea Sandu pentru ca fotbalistul sau de suflet sa fie selectionat la loturile nationale. “La selectii era luat la misto. Ba ca-i prea mic, sau alte chestii de genul acesta...

Acum trei ani, Andrei Cristea era titular la prima echipa, dar, paradoxal, nu era bagat in seama la loturile nationale. Pentru ca-i stiam valoarea, nu puteam sa stau cu miinile in sin. Am fost la Mircea Sandu si i-am spus ca Andrei Cristea merita sa mearga la Campionatul European din Anglia rezervat juniorilor.

Andrei Cristea a fost inclus in lot pina la urma, dar n-a jucat prea mult. Pe vremea aceea, antrenor era Ghita, unul de la Dinamo. Din pacate, jucatorii din provincie nu prea au loc in aceste selectionate, chiar daca multi dintre ei merita cu prisosinta acest lucru.

Am primit multe telefoane de la antrenori care imi spuneau ca la nationalele de juniori trebuie sa mergi cu pachete si cadouri. Altfel, ca tinar fotbalist din afara Capitalei, nu ai nici o sansa sa prinzi echipa”, a conchis Chivorchian.

S-a antrenat pe “Toloaca din Bacau”

Marian Ciudin spune ca, din lipsa banilor, nu au terenuri bune pentru a instrui copiii. “Cristea s-a pregatit pe «Toloaca din Bacau», asa cum i se spune terenului de zgura din apropierea stadionului Municipal. Nu aveam conditii optime. Vestiarele arata jalnic. Misuna sobolanii.

Cu toate acestea, Andrei ne-a ajutat sa aducem multe titluri clubului nostru. Asa este in Romania. Sintem departe de fotbalul mare, dar cu toate acestea scoatem mari fotbalisti pe banda rulanta”.

"Avea o viteza de reactie pe care nu am mai vazut-o decit la Gerd Müller si la Ronaldo"

Marian Ciudin, fostul sau antrenor la juniori

Insomnia unui tata

“A fost o seara magica. I-am spus lui Andrei ca va marca trei goluri. Au fost numai doua, dar este bine ca s-au calificat. Se va «revansa» in meciul cu Villarreal. In doua meciuri va marca de trei ori. O sa vedeti!”.

Dupa meci, Aurel Cristea a primit multe telefoane de felicitare si n-a mai apucat sa inchida un ochi toata noaptea. “O saptamina nu vreau sa mai aud de nimeni. Sint foarte obosit. Mi-a facut o mare bucurie. Sint suparat pe presa din Spania deoarece a scris ca baiatul meu este grec”, ne-a spus Aurel Cristea.

SuperSteaua, la Braila

“Faptul ca Steaua vine la Braila este o onoare. Indiscutabil, gruparea din Ghencea este cea mai galonata formatie din fotbalul romanesc”, ne-a declarat presedintele executiv al brailenilor, Alexandru Alexandru. Meciul va incepe la ora 12:00, iar intrarea pe stadion va fi libera.

Steaua va veni la Braila in preziua jocului si se va caza la hotelul Traian. Delegatia liderului din Divizia A cuprinde peste 50 de persoane. (Eduard BUCURESTEANU, Braila) marius.pantaie@prosport.ro

mihai.calin@prosport.ro