articol preluat din Adevarul

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele SUA, George W. Bush, s-au intalnit ieri seara, la ora 18,00, ora Romaniei, in Biroul Oval de la Casa Alba. Pe masuta dintre cei doi presedinti, George W. Bush asezase o macheta cu Bricul Mircea, pe care o primise cadou de la Traian Basescu.

Cei doi presedinti s-au aflat in fata presei romane si americane, de partea cealalta a incaperii aflandu-se membri importanti ai administratiei americane, intre care secretarul de stat Condoleezza Rice. In alocutiunea de introducere, presedintele Bush a depasit cadrul strict al protocolului, adresandu-i-se lui Basescu plin de caldura: "Sunt impresionat de felul in care va conduceti tara (...

) Nu va pot multumi indeajuns ca ati venit". "Am avut o discutie excelenta, domnul presedinte mi-a dat sfaturi privind Republica Moldova si regiunea Marii Negre. Am discutat despre relatiile bilaterale, sunt impresionat de lupta impotriva coruptiei pe care o desfasoara presedintele, el crede in transparenta si in domnia legii. Dansul a trecut de la vorbe la fapte.

Sunt mandru sa va numesc prieten, dle presedinte", a incheiat seful Casei Albe. Din partea presei romanesti s-au adresat doua intrebari. Prima s-a referit la politica presedintelui Basescu vizand regiunea Marii Negre si la impactul pe care o va avea asupra cetatenilor din regiune. George W.

Bush a raspuns fara mare legatura cu intrebarea: "Romanii nu trebuie sa-si faca griji in privinta securitatii. Am fost acolo sa-i asigur pe romani ca noi suntem aliatii lor. Garantam securitatea Romaniei si in cadrul NATO, si in plan bilateral, iar acest fapt ajuta societatea sa se dezvolte.

Mi-aduc aminte de experienta de la Bucuresti, de faptul ca am vorbit romanilor vizavi de locul unde Ceausescu si-a rostit ultimul discurs. Mi-aduc aminte de curcubeul care a aparut. A fost un semn de la Dumnezeu". A doua intrebare s-a referit la parteneriatul special anuntat de presedintele Basescu cu SUA si Marea Britanie.

Presedintele Bush a raspuns: "Cred ca Romania e un partener special pentru ca impartaseste aceleasi valori ca si noi, drepturile omului, libertate si transparenta si cred ca presedintele Basescu e un lider special pentru ca respecta aceste valori. Am discutat ce putem face pentru democratie in Republica Moldova. Noi vrem pace si prosperitate in toata lumea".

In finalul intalnirii, presedintele Basescu a mai multumit presedintelui Bush pentru ca a inclus Romania si Slovacia in grupul tarilor ai caror cetateni nu vor mai avea la un moment dat nevoie de viza pentru a merge in SUA. De asemenea, la o intrebare colaterala vizand bazele americane in Romania, Bush a spus ca "nu e momentul sa discutam acum despre asta".

La terminarea conferintei, cei doi presedintt si-au strans mainile. Basescu a iesit pe intrarea principala, facand o scurta declaratie presei romane si americane, iar Bush a luat elicopterul care aterizase in fata Biroului Oval cu doua minute inaintea intalnirii cu Basescu.

corespondenta din Washington de la Bogdan CHIRIEAC, Adevarul - 10 martie 2005