Desi vorbim de doua partide neparlamentare, congresul de unificare dintre PNTCD si URR, in urma caruia pe scena politica apare PPCD, a reusit sa se transforme intr-un eveniment de anvergura, macar prin numeroasele scandaluri interne starnite intre membrii formatiunilor politice.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a felicitat delegatii pentru crearea PPCD, intrucat in Romania "este nevoie de un partid popular romanesc puternic" si a apreciat ca este nevoie de PPCD in Parlament. "Acest proiect politic nu trebuie sa esueze", a fost de parere presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, care a cerut depasirea "frustrarilor si a orgoliilor".

O data cu adoptarea statutul partidului si programul acestuia, plenul congresului PPCD a mai semnat si o rezolutie, mai mult decat tendentioasa, in care se arata ca principalii vinovati pentru situatia dezastruoasa a tarii sunt "securistii si activistii comunisti".

Lui Muresan «i s-a pus pumnul in gura»

Presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, a declarat in fata delegatilor ca, in opinia sa, Ioan Muresan are "un crez cinstit" si a precizat ca il apreciaza pe acesta, dar majoritatea a decis prin vot, ca Muresan nu are nici o calitate pentru a i se da cuvantul. In plus, Muresan si-a difuzat deja opiniile si a transmis conducerii ca o va actiona in judecata, a precizat Ciuhandu.

"Cu tot respectul si regretul", in aceste conditii "nu mai este cazul ca acesta sa vorbeasca in plen", a afirmat liderul partidului. Ioan Muresan si Ion Varlam au semnat un apel catre delegatii la Congres in scopul de a nu se modifica numele PNTCD si a nu se realiza unificarea cu URR.

Ioan Muresan a precizat ca va ramane in partid pentru ceea ce reprezinta acesta, respectiv "o reduta impotriva comunismului". In cadrul congresului au fost adoptate atat protocolul de comasare prin absorbtie a URR, cat si anexele acestuia. Noul slogan al partidului a fost preluat de la URR, respectiv "Fiecare conteaza".

Si semnul permanent, ca si cel electoral sunt schimbate, ele imbinand, intr-o noua stilizare, arcul caracteristic din sigla partidelor din PPE cu "ochiul", vechiul simbol al PNTCD, la care se adauga numele formatiunii PPCD. (C. Cristofan)

Gardianul - 7 martie 2005