Fruntasii taranisti Ioan Muresan si Ion Varlam solicita mentinerea identitatii PNTCD, a denumirii sale, prezentandu-si argumentele in "Manifest crestin democrat" - document ce va fi distribuit astazi delegatilor la Congresul partidului.

Inca din prima parte a manifestului, autorii isi dezvaluie dorinta: "Vrem sa intram in Europa cu istoria, personalitatea si institutiile noastre, de care suntem mandri - nu sub falsa infatisare a unei identitati de imprumut, la moda sau politically correct".

Este evocat, apoi, trecutul taranistilor, martirajul acestora in timpul regimului comunist: "Partidul National Taranesc a fost cel mai constant si mai important factor de rezistenta impotriva dominatiei sovietice si a regimului impus de Moscova".

"Primirea in NATO si integrarea europeana n-au scos Romania din incremenirea impartirii in doua tabere ireconciliabile, ale caror interese sunt incompatibile: majoritatea populatiei, formata din victimele deopotriva ale comunismului si ale tranzitiei, si tagma jefuitorilor de azi - profitorii regimului dinainte de 1989.

Singura componenta a scenei politice pe care pe structurile totalitare n-au reusit inca s-o acapareze, este cea crestin-democrata, salvata de faptul ca este reprezentata de PNTCD - deci asimilata cu Rezistenta Anticomunista", subliniaza Varlam si Muresan in manifest.

Problemele partidului

Revenind in actualitate, autorii manifestului puncteaza "adevaratele probleme" ale partidului. In opinia lor, doua sunt cauzele care au dus partidul in starea actuala: "ostilitatea fortelor pe care, asa slab cum este, existenta PNTCD le deranjeaza" si "neputinta PNTCD de a-si recruta lideri capabili sa promoveze ideile si telurile care definesc partidul".

Cei doi apreciaza ca "fara o personalitate puternica care sa-l conduca, un partid nu are nici o sansa sa se afirme pe scena politica".

"Aceasta este singura problema a democratiei crestine din Romania si adevarata explicatie a "deficitului de imagine" a PNTCD - care nu se datoreaza "denumirii invechite", nici "imbatranirii cadrelor" si cu atat mai putin "neadecvarii la realitate a obiectivelor" sale. Punand probleme false, conducerea PNTCD nu poate decat sa propuna solutii false", se arata in manifest.

False solutii

Prima "falsa solutie" la aceste probleme este, in opinia celor doi, schimbarea denumirii PNTCD. Urmeaza apoi "intinerirea cadrelor", apreciata ca fiind o modalitate de patrundere in partid "a unui nou val de agenti ai structurilor comunisto-securiste". Este criticat, apoi, modul in care s-a facut unificarea diverselor organizatii crestin-democrate.

Acesta "este un deziderat legitim", dar "contopirea PNTCD cu niste formatii necunoscute, de provenienta si reputatie dubioasa, al caror aport este nesemnificativ, cu comiterea unor grave neregularitati, constituie o falsa solutie si are un efect opus celui urmarit".

Fuziunea cu URR, blamata

Unirea PNTCD-URR este infierata puternic: "Clandestinitatea si graba negocierilor, precum si funciara necalificare a negociatorilor PNTCD, fac ca anuntata fuziune prin absorbtie cu URR sa fie, ca si schimbarea de nume care o conditioneaza, de neacceptat.

Felul tainic, pripit, superficial, nestatutar si incorect in care conducerea PNTCD a procedat pentru a reusi sa schimbe personalitatea Partidului acrediteaza teza ca scopurile urmarite de aceasta dubla operatie sunt altele decat cele declarate.

Adoptarea unui alt nume decat cel cu care PNTCD este identificat de romani si unirea cu o organizatie care vine de la orizonturi opuse democratiei-crestine, ale carei obiective fundamentale sunt incompatibile cu cele care determina identitatea partidului nostru, modifica personalitatea acestuia. (...

) Unirea PNTCD cu o formatiune care provine din zona comunisto-securista duce la stergerea automata a liniei care separa legitimul de nelegitim in viata noastra publica. (...) Aceasta impreunare nefireasca va deschide calea altor contopiri, cu formatiuni securisto-comuniste si mai deochiate, asigurandu-le penetrarea in IDC si PPE, la usa carora bat zadarnic de ani de zile".

In final, Varlam si Muresan isi exprima crezul: "O opozitie reala, dornica si hotarata sa duca la indeplinire aceste obiective, trebuie constituita numai in jurul polului crestin-democrat reprezentat de PNTCD.

Ii chemam pe toti cei care sunt sincer atasati de PNTCD si cred in cauza pe care el o reprezinta, sa vina alaturi de noi, pentru a respinge actul de abandon cerut de actuala conducere a Partidului si pentru a construi impreuna o Romanie libera si democrata pentru copiii nostri".

Ovidiu BANCHES

Ziua - 5 martie 2005