Pe masa ministrului educatiei, Mircea Miclea, se afla programul "Sistemul educational informatizat", care va introduce in scolile si liceele romanesti invatamantul asistat prin softuri. Acest program este un lucru extrem de bun pentru reforma din invatamant, insa modul in care ministrul a ales firma de specialitate interesata de program, care sa finanteze acest demers, este cel putin ciudat.

Miclea ar trebui cat mai urgent sa dea explicatii in legatura cu aceasta societate, avand in vedere ca programul costa cateva sute de milioane de euro.

Directorul companiei Softwin, Florin Talpes, fiul fostului sef al Serviciului de Informatii Externe, este fostul colaborator al ministrului Mircea Miclea. Demnitarul a detinut o firma care producea chiar softuri educationale. In-teresant este ca, intr-o declaratie data presei, Florin Talpes a recunoscut ca ministrul a fost angajatul societatii sale, Softwin.

Amintim aici modul in care Mircea Miclea s-a imbogatit din afaceri cu softuri educationale. Prin intermediul societatii sale, SC Cognitrom SRL, ministrul si subalternii sai, profesori la Sectia Psihologie din Universitatea Babes Bolyai (UBB), au realizat programe de teste psihologice.

Acestea au fost vandute apoi Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, printr-un proiect finantat de catre Banca Mondiala. Miclea a folosit atunci imaginea universitatii clujene pentru a-si promova firma. Mai precis, catedra de psihologie a UBB si firma Cognitrom au colaborat in diverse ocazii.

Universitatea Babes Bolyai SRL

Potrivit ziarului "Ziua de Cluj", in 2003, cu ocazia Conferintei Nationale a Invatamantului Virtual, "Cognitrom" si UBB au prezentat un proiect intitulat "Evaluarea aplicatiei de learning IDSoft". Astfel, Gabriel Vonas a venit din partea UBB, iar Paul Cotarlea, din partea Cognitrom. Acesta din urma este si profesor al UBB.

Profesorii de la catedra de psihologie, tinuti in frau de catre fostul decan Miclea, au conceput testele psihologice la UBB, apoi le treceau pe firma Cognitrom si le promovau tot prin intermediul UBB. Apoi le vindeau. Profitul nu se lasa asteptat: ei incasau salarii de la UBB, dar si bani obtinuti prin intermediul societatii Cognitrom.

Colaborator si partener

Ziarul nostru a publicat recent diverse anchete in care era specificat faptul ca ministrul Miclea a fost acuzat ca afacerile cu softuri educationale sunt la limita legii si chiar dincolo de ea. Conform standardelor Uniunii Europene, pana in anul 2007, invatamantul romanesc trebuie sa se modernizeze cu ajutorul calculatoarelor, prin programe specializate pentru fiecare materie.

Astfel, Mircea Miclea, omul de afaceri devenit ministru, se simte ca pestele in apa, data fiind experienta sa in afacerile cu soft. Dupa cum va spuneam mai sus, firma care vrea sa vanda Ministerului Educatiei programele este "Softwin", cea condusa de fostul coleg al lui Miclea.

Contractul de munca al ministrului la Softwin

Sunat la telefon, ministrul Educatiei, Mircea Miclea, nu a raspuns. In schimb, consiliera sa, Marilena Lascar, ne-a declarat, dupa o discutie cu seful ei, ca ministrul a avut contract de munca cu societatea Softwin, care a expirat in 30 decembrie 2004.

Desi surse de incredere ne-au declarat ca Softwin este compania care se afla in pole position pentru obtinerea acestui proect, consilierul ministrului spune ca nu stie daca aceasta societate este interesata de proiectul "Sistemul educational informatizat".