articol preluat din BBC

Separatistii ceceni au promis ca vor continua lupta pentru independenta si dupa moartea liderului lor Aslan Mashadov. Acesta a fost ucis de fortele ruse, in urma unei operatiuni considerate un mare succes pentru presedintele Vladimir Putin.

"E o mare pierdere pentru noi, dar nu e o lovitura mortala, asa cum crede Putin", a declarat Ahmed Zakayev, ambasadorul lui Aslan Mashadov la Londra. El a precizat ca in zilele care urmeaza, un "comitet militar" se va intruni pentru a alege un nou lider.

Acest comitet are puterea de a numi pe cineva care sa asigure conducerea rezistentei pana la organizarea de noi alegeri.

Potrivit unor ziare din Rusia, candidatii cu cele mai mari sanse de a-i urma lui Mashadov sunt Shamil Basaiev si Doku Umarov - ambii, luptatori cu multe actiuni violente la activ si cunoscuti pentru pozitia lor radicala fata de Moscova.

Basaiev, spre exemplu, este pe lista Moscovei teroristul cecen numarul 1. EL si-a asumat responsabilitatea pentru atentate cum ar fi ocuparea unui teatru din Moscova, in 2002 sau a scolii din Beslan, anul trecut.

In comparatie cu cei doi posibili succesori, Mashadov poate fi considerat un pacifist convins. Nu mai departe de saptamana trecuta el il invita din nou pe presedintele Vladimir Putin la negocieri.

Dupa cum spune trimisul cecen la Londra, "Aslan Mashadov va fi mult mai periculos acum pentru conducerea de la Kremlin, decat atunci cand era in viata".

BBC