Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a facut, luni, intr-o conferinta de presa, o "disectie publica" a ministerului pe care il conduce si a enumerat din nou prioritatile mandatului sau in MAE (depolitizarea ministerului, profesionalizarea angajatilor, o noua organigrama, care va avea ca rezultat reducerea functiilor de conducere, atingerea noilor standarde profesionale din

statele UE). "Disectia" a scos la iveala multe dintre neajunsurile diplomatiei romanesti, pentru care nu par sa existe solutii. Sau, daca exista, ministrul nu le-a comunicat si ziaristilor.

Mihai Razvan Ungureanu a vorbit despre salariile mici si nemotivante ale unor anagajati din MAE, care nu pot supravietui cu patru milioane "nici macar o saptamana", insa nu a prezentat nici o masura prin care sa schimbe aceasta situatie.

Ungureanu a recunoscut ca MAE n-a avut pana acum o politica de personal apta sa atraga tinerii - nici din punctul de vedere al salarizarii, nici al ofertei de locuinte de serviciu sau de alte beneficii.

El a mai declarat ca doreste ca institutia pe care o conduce sa angajeze mai multi tineri, bine pregatiti, sa se realizeze un echilibru intre angajatii din centrala si cei din exterior, sa existe o perfectionare profesionala continua.

De alftel, la sfarsitul lunii martie, MAE intentioneaza sa scoata la concurs 60 de locuri, insa ministrul nu a precizat daca noii angajati vor avea salarii mai mari sau vor fi remunerati cu acelasi "salariu nemotivant". Totusi, MAE va incerca sa obtina de la RAAPPS sau alte agentii autonome 30 de apartamente pentru tinerii care nu sunt din Bucuresti.