Conform rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova, Partidul Comunistilor (PC) a obtinut aproximativ 46% din voturi, Blocul Moldova Democrata (BMD) - 28%, iar Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) - 9%. Numarul de mandate cistigate le da dreptul comunistilor sa numeasca premierul, dar nu si presedintele republicii.

In timp ce BMD si PPCD cer anticipate, liderul PC, Vladimir Voronin, a lasat sa se inteleaga faptul ca nu mai vrea un nou mandat de sef al statului si ca sustine reforma partidului.

Rezultatele exit-poll-ului publicate duminica noaptea nu s-au regasit in rezultatele finale date publicitatii ieri la prinz de Comisia Electorala Centrala decit in ceea ce priveste Blocul Moldova Democrata (BMD), care a obtinut aproximativ 28 de procente. Partidul Comunistilor (PC) a avansat, iar principalul perdant este Partidul Popular Crestin-Democrat (PPCD).

Voturi in plus pentru comunisti la numaratoarea oficiala

Observatorii interni si internationali, in numar total de 3.300, au semnalat incalcari ale legislatiei electorale, dar care nu au viciat rezultatul. Cea mai importanta dintre ele a fost absenta stampilei “votat” pe documentele de identitate ale unor cetateni, lucru care le-ar fi permis acestora sa voteze de mai multe ori.

Incalcari grave s-au semnalat in nordul republicii, in regiunea Gagauzia, unde mai multi observatori din tarile baltice au sesizat ca pe listele de vot erau trecute persoane decedate, in timp ce o parte din alegatori nu erau inscrisi.

Conform lui Dorin Chirtoaca, coordonatorul Coalitiei 2005 pentru alegeri libere si corecte, in Moldova nu se poate vorbi de “o frauda ca in Ucraina”. Acesta a precizat ca “au existat insa nereguli considerabile, care ar fi putut sa influenteze rezultatele finale”.

“Conform numaratorii partiale pe care o facem reiese ca Partidul Comunistilor are mai putine voturi decit cele comunicate de Comisia Electorala Centrala”, a conchis Dorin Chirtoaca.

Mandatele si perspectivele

Conform rezultatelor CEC, comunistii au obtinut 55 de mandate, BMD va avea 35 si PPCD - 11. In aceasta situatie, Constitutia moldoveneasca stabileste ca PC va putea numi un premier care sa formeze guvernul, fiindu-i necesare 52 de mandate. PC nu va putea sa numeasca insa un nou presedinte sau sa obtina pentru Vladimir Voronin un nou mandat deoarece i-ar fi necesare 61 de mandate.

Voronin vrea reforma partidului

Presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin, a declarat ieri ca ar trebui sustinuta o alta persoana pentru functia de presedinte al republicii. El nu a vrut sa dea nume, dar surse apropiate comunistilor vorbesc de citiva ministri tineri care astfel ar oferi “o noua imagine” partidului. De altfel, Voronin se pronunta si pentru reformarea PC.

Unele surse din partid vorbesc chiar despre schimbarea numelui si adoptarea unuia mai apropiat stingii moderne europene. Aceasta perspectiva nemultumeste insa aripa dura a partidului.

“Portocaliii” renunta la protestele de strada

Iurie Rosca, liderul PPCD a anuntat ca formatiunea sa renunta deocamdata la protestele de strada. El si-a motivat decizia spunind ca “se pregatesc infiltrari din Rasarit si din Transnistria, care sa duca la violente”.

Iurie Rosca si liderul BMD Serachim Urechean, au declarat ca formatiunile lor vor forta convocarea alegerilor anticipate. Constitutional, acest lucru se va putea intimpla daca, in urma a trei tururi de scrutin parlamentar, nu va putea fi ales un nou presedinte al republicii.

Iurie Rosca a criticat faptul ca durata campaniei electorale a fost redusa. El a adaugat ca PPCD a fost sabotat permanent de autoritatile locale care nu i-au permis sa aiba intilniri cu alegatorii.

Liderul PPCD mai spune: “Exista si un plan B, bineinteles. Credem ca sub nici o forma nu trebuie lasat la guvernare Partidul Comunistilor, insa aici dificultatea este foarte mare.

Din cele trei “felii” care se contureaza in viitorul parlament, avem comunisti care sint impotriva Rusiei si par ca simuleaza discursul pro-occidental, dar guverneaza in mod abuziv si dictatorial, si avem asa-numitii democrati din Moldova Democrata, care servesc interesele Rusiei imperiale. Care sint mai buni imi vine greu sa spun”.

Va rezista BMD?

Intrebarea pe care si-o pun analistii politici de la Chisinau este daca Blocul Moldova Democrata va ramine unit. Formata din mai multe partide, soliditatea coalitiei a fost de mai multe ori pusa sub semnul intrebarii. Unii analisti cred ca Partidul Comunistilor ar putea convinge unele formatiuni minuscule din BMD sa treaca de partea sa.

Romania spera intr-o optiune “net pro-europeana”

Premierul Calin Popescu-Tariceanu: “Cred ca mai important decit rezultatul alegerilor este perspectiva. Vreau sa vedem care va fi configuratia politica viitoare a Republicii Moldova, care vor fi optiunile fundamentale. Sper din toata inima ca optiunea, din perspectiva politica actuala, sa fie una net pro-europeana”.

Presa internationala despre alegeri :"Revolutie portocalie pe invers"

• NEW YORK TIMES: “Confuzie in rindul electoratului moldovean”. “Cursa electorala din Republica Moldova, o tara preponderent agrara, situata intre Romania si Ucraina, este vazuta drept un indicator al gradului in care influenta guvernului de la Kremlin s-a pastrat asupra fostului teritoriu sovietic.

Aceasta problema a generat un interes tot mai mare de cind Georgia si Ucraina s-au orientat vizibil catre Occident, iar presedintele Voronin a intrat intr-o disputa cu guvernul rus in privinta sprijinului acordat de acesta din urma autoproclamatei republici separatiste transnistrene”, explica “The New York Times”, citat de Rompres.

“In general insa, scrutinul din 6 martie a reflectat o confuzie politica in rindul electoratului moldovean, apreciaza cotidianul new-yorkez. Chiar si reprezentantii circumscriptiilor electorale au declarat ca alegatorii erau dezorientati, nesiguri pe care dintre partidele importante sa le sprijine, deoarece toate au avut ca tema electorala relatii mai apropiate cu Uniunea Europeana.

In plus, confuzia a fost adincita si de conflictul public dintre Voronin si Moscova”, mai precizeaza cotidianul american.

• LA STAMPA: “Ultimul presedinte comunist din Europa”. Cotidianul italian “La Stampa” prezinta rezultatele in articolul intitulat “Ultimul presedinte comunist din Europa”, citind declaratiile lui Iurie Rosca: “Opozitia din Republica Moldova - reprezentata de liberali si de crestin-democrati - a fost driblata de alianta lui Voronin cu Saakasvili si cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko.

Voronin a inteles din ce parte bate vintul si s-a asezat in spatele carului revolutiei portocalii pentru a evita sa fie strivit”.

• Rosbalt: “Moldovenii au votat in favoarea Rusiei”. Alegerile parlamentare din Moldova au fost botezate “revolutie portocalie pe invers”, se arata intr-un comentariu difuzat de agentia Rosbalt, care sintetizeaza parerile mai multor analisti rusi.

In opinia acestora, procentul bun (28,41%) obtinut de Blocul Moldova Democrata (pro-rus), prin comparatie cu cel obtinut de comunisti (46,1%), reprezinta, in ciuda tuturor eforturilor lui Voronin, un esec pentru Partidul Comunistilor, care n-a obtinut majoritatea absoluta in parlament.

Liderul comunist a facut serioase compromisuri in fata elitelor occidentale, beneficiind si de un “armistitiu” din partea opozitiei, personificata de PPCD, care, cu un an si jumatate in urma, aduna impotriva lui Voronin 10.000 de studenti in piata centrala din Chisinau.

Dar, pentru ambele formatiuni, scorul obtinut, net inferior procentelor pe care contau, reprezinta plata pentru adoptarea unui curs antirusesc, considera analistul Rosbalt, Roman Konopliov, care, etichetind scrutinul din Moldova drept “alegeri pentru pensionari”, sugereaza ca rezultatul a fost decis de prezenta in numar mare la urne a virstnicilor, nostalgici dupa influenta protectoare a “maicii

Rusii”. (Sabina Nicolae)

Vladimir Voronin acuza Rusia de lipsa de onestitate

Presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin, liderul comunistilor, a spus ca Republica Moldova nu mai doreste sa fie tratata de Moscova ca o fosta republica sovietica. “Rusia nu este onesta. In timp ce apara separatismul din Moldova, combate separatismul din Cecenia”.