Acordul incheiat de Romania cu FMI ar putea fi intrerupt din cauza neintelegerilor dintre cele doua parti pe tema deficitului bugetar, sustin surse apropiate negocierilor. Autoritatile romane solicita stabilirea unui deficit cuprins intre 0,7% si 1%, pe cand reprezentantii FMI cer ca acesta sa fie limitat la 0,4-0,5%.

"In cazul in care cele doua parti nu ajung la un compromis, este posibil ca acordul cu FMI sa nu mai fie continuat. Trebuie sa determinam FMI sa accepte un deficit bugeter de 0,7% sau chiar de 1% din PIB, pentru a putea fi facute investitii, mai ales cele prin proiecte cu finantare din partea Uniunii Europene, care presupun si o contributie financiara autohtona", au precizat sursele citate.

In privinta acestor neintelegeri, Comisia Europeana considera ca solicitarile FMI sunt cam exagerate. Cu toate acestea, dupa inalnirea de la Washington cu expertii FMI, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-au declarat optimisti. Basescu a spus ca economia romaneasca poate functiona si cu un deficit mai mare dacat cel solicitat de FMI.

"Acordul este important pentru a da un semnal de stabilitate, mai ales in mediile de afaceri. Romania, insa, nu poate renunta la negocierile cu FMI, fara consultarea Comisiei Europene", a precizat Basescu.