articol preluat din Evenimentul Zilei

Declaratia facuta de Corneliu Iacobov, joi noapte, inainte de fi dus in arestul politiei, a surprins pe toata lumea. La iesirea din Parchetul General, cel supranumit “baronul RAFO” a ridicat miinile incatusate si a spus: “Astea (n.r. - catusele) sint ale lui Basescu. Ce-a dat Basescu, asa o sa primeasca”.

Ieri, nimeni nu a reusit sa afle ce anume a vrut sa spuna Iacobov atunci cind i-a transmis presedintelui ca “o sa primeasca ce-a dat”. A fost amenintare? A fost doar un blestem spus la necaz? De la Palatul Cotroceni si pina la sediul PSD declaratiile lui Corneliu Iacobov au provocat fie tacere, fie reactii de uimire. Oficial insa, nimeni nu a comentat afirmatiile lui Iacobov.

Traian Basescu si lideri politici din coalitia de guvernamint au transmis doar ca justitia trebuie sa-si faca treaba, iar liderii PSD, partid din care Iacobov face parte, au fost preocupati mai mult de justetea masurii de arestare preventiva a colegului lor. Intre timp, la rafinaria din Onesti domneste confuzia, iar la Bacau prietenii de altadata ai lui Corneliu Iacobov si-au inchis celularele.

Iesirea aproape isterica a lui Corneliu Iacobov pe treptele Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie este pusa de specialistii in psihologie pe seama confuziei. Medicul primar psihiatru Florin Tudose spune ca atitudinea omului de afaceri este cel putin a unui copil aflat la joaca.

“Corneliu Iacobov a devenit confuz in momentul in care s-a vazut incatusat, scos din Parchet in fata a zeci de ziaristi si urcat in duba politiei. Cel mai probabil nici el nu stie ce a vrut sa spuna si spun asta pentru ca afirmatiile lui nu au un continut psihologic”, a declarat medicul Florin Tudose.

“Nu poate Iacobov sa-l ameninte pe presedintele Romaniei”

Aflat in Olanda, la o reuniune internationala, presedintele Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, ne-a expus parerea sa in legatura cu declaratia-amenintare facuta de Iacobov in momentul retinerii. Atunci, Iacobov a ridicat miinoile incatusate deasupra capului, strigind: “ Astea sint ale lui Basescu. Ce-a dat, asta o sa primeasca”. “Exista doua variante.

Ori stie ceva si prin aceste vorbe sugereaza ca s-ar putea sa vorbeasca, desi ar fi putut face acest lucru pina acum, ori a vrut sa dea o pata de culoare aruncind niste vorbe in vint. Deocamdata aceste vorbe nu au nici o valoare si eu inclin sa cred ca au fost doar o rabufnire la nervi. Nu poate Iacobov sa-l ameninte pe presedintele Romaniei.

In orice caz, retinerea lui Iacobov este un semn ca lucrurile au inceput sa se miste. Ma mira ca se lucreaza cu atitea minusi in conditiile in care acuzatiile sint clare. In cazul arestarii unor persoane acuzate de gainarii in comparatie cu acest dosar s-a actionat mult mai in forta.

Acum se urmeaza cu o strictete iesita din comun toate procedurile, in loc sa fie adusi rapid in boxa acuzatilor toti cei vinovati”, ne-a declarat presedintele Baroului.

Iacobov ramine in PSD

PSD, partidul al carui membru este Corneliu Iacobov, a sarit ieri sa-i dea o mina de ajutor acestuia, acuzind actuala putere ca exercita presiuni asupra justitiei in acest dosar. Purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean, considera ca “arestarea preventiva a devenit, din exceptie, o regula sub presiunile politice ale puterii, lucru care contravine procedurilor judiciare din Uniunea Europeana.

Ce pericol social il reprezinta Corneliu Iacobov? El a venit la audieri ori de cite ori a fost chemat de autoritati. Putea sa fie dat in consemn la frontiera si cercetat in libertate”. In opinia lui Corlatean, “oricine trebuie sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie, sa-i fie respectate drepturile procesuale, nu sa fie plimbat cu catuse prin fata camerelor de luat vederi”.

Acesta a precizat ca “nu se pune problema unui sprijin al PSD pentru Corneliu Iacobov”.

Agathon: “Daca e vinovat, il dam afara”

Secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, considera insa ca nu se pune problema excluderii din partid a lui Iacobov inainte ca instantele judecatoresti sa stabileasca o eventuala vinovatie a sa.

“Daca se va demonstra ca este vinovat, atunci se vor lua masurile care se impun, potrivit statutului PSD, respectiv excluderea din partid. Sper sa nu fie vorba de o interventie politica. Pina ce instanta nu se pronunta, prezumtia de nevinovatie trebuie sa fie un lucru normal.

Sper ca domnul Iacobov isi va desemna neimplicarea in problema RAFO”, ne-a declarat ieri Dan Matei Agathon, parlamentar de Bacau si apropiat al lui Iacobov.

Simplu membru PSD

In momentul de fata, Iacobov este simplu membru al PSD, dupa ce, o lunga perioada de timp, a ocupat functia de vicepresedinte al filialei Bacau a partidului. Inainte de alegerile generale de anul trecut, Iacobov a fost inlocuit din functie si nu a fost inclus pe listele parlamentare pentru a nu aduce un prejudiciu de imagine partidului.

“Mafia de la Bacau”, sub lupa justitiei

In cazul lui Corneliu Iacobov, Dumitru si Sergiu Sechelariu au existat cereri de anchetare a presupuselor fapte de coruptie comise de acestia, venite chiar din partea Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF).

Intr-un document trimis in 2003 de OLAF Corpului de Control al primului-ministru de atunci, Adrian Nastase, institutia europeana cerea anchetarea lui Viorel Hrebenciuc, deputat si vicepresedinte al PSD, a lui Corneliu Iacobov, membru PSD, a lui Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, a lui Dumitru Sechelariu, fost primar PSD de Bacau, si a lui Dorinel Umbrarescu,

om de afaceri apropiat fostului partid de guvernamint. Victor Ponta, seful de atunci al Corpului de Control al lui Nastase, sustinea ca nu are nici un motiv sa-i ancheteze pe cei cinci pentru faptele de coruptie sesizate de OLAF. Parchetul National Anticoruptie sau Parchetul General nu au fost sesizate de institutia condusa de Ponta, dar nici nu au binevoit sa se sesizeze din oficiu.

Acum, la nici un an de la dezvaluirile facute de “Evenimentul zilei” despre “mafia gulerelor albe de la Bacau”, Corneliu Iacobov este arestat, Dumitru Sechelariu este cercetat de PNA, iar contractele finantate de stat cu 325 de milioane de euro si obtinute de Dorinel Umbrarescu sint sub lupa procurorilor de la Parchetul General. (Emilia Sercan)

Arestat pentru ca reprezinta un pericol social

Iacobov si Gaurean s-au prezentat, joi dimineata, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru audieri. Dupa mai bine de 12 ore de ancheta, timp in care cei doi au fost confruntati, procurorii au decis sa emita pe numele lor ordonante de retinere pentru 24 de ore. Cu toate ca aveau la dispozitie o noapte si o zi sa decida daca ii aresteaza, judecatorii au preferat sa o faca pe loc.

Drept urmare, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Iacobov si Gaurean au fost urcati in duba politiei pentru a fi dusi la tribunal. Pentru ca inculpatii au refuzat sa fie filmati si fotografiati de ziaristi, politistii au incercat o diversiune.

Pe drum, ei i-au mutat intr-o Dacie, iar putin dupa ora 22.00 au fost strecurati in curtea tribunalului, dupa care au fost dusi, prin subsol, in camera de consiliu. Dupa cinci ore de audieri si o ora de deliberari, magistratii au dat verdictul: Corneliu Iacobov si Teodor Gaureanu isi vor petrece urmatoarele 25 de zile in arest. Dupa primirea vestii, Iacobov nu a mai dorit sa se ascunda de presa.

El a fost dus spre duba care urma sa-l transporte spre arestul Directiei Cercetari Penale tot cu catuse la miini. Obosit, parca mai scund decit dimineata, pe chipul omului de afaceri se citea disperarea. Aparatorul celor doi, Petre Buneci, a anuntat, imediat dupa pronuntarea judecatorilor, ca masura arestarii este ilegala si ca o va ataca cu recurs.

“Este o sentinta nejusta si nelegala pentru ca la audierile anterioare s-au adus aceleasi acuzatii si nu a fost nevoie sa se elibereze vreun mandat de arestare. Am facut recurs”, a declarat Buneci.

Potrivit magistratilor, motivul pentru care s-a luat aceasta hotarire este acela ca pentru infractiunile de delapidare in forma calificata si spalare de bani - de care sint acuzati oamenii de afaceri - pedeapsa este mai mare de patru ani. Drept urmare, lasarea acestora in libertate prezinta pericol social pentru ordinea publica.

La aceasta se adauga faptul ca unul dintre principalii martori ai acuzarii, Teodor Caramizeanu, si-a schimbat ieri la Parchet declaratia initiala cu una favorabila lui Iacobov.

Cuibul lui Iacobov a fost cuprins de frisoane

Imaginea lui Iacobov incatusat si bagat in duba politiei pare sa fi bulversat grupul celor care au avut legaturi de prietenie sau de afaceri cu acesta. Iacobov reusise sa-si faca treburile la RAFO fara sa lase in urma nici o semnatura, nici macar pe contractul de privatizare, astfel ca era catalogat drept intangibil.

Cel scos la inaintare si dat ca victima sigura a procurorilor a fost Teodor Gaureanu, fostul director al RAFO pe vremea cind Iacobov era patron. Arestarea celor doi “la pachet” i-a redus la o tacere suspecta pe apropiatii lui Iacobov.

Telefoanele multora dintre acestia au fost ieri inchise, cum, de exemplu, a fost si cazul deputatului Viorel Hrebenciuc, fost sef al PSD Bacau si prieten cu Iacobov.

Andrei Serban, primarul din Slanic Moldova, finul, dar si partenerul de nadejde in multe afaceri cu Iacobov, nici macar nu a fost la serviciu, dupa cum ne-a spus secretara. Si acesta a avut telefonul mobil inchis.

De asemenea, nici Dumitru Sechelariu si nici Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau, nu au raspuns la telefoane pentru a face comentarii in legatura cu arestarea lui Iacobov. O opinie am reusit totusi sa obtinem de la senatorul Radu Catalin Mardare, fost prefect de Bacau in ultimii patru ani, fost subordonat al lui Iacobov la FPP 2 Moldova si cunoscut drept apropiat al acestuia.

“Este un circ ieftin, un spectacol politic. Dupa ce ani la rind l-a aparat in orice imprejurare, Ion Marian - liderul sindical de la RAFO - s-a dezis de Iacobov cind a inceput anchetarea acestuia. Acum, el se declara mai interesat de soarta Rafinariei, si mai putin de cea a lui Iacobov. “Nu este treaba sindicatului, ci a justitiei.

Geanina Iacobov (foto), fosta sotie a omului de afaceri si posesoarea unei averi impresionante primite in urma partajului, a refuzat sa faca vreun comentariu. “Nu dau absolut nici un fel de interviu la nici un ziar”, ne-a declarat aceasta.

Iacobov pare sarac lipit

Omul care a invirtit afaceri de sute de milioane de dolari mai are acum pe numele sau o singura masina.

In schimb, pe numele Geaninei figureaza un apartament de 234 de metri patrati, un autoturism Toyota din 2003, un apartament de 110 mp, un teren de 1.813 mp, un altul de 203 mp, un imobil de 61 mp si doua terenuri aferente de 335 mp, respectiv 1.353 mp, precum si alte doua terenuri de 3.660, respectiv 11.344 mp.

Corneliu Iacobov mai figureaza totusi ca actionar la o firma din Bacau, SC Turistica SA, in proprietatea careia se gasesc doua cladiri evaluate la 5,9 miliarde de lei, respectiv 3,5 miliarde de lei, precum si 15 automobile de lux.

Afacerea care l-a infundat

Corneliu Iacobov si Teodor Gaureanu, in calitate de administratori ai RAFO Onesti, au incheiat pe 22 ianuarie 2003 un contract cu SC Metal Euroest SRL prin care se obligau sa livreze acestei societati 854,28 tone benzina Euro 3, in valoare de 26,772 miliarde de lei.

Drept garantie pentru indeplinirea contractului, RAFO gira cu un pachet de actiuni detinut la SC Electrocarbon Slatina, in valoare de 85,114 miliarde lei. Metal Euroest a platit benzina, dar RAFO nu a livrat-o, chiar daca avea in stoc combustibil.

Ca atare, Metal Euroest a preluat actiuni in valoare de 85 de miliarde, desi datoria RAFO era de doar 26,7 miliarde, rezultind un prejudiciu de 58,3 miliarde de lei. Intre cele doua societati s-a mai incheiat, in aceeasi zi, o alta afacere paguboasa pentru RAFO.

Societatea din Onesti avea de incasat de la SC Electrocarbon Slatina 224,7 miliarde de lei, suma denumita in limbaj de specialitate creanta. Administratorii RAFO, Iacobov si Gaureanu, au vindut aceasta creanta societatii Metal Euroest cu 40,158 miliarde de lei. Astfel, RAFO a fost prejudiciata cu alte 184,5 miliarde de lei.

Metal Euroest a recuperat intreaga datorie de la Electrocarbon, incasind 133 de miliarde bani lichizi si echivalentul a 91 de miliarde de lei in actiuni. Astfel, a devenit actionar majoritar (53%) la Electrocarbon si a dobindit o pozitie de monopol pe piata electrozilor din siderurgie.

Acest lucru a putut fi posibil numai prin implicarea directa a lui Corneliu Iacobov, care avea legaturi strinse cu administratorii societatii Metal Euroest. Desi, in timpul anchetei, Iacobov a negat implicarea sa in semnarea contractelor mentionate, martorii l-au dat de gol.

Este vorba despre Mihai Anastasescu, unul dintre administratorii Metal Euroest, care a declarat ca a negociat cele doua contracte direct cu Iacobov, iar Gaureanu a fost cel care a semnat. Declaratiile lui Anastasescu au fost sustinute si de Marin Marin (fost director general adjunct la RAFO), care a declarat ca Iacobov a fost cel care a facut legatura intre conducerile celor doua societati.

Al treilea martor care l-a infundat pe Iacobov a fost Ioan Caramizaru (fost lider sindical si fost director al Electrocarbon Slatina). Acesta a declarat in fata anchetatorilor ca Iacobov, care a fost initial proprietarul actiunilor Electrocarbon detinute de RAFO, este cel care a decis sa le vinda societatii Metal Euroest.

In total, prejudiciul creat RAFO prin cele doua contracte paguboase se ridica la aproape 243 de miliarde de lei. In afara de acesti bani, Iacobov si Gaureanu sint acuzati ca au prejudiciat bugetul de stat cu mai multe miliarde de lei, reprezentind neplata accizelor si a TVA. Conform Ministerului Finantelor Publice, dupa privatizare, RAFO Onesti a acumulat datorii la bugetul de stat de aproape 8.

000 de miliarde de lei, cea mai mare parte fiind reprezentata de accize si TVA neachitat.

Raluca Dan, Cezar Simache, Andrei Dumitrescu, Florin Barbu

Ev. Zilei - 5 martie 2005