Gruparile din PSD au avut miercuri, in sedinta Biroului Executiv Central, o confruntare decisiva cu privire la schitarea viitoarelor structuri de conducere ale partidului. Cistigatori au fost partizanii ideii de competitie libera.

Toate functiile de conducere din PSD vor fi adjudecate prin alegeri in cadrul Congresului din 21-21 aprilie. Este o hotarire a BEx, definitiva cel putin pina la Congres, sustin Ion Iliescu si Adrian Nastase. Nu doar presedintele, presedintele executiv si secretarul general, ci si vicepresedintii vor fi alesi de cei 1.300 de delegati veniti la congres.

Propunerea, avansata de liderul clujean Ioan Rus, a reusit sa atraga votul a 2/3 din membrii BEx.

Iliescu, batut la puncte

Sedinta BEx, care a durat aproape sase ore, l-a pus serios pe ginduri pe viitorul presedinte al PSD, Ion Iliescu. A fost pentru prima data de la revenirea in partid cind a vazut o majoritate care ridica mina, rind pe rind, impotriva ideilor avansate de el. Desi i-a fost cedata prima pozitie in partid, Iliescu nu a avut mina libera sa reconstruiasca PSD dupa chipul si asemanarea sa.

Prin introducerea competitiei, sistemul discretionar al numirii pe functii a fost subminat. Vechimea minima in PSD pentru a ocupa o functie la nivel national a fost stabilita la trei ani. Daca ar fi fost adoptata varianta „dura", Mircea Geoana, Mihai Tanasescu si Cristian Diaconescu ar fi fost eliminati din cursa.

Listele cu candidatii pentru Parlament vor rezulta din alegeri preliminare, si nu din bunul plac al sefului de partid sau din consensul mai multor lideri centrali. Modalitatea de stabilire a numarului de delegati la congres care revin fiecarui judet a fost o alta chestiune care a suscitat discutii intre cele doua grupari care s-au confruntat deschis in BEx.

Si in acest punct, cuplul Rus-Dincu a reusit sa infringa tandemul Mitrea-Dan Ioan Popescu, obtinind aprobarea pentru varianta proprie. Numarul delegatilor la congres va fi stabilit printr-o medie intre numarul de membri si performantele electorale, fara a se acorda bonusuri judetelor care detin presedintia Consiliului Judetean.

S-a dat startul la lupta pe functii

De acum si pina la congres, discutiile dintre gruparile din partid vor consta in negocierea unor coalitii de sprijin reciproc pentru ocuparea functiilor. Chiar daca nu va avea un contracandidat, Ion Iliescu va trebui sa isi negocieze un sprijin cit mai larg in partid pentru a nu se trezi la congres cu un numar foarte mare de voturi contra.

Pentru pozitia de presedinte executiv, Adrian Nastase va trebui sa negocieze cu contracandidatul sau, Sorin Oprescu, dar si cu alti lideri ai partidului. Spre deosebire de primele doua pozitii din PSD, pentru cea de secretar general nu exista inca un favorit. Pina acum si-au anuntat candidatura Miron Mitrea si Victor Ponta.

Sint vehiculate si alte nume, precum Octav Cozminca, Ioan Talpes, Cristian Diaconescu, Ioan Rus, Vasile Dincu. Insa nu e exclus.

Locurile de vicepresedinti, limitate intre 5 si 7, sint vizate de mai multi concurenti. Printre favoriti se afla Ioan Rus, Mircea Geoana, Victor Ponta, Ioan Mircea Pascu, Sorin Oprescu, Serban Nicolae.