articol preluat din Adevarul

Omul de afaceri Corneliu Iacobov a gasit o explicatie politica pentru arestarea sa. Joi seara, in jurul orei 22, cand a iesit din cladirea Parchetului, dupa 12 ore de ancheta, afaceristul, flancat de politisti, a fluturat in fata ziaristilor mainile in catuse si a declarat: "Asta e de la Basescu! Ce a dat, aia va primi!".

Intrebat daca aceasta este o amenintare la adresa presedintelui Traian Basescu, Iacobov a replicat: "Nu, nu este o amenintare, este realitatea!". Apoi, el a fost bagat in duba si dus la Tribunalul Capitalei, cu propunerea de emitere a unui mandat de arestare preventiva. Alaturi de el, a fost retinut de procurori, apoi arestat de instanta, fostul director general al RAFO Onesti, Teodor Gaurean.

Sedinta de judecata s-a intins pana spre ora 3,30 dimineata, cand judecatorii au emis mandate de arestare pe numele celor doi, pentru 25 de zile. Acuzatiile care se aduc celor doi sunt delapidare in forma calificata si spalare de bani. Judecatorii si-au motivat decizia de a-i baga la racoare pe baza art.

148, litera h, respectiv pe faptul ca pedeapsa prevazuta pentru infractiunile comise este mai mare de patru ani de inchisoare si lasarea in libertate a inculpatilor prezinta un pericol concret pentru ordinea publica. Aparatorii celor doi arestati au sustinut ca nu sunt probe pentru arestarea clientilor lor.

Intr-o declaratie de presa data pe holurile tribunalului, imediat dupa verdictul instantei de judecata, avocatul Petre Bunici a sustinut ca masura ar fi fost dispusa pentru un somn mai linistit al comisarului pentru extindere: "Probabil ca nu putea sa doarma bine noaptea si a trebuit sa i se dea doua exemple". Aparatorii au declarat ieri recurs impotriva masurii de arestare.

Potrivit Biroului de presa al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din probele de la dosar reiese faptul ca, in ziua de 22 ianuarie 2003, Corneliu Iacobov si Teodor Gaurean au negociat si incheiat doua contracte cu SC Metal Euroest SRL Campina, in urma carora pachetul de actiuni detinut de SC RAFO Onesti la SC Electrocarbon SA Slatina, precum si creantele de 224 miliarde de lei

existente intre aceleasi societati comerciale au trecut nelegal in proprietatea SC Metal Euroest SRL Campina.

In acest fel, s-a cauzat rafinariei RAFO un prejudiciu de 500 de miliarde de lei, rezultat din diferenta de pret pe actiunile vandute, si un al doilea prejudiciu de 184 miliarde de lei, rezultat din diferenta de valoare nominala a creantei si pretul de cesiune, se arata in comunicatul Ministerului Public remis ieri.

In total, prejudiciul retinut in sarcina lui Iacobov si a lui Gaurean, pana in acest moment al anchetei penale, este de 684 de miliarde de lei. In acest dosar, Iacobov este cel mai important personaj arestat pana in prezent, cercul celor bagati la beci pentru megaescrocheria RAFO crescand de la trei la cinci persoane.

Pana acum sunt 26 de invinuiti, printre ei si Ovidiu Tender, dar si fostul presedinte al Bancii Romane de Scont, Teodor Nicolaescu, si Mihai Iacob, reprezentantul Dramiral Group. Toate persoanele cercetate in acest dosar au fost date in consemn la frontiera, iar bunurile lor mobile si imobile au fost puse sub sechestru, in vederea recuperarii prejudiciului.

Cercetarile au fost declansate inca din anul 2003, pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni, urmand a fi audiate toate persoanele implicate in relatiile comerciale si financiare derulate intre RAFO Onesti, Carom Onesti, grupul de firme VGB si alte societati. Ancheta continua.

Din Grecia, informat prin SMS, Adrian Nastase ii ia apararea arestatului:

"Iacobov a devenit un material didactic"

Presedintele PSD Adrian Nastase a apreciat, vineri, ca puterea foloseste cazul lui Corneliu Iacobov ca "material didactic" in ofensiva pe teme de lupta anticoruptie, precizand ca partidul nu a discutat despre arestarea acestuia si nu a luat nici o hotarare in legatura cu el. "Nu pot sa nu observ coincidenta intre ofensiva pe teme de lupta anticoruptie si nevoia puterii de exemplificari.

Iacobov a devenit un material didactic", a declarat, intr-o conferinta de presa, Adrian Nastase despre arestarea lui Corneliu Iacobov, care este membru PSD. Nastase a afirmat ca la nivelul Partidului Social Democrat nu s-a discutat despre aceasta arestare si nu s-a luat nici o hotarare in legatura cu Iacobov.

"Eram la Atena cand am primit un SMS despre Iacobov si nu pot sa comentez foarte mult pe baza unui SMS", a precizat liderul PSD, care s-a aflat, joi, la Congresul socialistilor greci.

Pana la sentinta finala

Iacobov ramane in filiala PSD a lui Hrebenciuc

Corneliu Iacobov este membru al PSD Bacau si va ramane in partid pana cand instanta va da o sentinta finala in cazul sau, a declarat, vineri, Dumitru Bontas, presedintele PSD Bacau.

Potrivit sursei citate, organizatia PSD asteapta rezultatul anchetei Parchetului si decizia finala a instantei inainte de a lua o decizie politica in legatura cu omul de afaceri Corneliu Iacobov, arestat in noaptea de joi spre vineri, impreuna cu fostul director general al rafinariei Rafo Onesti, Toader Gaureanu. "Daca instanta va decide ca Iacobov este vinovat, atunci il vom exclude din partid.

Deocamdata, pana cand nu va exista o sentinta definitiva in cazul sau, Corneliu Iacobov ramane membru al partidului", a declarat Dumitru Bontas, presedintele PSD Bacau. Corneliu Iacobov a demisionat, la sfarsitul lui iunie 2004, din functia de vicepresedinte al PSD Bacau, ca urmare a rezultatelor slabe obtinute la alegerile locale.

Victor Ponta:

"Sa nu ne faca Parchetul curatenie in partid, sa ne facem noi"

Prezent, aseara, la Ramnicu Valcea, Victor Ponta a criticat modul in care se desfasoara "reformarea" in PSD. El a declarat ca sunt aspecte deosebite, care trebuie dezbatute la congres, si, daca nu vor fi luate masuri corespunzatoare, atunci PSD are de pierdut. Victor Ponta a declarat ca nu este nevoie "sa ne faca Parchetul curatenie in partid, ci sa ne facem noi".

Declaratia se refera la ceea ce s-a intamplat cu Iacobov, Mischie si cu alte personaje din Partidul Social Democrat.

Emilian ROUA, Iulius CEZAR, Mediafax , Violeta FOTACHE

Adevarul - 5 martie 2005