Guvernul va renunta la acordarea de esalonari si reesalonari la plata datoriilor catre bugetul de stat, deoarece aceste facilitati nu au avut efecte pozitive asupra nivelului de colectare, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Ne pregatim sa anulam aceasta practica nenorocita a reesalonarilor, deoarece s-a dovedit ca sistemul a fost unul pagubos. Foarte multe intreprinderi care au apelat la acest sistem s-au dovedit neviabile; au adoptat un comportament incorect si si-au finantat dezvoltarea pe banii bugetului.

Au considerat ca cea mai ieftina banca este bugetul, pe care au inceput sa-l foloseasca precum o sursa proprie de finantare”, a spus Tariceanu.

Totodata, scutirile de la plata datoriilor catre buget vor fi acordate numai cu avizul Consiliului Concurentei. Firmele care beneficiaza de reesalonari ale platilor catre buget vor avea in continuare aceste facilitati, dar vor pierde aceste inlesniri daca intarzie o zi sau doua achitarea datoriilor, a precizat ministrul finantelor publice, Ionut Popescu.

Tariceanu a aratat ca in ultimii ani, firme din sectorul privat, in principal "clienti politici ai Puterii”, au adoptat practica intreprinderilor de stat de a nu-si achita datoriile la bugetul de stat. "Vom taia cordonul ombilical de hranire a clientelei politice, care s-a inmultit in principal in ultimii patru ani”, a spus premierul.

Creditorii vor obtine mai usor falimentul

"Legea falimentului va fi modificata astfel incat comportamentul corect sa nu mai fie o optiune a contribuabilului, ci sa fie o obligatie bine statutata de lege”, a precizat primul-ministru. Tariceanu. Creditorii vor putea cere mai usor intrarea in faliment a firmelor pentru a-si recupera banii.

"In prezent, Legea falimentului, in loc sa-i dea mai multe drepturi creditorului, i le da debitorului. Acesta scapa prin meandrele legii, iar creditorul ajunge sa se roage de el sa-i plateasca datoriile”, a aratat premierul.

Colectare «spectaculoasa» sau somaj

Ministrul finantelor si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, i-au avertizat pe directorii executivi ai Directiilor Judetele ale Finantelor Publice ca in cazul in care nu vor indeplini planul de incasari, li se va desface contractul de munca. "Statutul functionarului public nu e o umbrela sub care sa stai linistit pana la pensie.

Cine nu face performanta, ne vom desparti de el, in limitele legii”, le-a spus Ionut Popescu directorilor Agentiei. Ministrul a precizat ca in acest an se asteapta ca "incasarile sa fie mult mai spectaculoase”.

In ceea ce priveste sistemul dupa care vor fi judecate performantele directorilor ANAF, acesta va cuprinde indicatori detaliati, luandu-se in calcul posibilitatile economice ale zonei, inclusiv rentabilitatea angajatilor Agentiei: volumul incasarilor pe salariat.

Mai mult, ministrul finantelor i-a atentionat pe directorii ANAF ca stie in detaliu activitatea lor. "Multe dintre lucrurile pe care credeti ca le stiti numai dvs. sunt mult mai cunoscute decat banuiti”.

Cluburile de fotbal, tratate ca orice contribuabil

Cluburile de fotbal vor fi tratate la fel ca orice contribuabil, chiar daca aceasta ar putea afecta desfasurarea campionatelor din acest domeniu, potrivit declaratiilor ministrului finantelor. "Fiecare se considera de un interes strategic, geopolic, cosmic, s.a.m.d, dar, pentru noi toti, contribuabilii sunt egali si vor fi tratati ca atare. (...

) Ne intereseaza mai putin ce se intampla dupa aceea – daca nu va incepe nu stiu ce campionat. La asta trebuia sa se gandeasca cei care nu si-au platit la timp datoriile”, a spus Ionut Popescu.

Scutiri si reesalonari de zeci de miliarde de euro/b>

Valoarea scutirilor si reesalonarilor la plata a datoriilor catre bugetul de stat insumeaza zeci de miliarde de euro. Numai datoriile sterse in 2004 pentru intreprinderile care au fost privatizate reprezinta un miliard de euro. Suma totala a stergerilor de datorii, penalitati si esalonari la plata acordate anul trecut insumeaza un alt miliard, potrivit datelor Consiliului Concurentei.

Suma exacta a tuturor beneficiilor acordate firmelor in ultimii 15 ani ramane insa un secret, intrucat nici reprezentantii Ministerului Finantelor, nici cei ai ANAF nu cunosc aceasta cifra. Cel putin asa ne-au declarat.