La sfarsitul a doua zile de dezbateri, Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD) s-a "metamorfozat" in Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD). Unificarea cu Uniunea pentru Reconstructia Romaniei (URR) a fost urmata de schimbarea numelui formatiunii politice rezultate.

Absorbirea URR s-a produs sambata si a fost aprobata, prin vot deschis, cu numai opt voturi "impotriva" si 14 "abtineri", de delegatii la Congresul PNTCD. In aceeasi zi, s-a decis convocarea, duminica, a Congresului comun de unificare a fortelor crestin-democrate, dar si schimbarea numelui in PPCD.

Hotararea delegatilor a fost precedata de numeroase luari de cuvant, deschise de presedintele de onoare, Ion Diaconescu. Acesta a aratat ca modificarea numelui nu schimba esenta partidului, care se va ghida dupa aceleasi principii. "Nu s-a renuntat la capitalul moral, ci este modernizat partidul pentru a fi apt pentru luptele viitoare", a argumentat Ion Diaconescu.

Au existat doar trei voci care au criticat schimbarea denumirii partidului, considerand-o "solutie falsa".

Congresul de duminica s-a desfasurat in prezenta presedintilor celor doua partide, Gheorghe Ciuhandu si Cosmin Alexandru, si a presedintelui de onoare Ion Diaconescu.

Atragand atentia ca "acest proiect politic nu trebuie sa esueze", Gheorghe Ciuhandu a cerut depasirea "frustrarilor si a orgoliilor" si a anuntat organizarea unui nou congres, pentru alegerea unei alte echipe de conducere, dupa incheierea alegerilor in organizatiile teritoriale.

Romania Libera - 7 martie 2005