articol preluat din Ziua

Taranistii au decis sambata, in cadrul unui Congres extraordinar, sa schimbe numele partidului din PNTCD in Partidul Popular Crestin Democrat si au aprobat protocolul de comasare prin absorbtie a URR. La Congresul de unificare dintre PNTCD si URR, desfasurat ieri, s-a stabilit si noua conducere a formatiunii politice.

Astfel, presedinte este Gheorghe Ciuhandu, prim-vicepresedinte - Serban Bubenek, secretar general - Adrian Pop, presedinte CNC si vicepresedinte - Marian Milut, iar vicepresedinti - Mihai Marinescu, Cosmin Alexandru, Claudiu Cristea, Ion Caramitru, Andrei Dimitriu, Crinu Nicolae Sandru, Viorel Sasca, Zoe Radulescu, Adrian Orza, Serban Radulescu.

PNTCD isi va schimba denumirea in PPCD, iar, timp de sase luni de la inregistrarea noului statut la Tribunal se va pastra intre paranteze si actuala denumire a partidului, in timp ce URR isi inceteaza activitatea si va fi radiat din Registrul partidelor politice, arata protocolul de comasare prin absorbtie si adendum-ul acestuia.

Noul slogan va fi "Fiecare conteaza", iar semnul permanent ca si cel electoral au fost schimbate, ele imbinand intr-o noua stilizare, arcul caracteristic din sigla partidelor din PPE cu "ochiul", vechiul simbol al PNTCD, la care se adauga numele formatiunii PPCD.

Apel catre societatea civila

Plenul Congresului de unificare a PNTCD cu URR si de lansare a PPCD a mai adoptat, ieri, statutul partidului si programul acestuia, prin voturi deschise, precum si o rezolutie in care se arata ca principalii vinovati pentru situatia dezastruoasa a tarii sunt "securistii si activistii comunisti".

Delegatii au adoptat, in unanimitate, rezolutia PPCD care incheie congresul de unificare si prin care, printre altele, este lansat un apel societatii civile de a sustine demersul PPCD. Rezolutia arata ca PPCD este continuatorul de drept si de fapt al PNTCD si URR si enumera principiile pe care se va baza aceasta constructie politica.

In document se spune ca PPCD va promova Legea lustratiei si solicita partidelor democratice sa adopte in statutele lor punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, care se regaseste si intr-o rezolutie a PPE din 2004.

Ciuhandu a atacat "fuga de raspundere"

Schimbarea numelui partidului in PPCD a fost salutata sambata de majoritatea celor prezenti. Antonio Constanzo, expert pe langa grupul parlamentar PPE din Parlamentul European, i-a asigurat pe delegati ca "PPE, grupul parlamentar al PPE si fundatiile crestin-democrate vor merge cu loialitate si deplina incredere alaturi de PNTCD".

La randul sau, Ciuhandu, a pledat pentru transformarea in PPCD , criticand "fuga de raspundere si de implicare" a unor membri.

Presedintele PNTCD a spus ca, in cele sapte luni de cand este presedinte, s-a saturat de acele figuri care recurg la "artificii lingvistice", dar sunt caracterizate de fuga de raspundere si de implicare, de "vorbitul pe la colturi", manifestari care nu corespund spiritului crestin. El a propus infiintarea functiei de prim-vicepresedinte, admitand ca postul de primar ii ocupa foarte mult timp.

"Formatiunea care va rezulta din unificare va avea un mesaj anti-PSD si anti-PRM si anticomunist, va cultiva relatiile cu Alianta DA in conditii negociate si va avea ca interlocutor UDMR, avand in vedere apartenenta comuna la PPE", a spus Ciuhandu.

Manifestul lui Muresan, fara sorti de izbanda

In ciuda votului favorabil (947 de voturi "pentru", 24 voturi "impotriva" si alte 11 abtineri), nu toti taranistii au fost de acord cu renuntarea la PNTCD, cel mai inversunat critic fiind fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan si colegul sau de partid, Ion Varlam.

Acestia au facut valuri pe holurile Palatului Parlamentului, impartind un manifest impotriva schimbarii denumirii partidului si provocand dezbateri aprinse cu toti cei care sustineau renuntarea la numele de PNTCD.

Cea mai apriga disputa s-a consumat intre Muresan si taranistul Gheorghe Simon, ultimul sustinand ca "vrea salvarea crestin-democratiei", dar nu cu "carieristi" de tipul fostului ministru PNTCD. Dupa un schimb dur de replici, Muresan a mentionat ca nu va demisiona din partid, dar ca va face tot ce-i sta in putinta sa atace din punct de vedere juridic schimbarea denumirii de PNTCD.

Muresan a continuat si in a doua zi a Congresului, sa-si exprime nemultumirile, incercand chiar sa convoace, o conferinta de presa ad-hoc la garderoba Parlamentului. El nu au reusit sa-si transmita mesajul in totalitate, fiind bruiat vehement de unii participanti la Congres.

PPCD si PPE vor imbunatatirea ordonantei localelor

In cea de-a doua zi a Congresului, Ciuhandu si Antonio Costanzo au cerut modificarea unei ordonante privind alegerile locale, care nu permite partidelor neparlamentare sa aiba reprezentanti in sectiile de votare. Gheorghe Ciuhandu i-a cerut lui liderului UDMR, vicepremierul Marko Bela, prezent in sala, remedierea acestei nedreptati.

La randul sau, Antonio Costanzo a anuntat ca ii va informa pe presedintele PPE Wilfried Martens si pe liderul grupului parlamentar PPE din PE, Hans Poettering, de existenta unei ordonante privind alegerile locale, care "nu ajuta deloc democratia", intrucat contine o "chestiune absurda", aratand ca, in baza acesteia, doar partidele au dreptul la reprezentanti in sectiile de vot.

El i s-a adresat lui Marko Bela, in calitatea de ministru si lider al unui partid membru al PPE, ca si PNTCD, cu solicitarea de a face "tot ce este posibil" pentru a fi remediata aceasta situatie.

Roxana ANDRONIC, Ziua - 7 martie 2005