articol preluat din Ev. Zilei

Ziarista italiana eliberata de rebelii irakieni sugereaza ca fortele SUA au deschis focul deliberat asupra masinii care o ducea la aeroportul din Bagdad

Cu sentimente impartite de usurare si de furie, Italia a primit-o cu bratele deschise inapoi acasa pe jurnalista Giuliana Sgrena, rapita in urma cu o luna si eliberata vineri, la Bagdad, care a scapat cu viata ca prin minune dupa ce trupele americane au deschis in mod inexplicabil focul asupra masinii cu care era transportata la aeroportul din Bagdad.

In urma tirului americanilor, produs in circumstante extrem de controversate si greu de clarificat, Giuliana Sgrena a fost ranita la umar, iar un agent al serviciilor secrete italiene a fost ucis, acesta aruncindu-se asupra jurnalistei pentru a o apara de gloante.

Incidentul nu face decit sa alimenteze sentimentele antiamericane ale opiniei publice italiene, care s-a opus deciziei guvernului de a trimite trupe in Irak.

Giuliana Sgrena, corespondenta a ziarului comunist italian “Il Manifesto”, a sosit simbata pe aeroportul din Roma, afectata psihic si fizic de dublul cosmar petrecut in Irak. Jurnalista, in virsta de 56 de ani, s-a deplasat cu greutate pina la ambulanta, sprijinita de doi barbati. Ea era conectata la perfuzii in urma operatiei suferite la umar si a fost transportata la un spital militar.

Rascumparare de un milion de dolari

Referindu-se la eliberarea sa, Giuliana Sgrena a povestit ca rapitorii ei au dus-o intr-o zona din Bagdad si au prevenit-o “sa nu se faca remarcata, altfel americanii ar putea interveni”.

Apoi acestia au lasat-o singura, cu ochii acoperiti, zicindu-i: “Fii linistita, o sa vina sa te caute in zece minute”. “Am ramas in aceasta stare de imobilitate si fara sa vad. Aveam ochii acoperiti cu vata, iar peste ochelari de soare. La urechi mi-a ajuns o voce prietenoasa. “Giuliana, sint Nicola, nu te speria, acum esti libera””.

Era vocea lui Nicola Calipari, agentul serviciilor secrete italiene, care avea sa moara putin mai tirziu in bratele ei, atins de gloantele americane. Autoritatile italiene nu au dat detalii despre eliberarea jurnalistei, insa, potrivit zvonurilor, aceasta a fost obtinuta in schimbul unei rascumparari de un milion de dolari.

In timp ce Sgrena si agentii serviciilor secrete se deplasau spre aeroport, un vehicul blindat al trupelor americane a deschis focul asupra masinii in care se aflau. Nicola Calipari a fost ucis de un glont care l-a lovit in cap, un alt agent fiind ranit.

“A murit in bratele mele”

“Am crezut ca pericolul s-a indepartat dupa ce am fost salvata. Apoi, brusc, au fost trase acele tiruri, am fost loviti de o ploaie de gloante. Tocmai vorbeam cu Nicola in momentul in care s-a aplecat peste mine, probabil ca sa ma apere, apoi a cazut. A fost ingrozitor. Cel mai dificil moment a fost cind am vazut persoana care ma salvase murind in bratele mele”, a povestit Sgrena.

Veteran al serviciilor secrete, Calipari a fost artizanul eliberarii altor doua ostatice italiene, Simona Toretta si Simona Pari, colaboratoare ale unei organizatii pacifiste, in septembrie 2004.

Americanii voiau s-o elimine

Potrivit versiunii oficiale a armatei americane, data publicitatii la scurt timp dupa incident, masina in care se afla jurnalista se deplasa cu mare viteza pe soseaua catre aeroport in momentul in care a ajuns in dreptul unui punct de control.

Soldatii americani ar fi incercat initial sa-l opreasca pe sofer “facind semne cu miinile si cu armele, cu lanternele si cu tiruri de avertisment”, iar apoi au inceput sa traga in motorul masinii. Interogata de procurorii italieni la Roma, Sgrena a negat cu vehementa ca masina s-ar fi deplasat cu viteza.

Ea a declarat ca focurile nu au venit din directia unui baraj, ci a unei patrule, care luminase vehiculul cu ajutorul unui far. “Masina noastra rula incet, cind americanii au deschis focul. Calipari a murit in bratele mele”, povesteste Giuliana Sgrena, intr-o ampla relatare publicata ieri de “Il Manifesto”, sub titlul “Adevarul meu” (foto).

Un apropiat al jurnalistei a afirmat simbata ca “militarii americani nu voiau ca ea sa scape cu viata”, deoarece ziarista detinea informatii stinjenitoare pentru SUA. In momentul in care a fost luata ostatica, Sgrena pregatea un reportaj despre refugiatii din Fallujah, care s-au adapostit intr-o moschee din Bagdad, dupa bombardamentele americanilor asupra orasului lor.

“Toata lumea stie ca americanii nu doresc negocieri pentru eliberarea ostaticilor si atunci nu vad de ce ar trebui sa exclud faptul ca am fost chiar eu tinta tirurilor lor”, a declarat Sgrena. “Nu ma voi mai intoarce in Irak. Acolo nu exista conditii pentru a face jurnalism.

Am inteles ca rapitorii nu vor martori si ca sintem cu totii considerati niste posibili spioni”, a adaugat ziarista italiana.

Anchete si regrete

Presedintele american George W. Bush i-a telefonat vineri seara premierului italian Silvio Berlusconi pentru a-si exprima regretele fata de moartea agentului italian.

Bush l-a sunat pe Berlusconi din avionul prezidential Air Force One, conversatia durind circa cinci minute, a declarat purtatorul de cuvint al Casei Albe, Scott McClellan. Si secretarul american al apararii Donald Rumsfeld l-a sunat ieri pe omologul sau italian, Antonio Martino, exprimindu-si regretele pentru cele petrecute, desi Pentagonul nu a clarificat inca incidentul produs vineri la Bagdad.

Insa asociatia Reporters sans Frontieres (RSF) a cerut ONU sa declanseze o ancheta cu privire la incident, amintind ca acesta nu este unicul caz in care soldati americani au deschis focul asupra unor ziaristi, alti doi fiind ucisi in zona hotelului Palestina din Bagdad, militarii care au tras fiind exonerati de orice responsabilitate.

Livia Cimpoeru, Ev. Zilei - 7 martie 2005