articol preluat din Ziua

Romania si, pana acum, aliata sa cea mai buna, Marea Neagra, reprezinta zona cheie a noii strategii de securitate a SUA, aflata in stadiul de perfectare la Washington si in alte centre de inteligenta americana.

Discutiile dintre presedintele SUA, George W. Bush, si omologul sau roman, Traian Basescu, s-au focalizat pe aceasta strategie, care include si instalarea bazelor americane in apropierea gurilor Dunarii si porturilor de la Marea Neagra. Aceasta este concluzia rezultata in urma vizitei de ieri a presedintelui Basescu la Casa Alba, Senat si la Departamentul Apararii al SUA.

"O elipsa strategica" inconjoara Romania si Basarabia, Marea Neagra, Bulgaria, Ucraina si Georgia pe harta noii strategii americane, pusa la dispozitia "ZIUA" de foruri specializate.

Parca in ciuda detractarilor Romaniei, iata ca spatiul Pontului Euxin a devenit "buricul" viitoarei strategii. "Cine controleaza gurile Dunarii controleaza Europa," afirma o teorie geopolitica bine cunoscuta scolii romanesti de sociologie.

Prin extensie, cine controleaza Marea Neagra poate deja tinti spre trei continente. Importanta istmului ponto-baltic ca zona vectoriala de stabilitate e reliefata si de studiul oferit senatorilor din SUA de expertul american Bruce Jackson in cadrul audierilor din Comisia pentru Relatii Externe in chiar ziua sosirii lui Basescu.

Zona Marii Negre e spatiul de intersectie al celor mai importante trasee europene spre Caucaz, in primul rand, pentru resurse energetice, spre fosta URSS, pentru intarirea stabilitatii regiunii, si, apoi, spre marele Orient Mijlociu si Nordul Africii.

Conferinta de presa exceptionala in Biroul Oval de la Casa Alba

Bush e impresionat de campania anticoruptie a lui Basescu

"Sunt impresionat de conducerea dumneavoastra si sunt recunoscator pentru prietenia dumneavoastra si nu pot sa va multumesc indeajuns pentru sfaturile bune pe care mi le-ati dat in legatura cu Marea Neagra" asa si-a inceput presedintele american George W. Bush conferinta de presa de ieri in urma intalnirii cu presedintele Romaniei Traian Basescu.

Presedintele american s-a declarat "foarte impresionat de campania presedintelui roman de curatare a administratiei de coruptie. Este un presedinte care crede in transparenta si statul de drept si aceasta este calitatea cea mai importanta".

Seful statului american a tinut sa sublinieze ca a fost impresionat de capacitatea de actiune a presedintelui roman: "Acest presedinte face mai mult decat sa vorbeasca, el este actiune". George W.

Bush a repetat faptul ca dialogul lor a cuprins problema Moldovei: "Am vorbit despre Moldova si presedintele roman are o viziune clara asupra acestei zone pe care o apreciez, sunt foarte mandru sa-l numesc un prieten".

"Am vorbit si despre ridicarea vizelor"

La randul lui presedintele Basescu a declarat in cadrul conferintei de presa comune: "Sunt fericit sa fiu aici in prima mea vizita in calitate de presedinte al Romaniei la aliatul nostru George Bush, sa aduc mesajul nostru de strategie in problema Marii Negre ca si solutiile pe care le vom gasi impreuna pentru a aduce zona in cadrul unei securizari pasnice.

De asemenea am discutat si despre evolutiile viitoare ale relatiilor noastre, inclusiv despre situatia privind ridicarea vizelor".

Extinderea democratiei in Basarabia

In ceea ce priveste rolul Romaniei in sud estul Europei, presedintele Bush a reamintit vizita lui la Bucuresti spunand ca acesta a fost "cel mai minunat moment din presedintia mea". "Stateam in piata in care Ceausescu si-a tinut ultimul discurs si priveam acel curcubeu care a fost un semn clar al puterii libertatii".

Presedintele american a subliniat sprijinul american pentru asigurarea securitatii: "Poporul roman trebuie sa stie ca nu are de ce sa se mai teama pentru securitatea sa atata timp cat are SUA si NATO ca aliati. Poporul roman trebuie sa stie ca zilele in care o forta exterioara putea sa-l ameninte au trecut.

Consider Romania un aliat special pentru ca impartasim aceleasi valori intre care transparenta, statul de drept si anticoruptia". Presedintele Bush l-a laudat inca o data pe Basescu afirmand ca "Din aceasta cauza presedintele Basescu este un lider special pentru ca este devotat acestor valori.

Pretuiesc sfaturile sale si nu exista nimeni mai in masura ca el sa vorbeasca despre Moldova in calitate de vecin, de aceea am discutat cum poate fi extinsa democratia mai departe in aceasta zona pentru a crea o societate libera, pentru ca o societate libera nu poate sa-si atace vecinii".

Presedintele american si-a incheiat conferinta de presa cu urmatoarele cuvinte: "Sunt onorat sa-l numesc pe presedintele Romaniei prietenul meu si Romania un aliat puternic".

Victor RONCEA, Washington