Jurnalista italiana rapita in Irak povesteste ultimele clipe de captivitate * Americanii au ranit-o pe ziarista "din greseala" * Insotitorul jurnalistei a fost ucis * Giuliana a trait cosmar dupa cosmar * Guvernul de la Roma cauta adevarul * Ce nu trebuia sa stie Giuliana Sgrena?

Ziarista italiana Giuliana Sgrena, sechestrata timp de o luna in Irak, a oferit cotidianului Il Manifesto detalii despre episodul mult-asteptatei sale eliberari. Giuliana a numit acest eveniment "cea mai dramatica zi" a vietii sale.

"Adevarul meu" a fost titlul articolului in care Sgrena povesteste cum rapitorii au insotit-o intr-o zona din Bagdad, atentionand-o sa nu atraga atentia asupra sa, pentru ca, in caz contrar, americanii ar putea interveni. Dupa cum afirma Giuliana, rapitorii au lasat-o singura, cu ochii acoperiti, si i-au spus sa stea linistita, pentru ca va fi cautata in 10 minute.

Jurnalista povesteste cosmarul captivitatii sale: "Am ramas in conditii de imobilitate si fara sa vad nimic. Am auzit o voce prietenoasa - Giuliana, sunt Nicola, nu te speria, esti libera". Vocea prietenoasa nu avea sa mai rasune multa vreme.

Ii apartinea lui Nicola Calipari, agent al serviciilor secrete italiene, care o cautase, si care, din pacate, avea sa fie impuscat, doar 10 minute mai tarziu, de fortele americane. Totusi, Nicola i-a ridicat moralul Giulianei. "Am simtit usurare, nu pentru ceea ce se petrecea si nu intelegeam, ci gratie cuvintelor acestui Nicola.

Am simtit o consolare aproape fizica, plina de o caldura pe care nu o mai simtisem de mult", a povestit ziarista. Ea a adaugat ca, in timpul calatoriei cu masina, soferul "a informat ambasada si pe cineva din Italia" ca se indrepta catre aeroport.

"Mai aveam mai putin de un kilometru de parcurs. In acel moment, imi amintesc doar un foc de arma, apoi o ploaie de gloante si proiectile care s-a abatut asupra noastra", a subliniat ea.

Cosmarul ultimei sute de metri

Giuliana Sgrena a fost ranita, la scurt timp dupa eliberare, de tiruri americane asupra convoiului care o conducea la aeroportul din Bagdad. Un membru al serviciilor secrete italiene a fost ucis, potrivit cotidianului Il Manifesto. Jurnalista, ranita la umar, a fost transportata intr-un spital american, a precizat ziarul.

Seful echipei serviciilor speciale italiene in Irak, Nicola Ferita, a fost ucis de tiruri, informeaza ziarul citat.

"Soferul a strigat "Suntem italieni!". Nicola Calipari s-a aruncat peste mine pentru a ma proteja si, practic, i-am simtit ultima suflare inainte de a muri langa mine", a adaugat Sgrena.

"Am simtit o durere fizica. Gandurile mele s-au indreptat catre rapitori, care mi-au spus sa fiu atenta, subliniind: "americanii sunt cei care nu doresc sa te intorci", cuvinte pe care le-am considerat ideologie. Restul nu il pot povesti inca", a relatat Giuliana. Ar mai fi avut ce povesti.

Seful statului italian, Carlo Azeglio Ciampi, confirmase eliberarea Giulianei Sgrena, rapita la Bagdad la 4 februarie, inaintea incidentului soldat cu ranirea acesteia.

Armata americana in Irak a confirmat ca militarii sai au tras, vineri seara, asupra convoiului jurnalistei italiene, pe drumul spre aeroportul din Bagdad, indicand ca incidentul s-a soldat cu ranirea Giulianei si moartea unuia dintre insotitorii acesteia.

Seful guvernului italian, Silvio Berlusconi a anuntat ca l-a convocat pe ambasadorul american la Roma dupa acest inexplicabil incident. "Voi reactiona in modul care mi se pare cel mai adecvat pentru o afacere atat de grava si cineva va trebui sa isi asume responsabilitatea", a subliniat el, in cadrul unei conferinte de presa, la Roma.

Armata americana in Irak a confirmat ca soldati ai sai au tras, vineri seara, asupra convoiului jurnalistei italiene, pe drumul spre aeroportul din Bagdad, indicand ca fosta ostatica a fost ranita si ca unul dintre insotitorii ei a fost ucis.

Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a dat asigurari ca se vor depune eforturi maxime pentru a stabili responsabilitatile care au dus la moartea agentului SISMI, Nicola Calipari, raspunzand astfel unei cereri a ministrului italian de Externe, Gianfranco Fini.

Pier Scolari, prietenul Giulianei Sgrena, care a insotit-o la revenirea din Bagdad, a declarat, sambata, ca "militarii americani nu voiau ca jurnalista sa scape cu viata", deoarece detinea anumite informatii. "Militarii SUA au impiedicat ajutoarele timp de cateva minute si nu au lasat pe nimeni sa se apropie de automobil.

In momentul acela, a continuat Scolari, "noi ne aflam in legatura telefonica directa cu Palatul Chigi (sediul guvernului italian), dar la un moment dat militarii americani au hotarat sa ne intrerupa comunicarea".

Aceasta ipoteza este exclusa, au sustinut chiar surse ale serviciilor secrete italiene. "Este exclus ca americanii sa fi vrut s-o ucida pe Giuliana Sgrena si, oricum, nu ar fi ucis un agent al SISMI punand sub semnul riscului colaborarea serviciului de legatura".

Daca ipoteza sustinuta de Scolari ar fi adevarata, precizeaza sursele, "ar fi fost mult mai simplu pentru americani sa-si trimita agentii lor si s-o ucida, iar apoi sa arunce vina pe irakieni".

Cosmarul captivitatii

Jurnalista rapita a destainuit ca luna pe care a petrecut-o in captivitate i-a schimbat definitiv existenta.

Ea descrie "relatia" cu rapitorii: "In primele zile nu am varsat nici o lacrima. Eram, pur si simplu, furioasa. Le spuneam rapitorilor "cum m-ati rapit tocmai pe mine, care m-am impotrivit razboiului?" Raspundeau "Da, pentru ca vorbesti cu oamenii. Nu rapim niciodata un ziarist care sta inchis in hotel. In plus, faptul ca tu spui ca te opuni razboiului poate fi o acoperire".

A fost o luna de alternanta intre speranta si momente de mare depresie".

Eliberarea ziaristei italiene a devenit, rapid, subiect de interes, atat pentru mass-media din Irak si de pe alte meridiane, cat si pentru exponentii clasei politice de la Bagdad.

Un deputat irakian, Youdaam Youssef Kanna, a declarat, sambata seara, unui reporter al televiziunii publice belgiene, RTBF, ca dispune de informatii neoficiale potrivit carora, pentru eliberarea Giulianei Sgrena a fost achitata o rascumparare de un milion de dolari.

Kanna nu si-a relevat sursa informatiilor si nici nu a dorit sa precizeze cine ar fi achitat rascumpararea sau cine au fost negociatorii.

Ileana CORNEA, Ziua - 7 martie 2005