articol preluat din Jurnalul National

Dupa ce presedintele Basescu a pledat pentru organizarea de alegeri anticipate cel mai tarziu in septembrie, liderul interimar al PD, Emil Boc, l-a sustinut.

Intr-un interviu acordat Agentiei Reuters, presedintele Traian Basescu a declarat ca organizarea de alegeri anticipate, cel mai tarziu in septembrie, ofera guvernului un mandat mai puternic pentru a lupta impotriva coruptiei, informeaza Rador.

Potrivit interviului acordat Reuters, presedintele considera ca alegerile anticipate trebuie organizate imediat ce Romania va semna acordul de aderare la Uniunea Europeana, adica dupa 25 aprilie. Este cel mai potrivit moment pentru a face acest lucru, a spus presedintele. Scrutinul ar putea avea loc in mai, iunie sau in septembrie.

Alianta ar castiga o majoritate confortabila, crede Traian Basescu, astfel ca guvernul DA va fi puternic sprijinit in Parlament in lupta impotriva coruptiei si pentru masuri categorice de reforma, obligatorii pana in 2007.

SUSTINERE. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a afirmat ieri ca alegerile anticipate sunt o solutie "extrem de viabila si de benefica sistemului politic romanesc", ele putand fi organizate in termen de trei luni, insa cea mai probabila data ar fi septembrie.

"Nu vedem de ce n-ar putea fi organizate alegeri anticipate, in conditiile in care este intr-adevar nevoie, ca sa duci la capat promisiunile facute in campanie si, pe de alta parte, sa pregatesti masurile reale de integrare in UE, de un guvern stabil, cu o majoritate parlamentara stabila, si nu la limita", a spus Boc.

PNL. Si purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca PNL se gandeste la realizarea unei majoritati parlamentare solide si, de aceea, alegerile anticipate pot constitui o optiune politica dupa semnarea Tratatului de aderare la UE.

El a spus ca dupa 25 aprilie ar putea fi declansate procedurile constitutionale pentru organizarea de alegeri anticipate "undeva, la inceputul toamnei".

Nicolaescu a afirmat ca dupa alegeri activitatea parlamentara a fost deseori perturbata de o opozitie "neconstructiva", culminand cu "obstructionarea conducerii Camerei Deputatilor de catre presedintele acesteia, Adrian Nastase, prin intarzieri repetate la sedintele Biroului Permanent". (Oana Stancu, Gabriela Antoniu)

Jurnalul National - 3 martie 2005