articol preluat de Evenimentul Zilei

Esecul in alegerile generale de acum cinci ani inca mai este resimtit de PNTCD. La congresul partidului, principala rezolutie care va fi supusa dezbaterii este cea legata de schimbarea numelui din Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD), in Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), masura menita sa scoata din amorteala formatiunea si sa aduca mai mult sprijin extern.

Decizia inseamna insa si disparitia unui nume prezent in politica romaneasca de 79 de ani. In 1926, prin fuziunea Partidului National cu Partidul Taranesc se nastea PNT. Denumirea de pina mai ieri a partidului - PNT-CD -

avea sa fie data, in 1987, la inscrierea acestuia in familia crestin democrata, de catre Corneliu Coposu.

In acest sfirsit de saptamina, pe parcursul a doua zile, se va desfasura ultimul congres PNTCD.

In cea de-a doua zi va avea loc Congresul de unificare a miscarii crestin-democrate. Acest lucru se va face prin ratificarea protocolului de comasare prin absorbtie a URR de catre PNTCD.

Un vot important va fi acela dat pentru completarea Biroului National de Conducere cu noi membri in urma fuziunii prin absorbtie. Dupa negocierile dintre cele doua partide s-a ajuns la urmatoarea formula: URR va avea in PPCD doi vicepresedinti si un secretar general. Marian Milut, proaspat inscris in PNTCD, va fi propus pentru functia de presedinte al Consiliului National de Conducere.

Cosmin Alexandru si Claudiu Cristea sint propunerile URR pentru functia de vicepresedinte, iar Adrian Pop va fi propus pentru cea de secretar general.

Noul statut. Propunerile de statut simplifica forma actuala a documentului pentru ca are la baza statutul Partidului Popular European (PPE). Din organele de conducere ale partidului a fost eliminata Delegatia Nationala Permanenta si au ramas doar Congresul, Comitetul National de Conducere si Biroul National de Conducere.

In partid va fi implementat un principiu democrat al PPE - scoaterea instantelor de apel din partid de sub influenta conducerii executive. Manifestul Crestin Democrat. Ioan Muresan si Ion Varlam, doi membri vechi ai PNTCD, vor face la congres o radiografie a situatiei din PNTCD.

In preambulul unui “manifest crestin democrat”, Muresan si Varlam isi afirma hotarirea de a lua inapoi “de la comunisti Romania pe care ne-au furat-o si sa repunem pe temeliile lor naturale statul si societatea romaneasca”.

In opinia celor doi, cauzele pentru care partidul nu se afla intr-o pozitie prea buna sint “ostilitatea fortelor pe care, asa slab cum este, existenta PNTCD le deranjeaza”, dar si “neputinta PNTCD de a-si recruta lideri capabili sa promoveze ideile si telurile care definesc partidul”. Schimbarea denumirii partidului este vazuta ca o falsa solutie de catre semnatarii manifestului.

Muresan si Varlam considera ca unificarea cu URR si schimbarea numelui sint neavenite, drept care cei doi ii cheama pe toti simpatizantii crestin-democratiei din Romania sa se manifeste impotriva fuziunii.

Ciuhandu nu-si face probleme

Cum ati receptat manifestul colegilor dumneavoastra?

Este dreptul celor doi oameni politici sa sustina anumite puncte de vedere, insa importante vor fi deciziile pe care le va lua Congresul.

Pe cine veti sustine pentru functia de prim-vicepresedinte?

Pe Serban Bubenek, care ocupa in prezent aceasta functie si care este, fara indoiala, o personalitate a partidului.

Ce se poate intimpla la congres?

Avem numeroase semnale ca numerosi lideri si membri simpli din Actiunea Populara se vor inscrie in noul partid popular. Sint numeroase persoane care se bucura de notorietate, mai ales pe plan local, care si-au exprimat deja dorinta de a se alatura noii formatiuni populare.

Ce se va intimpla cu membrii PNTCD care vor fi inlocuiti in functiile de conducere de persoane din URR?

Nu se pune problema unei inlocuiri. Unii dintre ei vor deveni membri supleanti, altii vor coordona activitatea partidului la nivel regional. Functia lor va fi aceea de coordonator politic regional, functie nou-creata, dupa modelul popularilor europeni.

Cu ce forte politice veti mai discuta pentru crearea unui pol popular in Romania?

Nu excludem pe nimeni, avem in vedere toate fortele democratice din Romania, insa negocierile le vom purta dupa anumite norme.

Miza europeana a polului popular

Polul popular european va detine majoritatea in Parlamentul European cel putin pina in 2009, ca urmare a alegerilor de anul trecut. Atunci, PPE a obtinut 272 de locuri din totalul de 732. De altfel, grupul popularilor europeni este singurul care are reprezentanti din toate statele membre ale Uniunii Europene.

In acest clasament, pe locul doi se afla grupul social-democrat care detine 201 mandate de parlamentari.

Grupul liberal, aflat pe locul al treilea, beneficiaza de “numai” 66 de mandate. Astfel se explica tendinta tot mai mare a unor partide romanesti de a “face ochi dulci” popularilor europeni.

George D. Ripa, Ev. Zilei - 5 martie 2005