Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn (foto), a declarat ieri, la plecarea sa din tara, ca numaratoarea inversa a inceput si Romania se afla pe ultima suta de metri pe care poate indeplini criteriile, prima misiune de monitorizare a comisiei sosind la Bucuresti in aceasta luna, iar un prim raport privind mersul reformelor urmand sa fie publicat in mai.

El a aratat ca cele 22 de luni care au mai ramas pana la 1 ianuarie 2007 trebuie folosite pentru pregatirile de aderare la UE, iar "prioritatea prioritatilor" trebuie sa fie pentru Romania respectul legii, reforma justitiei si lupta anticoruptie.

Comisarul european s-a declarat bucuros ca Guvernul este constient de aceasta prioritate, pentru ca nu e timp de pierdut, fiecare zi, saptamana, luna conteaza.

Este nevoie de o conducere puternica si de partide care sa sustina in Parlament actiunile Guvernului pentru a putea fi adoptate masurile de reforma, a apreciat Rehn la finalul vizitei sale de doua zile in Romania. El a amintit ca Romania va fi monitorizata de Comisia Europeana, care va raporta statelor membre si Parlamentului European progresele inregistrate.

"Vom fi in contact direct, in timp real, on-line, cu Guvernul roman pentru a putea nota progresele facute", a afirmat oficialul, promitand, totodata, ca CE va evalua corect pasii facuti de Romania in drumul spre aderare.

Oficialul de la Bruxelles s-a referit din nou la lupta impotriva coruptiei, indiferent de culoarea politica sau de statutul social al celui anchetat, independenta judecatorilor, cooperarea Jandarmeriei cu Politia, intarirea Consiliului Concurentei si a refuzat sa speculeze eventuale motive pentru amanarea integrarii Romaniei cu un an.

Rehn a spus ca, desi tehnic nu este foarte dificil sa fie separata Romania de Bulgaria, el are incredere in faptul ca societatea romaneasca va face tot posibilul pentru a indeplini criteriile de aderare la timp, amanarea fiind astfel evitata.

"Este clar ca fenomenul coruptiei reprezinta o problema in Romania, dar sunt de acord cu presedintele Basescu ca nu trebuie generalizat, ci trebuie discutat pe cazuri specifice. In intalnirile pe care le-am avut cu societatea civila si cu oamenii de afaceri, am observat ca exista o pozitie comuna privind coruptia.

Este o problema pentru sectorul public si intreprinderile romanesti si este important sa luptam pentru egalitate in fata legii a cetatenilor si a firmelor", a sustinut Rehn.

Rehn crede ca investitorii straini vor avea incredere in Romania

In ceea ce priveste perspectivele economice ale tarii noastre, oficialul Uniunii Europene a spus ca "Romania a avut o crestere economica puternica, exista stabilitate politica, democratia functioneaza, au fost luate deja masuri semnificative in sistemul judiciar, iar «paharul» este mai mult de jumatate plin, ceea ce faciliteaza increderea investitorilor straini de a veni in Romania si cred ca

Romania are o sansa reala de a reusi sa se pregateasca pana in 2007".

Ollie Rehn va vorbi de bine Romania?

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a mai declarat la plecarea sa din Romania ca nu a primit inca scrisoarea europarlamentarului german Markus Ferber, continand solicitarea ca progresele Romaniei in vederea aderarii la UE sa fie verificate, documentul fiind probabil pe drum intre Parlamentul European si CE.

"Cand voi primi scrisoarea, ma voi gandi exact ce sa-i raspund, dar este clar ca voi sublinia faptul ca Romania are vointa politica de a combate coruptia si Guvernul a inceput sa ia masuri in acest domeniu, la fel ca si justitia.

Daca se va continua pe acest drum, se va convinge si fostul meu coleg Ferber ca fenomenul coruptiei este luat in serios de autoritatile din Romania", a aratat oficialul UE.