Potrivit rezultatelor oficiale anuntate ieri, a caror validare de catre Curtea Constitutionala este asteptata in aceasta saptamana, comunistii au obtinut 46 la suta din voturi si 55 de locuri in Parlament.

Suficient pentru formarea guvernului, dar pentru alegerea presedintelui, comunistii ar fi avut nevoie de 60 la suta din mandate (61 din 101), ceea ce da unda verde scenariilor de posibile aliante postelectorale. Pe locul doi s-a plasat Blocul Moldova Democrata (apropiat Moscovei), al primarului de Chisinau, Serafim Urechean, cu 29,4 la suta si 34 de mandate parlamentare.

Partidul Popular Crestin-Democrat, pro european, este a treia si ultima forta parlamentara (din 15 partide si aliante care au participat la scrutin), cu 9,07 la suta din voturi si 11 locuri in forul legislativ.

Urechean a declarat pentru agentia Infotag ca partidul sau are in vedere o alianta cu crestin-democratii, dictata "mai curand de interesul national decat de interesele personale si de grup". Exit pollurile de duminica seara, realizate in premiera in Republica Moldova, indicau o cadere chiar mai tragica pentru comunisti, care ar fi fost depasiti de scorurile cumulate ale celorlalte doua partide.

Republica Moldova este singurul stat ex-sovietic in care presedintele este ales de catre Parlament. Liderul comunist Vladimir Voronin, care in 2000 si-a condus partidul spre o victorie cu 50,7 la suta din voturi si 71 de locuri in Parlament, a mizat in primul rand pe cresterea salariilor si a pensiilor. Analistii independenti citati de Agentia Reuters pun acest succes pe seama celor peste 500.

000 de moldoveni plecati la lucru in strainatate, amintind ca Republica Moldova este tara europeana cu cei mai multi lucratori afara.

Fraude nesemnificative

Rata de participare la scrutin, de 63,7 la suta, face scrutinul valabil. "Din cate stim, nu au existat nereguli de natura sa afecteze rezultatul scrutinului, majoritatea contestatiilor fiind legate de procedura de votare", a raportat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Valentin Vizant.

Organizatia pentru Securitate si Coperare in Europa, care a avut 150 de observatori la scrutin, a confirmat ieri la pranz aceste concluzii. Nici partidele politice care amenintau cu demonstratii de strada in cazul fraudarii scrutinului, in primul rand crestin-democratii, nu dadeau ieri semne de agitatie.

Doar social-democratii fostului premier Dumitru Braghis, care au ratat intrarea in Parlament, au denuntat fraudele comunistilor.

Si Moscova a primit cu raceala rezultatele scrutinului din republica ale carei autoritati au expulzat cel putin 20 de observatori ai alegerilor din Federatia Rusa, iar in preziua scrutinului nu au permis intrarea a 100 de observatori rusi pe teritoriul tarii.