Presedintele Traian Basescu continua sa-si exprime, in declaratii publice, opinia conform careia organizarea de alegeri anticipate, in cel mai scurt timp posibil, este o necesitate.

"Cred ca, imediat ce vom semna Tratatul de aderare, in mai-iunie, dar nu mai tarziu de septembrie, trebuie sa organizam alegeri anticipate", a spus seful statului, intr-un interviu acordat agentiei internationale de stiri Reuters. Urgenta anticipatelor ar fi dictata de scorul bun pe care sondajele de opinie il indica pentru Alianta D.A.

PNL-PD (intre 50 si 60 la suta din intentiile de vot): "Am incredere ca Alianta ar obtine victoria daca alegerile ar fi organizate inainte de aplicarea reformelor impopulare recomandate de Uniunea Europeana".

Viziunea lui Basescu se opune celei recent exprimate de premierul Calin Popescu Tariceanu, care ar dori organizarea de alegeri anticipate abia dupa momentul 1 ianuarie 2007, cand - se spera - Romania va deveni membru UE.

In interviul acordat Reuters, presedintele a tinut sa nuanteze chestiunea divergentei de opinii cu seful Executivului, pe tema scrutinului devansat: "Voi aborda cu premierul Tariceanu problema alegerilor anticipate, dar nu-i voi impune punctul meu de vedere".

Adevarul - 3 martie 2005