"Am venit sa il laud ca e in putere, dar sa si ii reprosez ca n-a facut nimic pentru pensionari", ne spune un batran care il asteapta de o ora pe Iliescu, anuntat sa ajunga la 12. Cativa simpatizanti sunt stransi in fata sediului din Kiseleff. Fiecare vrea sa ii spuna ceva sarbatoritului.

Unul marturiseste ca are un cadou mai special – ii va arata talonul de pensie celui despre care stie deja ca va fi presedintele partidului, pentru ca "totul e aranjat la Congres". Sarbatoritul ajunge. Primeste flori, o Biblie si, intampinat de o fosta colega care ii arata o fotografie de prin ’56, isi aminteste de anii tineretii.

"Toate fetele spuneau ca sunt chipes", zice zambind Iliescu, care stie ca era vazut pe atunci ca un tanar deschis, vioi. Isi doreste sanatate si spune ca secretele energiei pe care o are la "de 3 ori 25" de ani sunt gena si viata permanent activa pe care a avut-o.

ATMOSFERA. In sediul partidului, atmosfera nu este cum era altadata la Cotroceni. Nu e nici muzica, dar invitatii pot servi fursecuri si niste suc. Sarbatoritul primeste flori multe, in special trandafiri, de altfel si florile lui preferate dupa cum marturiseste, cateva obiecte simbolice, precum si o placheta inscriptionata "Un om, o revolutie, o tara. 75. Ion Iliescu. La multi ani!".

Adrian Nastase nu este prezent, fiind plecat din tara, dar Iliescu spune ca a fost printre primii care i-au urat "La multi ani!" si i-a trimis un cadou prin cineva. Nu l-a cautat nici Mircea Geoana, plecat cu Nastase, iar presedintele Traian Basescu "nu inca", ne spune Iliescu. Se aduna pe parcurs si cativa lideri ai PSD.

Miron Mitrea, Ioan Mircea Pascu, Viorel Hrebenciuc, Marian Sarbu, Gabriel Oprea, Valer Dorneanu, Bogdan Niculescu-Duvaz, Titus Corlatean si Mihai Tanasescu. In cursul diminetii de ieri, Iliescu a fost sarbatorit si la Senat. El si-a invitat colegii din grupul PSD in Sala de Marmura a Senatului, ca sa-i "trateze" cu sampanie si piscoturi.

Reuniunea s-a tinut insa cu usile inchise si nu a durat decat 15 minute. Presedintele Senatului i-a urat "La multi ani!" lui Iliescu, dar si sotiei sale, Nina, iar Razvan Theodorescu i-a impartit la trei varsta reala, calcul apreciat foarte mult de Iliescu, el preluand ideea in declaratiile de presa ulterioare.

Senatorii i-au facut un cadou comun fostului presedinte: o gravura si un buchet de trandafiri albi.