Selectia nationala pentru Eurovision, desfasurata sambata seara la TVR 1, a adus multe surprize. Daca in urma cu doua saptamani piesa Loredanei Groza, "Le Le", era favorita, obtinand la preselectia celor 12 piese intrate in finala cel mai mare punctaj acordat de juriu, in finala castigatori s-au dovedit a fi Luminita Anghel & Sistem.

"Am stiut ca suntem foarte buni", au declarat artistii care vor reprezenta Romania la semifinala Eurovision de la Kiev, ce va avea loc in data de 19 mai. Daca se claseaza in primele zece locuri, vor intra si in finala.

"Daca ar fi fost sa lesin vreodata in viata mea, acesta cred ca ar fi fost momentul", a declarat Luminita Anghel la scurt timp dupa aflarea vestii ca va pleca la Kiev cu Sistem, pentru a reprezenta tara noastra la Eurovision. "Nu ne-a fost frica de nimic, am stiut ca suntem foarte buni. Chiar daca nu avem dansatori, show-ul facut de noi pe scena este unic", a mai adaugat interpreta.

Pe de alta parte surprinsa de punctajul obtinut la televoting, Loredana Groza nu s-a putut abtine sa nu exclame: "E normal, tot TVR-ul a votat-o pe Luminita...". intr-adevar, spre deosebire de alti ani, televotingul a avut de aceasta data o pondere de o treime din nota finala.

Ceea ce a insemnat ca, indiferent cati telespectatori ar fi votat, apelurile telefonice s-au transformat in puncte de jurizare conform ponderii stabilite.

Astfel, piesa care a acumulat cel mai mare numar de apeluri telefonice a primit 12 puncte (nota maxima) inmultite cu sase (cifra stabilita de organizatorii concursului, astfel incat ponderea televotingului de o treime din nota finala sa fie respectata).

Prin urmare, la punctele obtinute in urma transformarii apelurilor telefonice in puncte s-au adaugat notele acordate de juriu, rezultand, dupa adunare, nota finala. Dar si acest sistem de jurizare a nascut controverse. Dupa ce obtinuse 10.832 de apeluri la televoting, la o diferenta de aproape 7.

000 de apeluri de Loredana Groza, Luminita Anghel era nemultumita, pentru ca in urma transformarii televotingului se afla la doar sase puncte inaintea rivalei ei de sambata seara.

Unul dintre membrii juriului, Dan Manoliu, cel care probabil va insoti si anul acesta delegatia romana la Eurovision, a spus ca Loredana s-a prezentat la selectia nationala mai slab decat la inregistrarea videoclipului care i-a promovat piesa "Le Le" pentru concurs, motiv pentru care nu i-a acordat un punctaj maxim.

Pentru unii dintre concurenti, selectia nationala a Eurovision s-a desfasurat sub o umbra de tristete. Baietii de la Juke Box au fost nevoiti sa se prezinte in concurs fara tobosarul lor, Nicki Dinescu, care a decedat chiar in dimineata zilei de sambata, inainte de a ajunge la TVR, pentru repetitii, din cauza unui infarct. "La 10 martie implinea 52 de ani.

stia ca e bolnav cu inima, dar nu a vrut sa se opereze, pentru ca era constient ca nu va mai putea bate la tobe. Am venit totusi la concurs, pentru ca stim cat de mult si-a dorit el acest lucru", ne-a marturisit Alex Vasilache, colegul sau de trupa. Juke Box a obtinut locul al saselea.

Articol de: Anca Bejan

Libertatea - 7 martie 2005