Tariceanu si Ionut Popescu cer controlorilor de la ANAF sa fie necrutatori cu datornicii la stat. Reesalonarile si scutirile vor fi scoase in afara legii si se va modifica Legea falimentului.

Directorii directiilor judetene ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au de ce sa fie ingrijorati. Reuniti la Bucuresti, ei au avut parte de o sedinta cu premierul, ministrul Finantelor si seful lor direct in capul mesei.

Tripleta Tariceanu – Popescu - Bodu le-a atras atentia ca, daca nu sint fermi cu datornicii la bugetele statului si nu incaseaza sumele restante, isi vor pierde posturile. Controlorii au primit in mapele de sedinta cite un plan trimestrial cuprinzind volumul datoriilor curente si al arieratelor care trebuie platite de firmele din judetul respectiv la bugetul de stat.

Ionut Popescu este nemultumit

Desi incasarile la bugetele statului au avut o evolutie buna in primele doua luni ale anului, in pofida relaxarii fiscale, ministrul Finantelor s-a declarat nesatisfacut. „Eu nu sint multumit. S-a inceput o campanie, cind ar trebui sa fie o stare de normalitate.

Eu ma astept ca incasarile sa fie mult mai spectaculoase“, a spus Popescu, referindu-se la executarile silite si popririle de conturi puse in practica in ultima vreme impotriva marilor datornici la buget. Seful Finantelor i-a pus pe controlori sa se-ntrebe de ce tocmai acum se actioneaza, in situatia in care legislatia in baza careia se efectueaza controalele este neschimbata.

„De ce firme cu datorii de zeci, sute de miliarde au fost tolerate, iar in unele cazuri se punea sechestru pe cea mai ruginita Dacie din parcare?“, s-a intrebat retoric Ionut Popescu. Ministrul a fost sustinut de premier: „Actuala putere nu are clienti politici pe care sa-i satisfaca. Obligatiile la buget nu sint negociabile.

Nu putem accepta ca statul sa devina creditorul preferential si astfel datornicii sa faca afaceri pe banii contribuabililor.“

Fara reesalonari

Reesalonarile la plata datoriilor s-au dovedit „o practica nenorocita“, pentru ca multi dintre cei care au beneficiat de ele si-au crescut datoriile in loc sa le scada. Tariceanu si Ionut Popescu au anuntat ca sistemul reesalonarilor si scutirilor acordate prin lege va disparea. Cei care nu fac fata platilor va trebui sa intre in faliment.

„Comportamentul corect al contribuabililor nu trebuie sa mai fie o optiune, el trebuie impus prin lege“, a spus Ionut Popescu. El a atras atentia firmelor care au reesalonari la plata datoriilor sa nu intirzie nici o zi cu platile, pentru ca vor pierde aceasta facilitate si nu o vor mai primi.

Cei care vor avea probleme

Daca nu vor respecta calendarul de reesalonare, societatile care s-au bucurat de clementa fiscului vor avea mari probleme. Si nu sint deloc putini, fie ca e vorba de societati de stat, privatizate sau pur si simplu private. Potrivit statisticilor MFP, un numar de 106 contribuabili mari au aprobate inlesniri la plata obligatiilor restante la bugetul de stat pentru suma totala de 5.

620,47 miliarde de lei. Contribuabilii mici si mijlocii care figureaza cu inlesniri la plata in suma de 4.456,54 miliarde de lei la 1 ianuarie 2005 sint in numar de 2.232.