Surse apropiate discutiilor afirma ca este posibil ca aranjamentul sa nu mai fie continuat daca autoritatile romane si expertii institutiei nu ajung la un compromis * Oficialii romani doresc un deficit de 0,7 - 1% din PIB, in timp ce FMI insista pentru limitarea acestuia la 0,4 - 0,5% din PIB * Oricum, Romania a obtinut calificativul 3B (risc investitional redus) si nu prea mai are nevoie de Fond

Acordul incheiat de Romania cu Fondul Monetar International (FMI) ar putea fi intrerupt daca negocierile nu se vor incheia cu un compromis privind nivelul deficitului bugetar, in conditiile in care autoritatile romane doresc un nivel de 0,7-1% din PIB, in timp ce expertii institutiei financiare insista pentru limitarea acestui indicator la 0,4 - 0,5%, au declarat surse apropiate discutiilor,

citate de Mediafax. "In cazul in care cele doua parti nu ajung la un compromis, este posibil ca acordul cu FMI sa nu mai fie continuat.

Trebuie sa determinam FMI sa accepte un deficit bugetar de 0,7 sau chiar 1% din PIB, pentru a putea fi facute investitii, mai ales cele prin proiecte cu finantare din partea Uniunii Europene, care presupun si o contributie financiara autohtona", au explicat sursele citate.

Declaratia vine la un moment in care la nivelul Comisiei Europeane exista perceptia ca, in cazul deficitului bugetar solicitat Romaniei, FMI este "mai catolic decat Papa". "Acordul este important mai ales pentru a da un semnal de stabilitate in special in mediile de afaceri. Romania nu poate, insa, renunta la negocierile cu FMI fara consultarea Comisiei Europene.

De altfel, rapoartele Comisiei Europene cu privire la Romania se bazeaza pe analizele economice ale FMI", au adaugat sursele citate.

Potrivit acestora, Romania a obtinut deja calificativul de investment grade din partea unei agentii de rating (n.r. Fitch) si este foarte probabil ca, in scurt timp, alte doua agentii internationale sa o plaseze in categoria statelor cu risc investitional redus. "Ratingul de tara al Romaniei a ajuns la 3B, ceea ce inseamna un semnal de stabilitate economica.

Din acest motiv, tarile care au ajuns la acest calificativ nu mai incheie acorduri cu FMI", a conchis sursa citata.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au declarat dupa intalnirea de la Washington cu expertii FMI ca sunt optimisti in privinta derularii negocierilor cu institutia financiara internationala. Basescu a precizat ca, in cadrul intalnirii, a sustinut ideea ca economia romaneasca poate functiona si cu un deficit mai mare decat cel solicitat de FMI.