Miercuri, in mult-asteptata sedinta a Biroului Executiv al PSD, s-a pupat Piata Independentii, fiind impartite functii pentru toata lumea, sa nu mai fie nimeni suparat si sa faca declaratii obraznice la presa. Timp de cinci ore, liderii PSD au votat modificarile aduse statutului partidului, in asa fel incat toata lumea a plecat acasa multumita, foarte multi avand si cate o functie in buzunar.

Ravnita functie de secretar general ii va reveni, cel mai probabil, lui Miron Mitrea. Ion Iliescu va fi presedintele PSD, Nastase - presedinte executiv. Pentru aceasta pozitie va candida si Sorin Oprescu (daca nu cumva se va razgandi pana la Congres, jocurile fiind deja facute in favoarea lui Nastase). Partidul va fi condus de un Birou Permanent National, care va avea intre 21 si 25 de membri.

Nici o schimbare deci, caci si actuala Delegatie Permamenta are 22 de membri. Statutul prevede un numar de 5-7 vicepresedinti, dar, dupa cum s-a votat in BEx, si sefii departamentelor de specialitate (viitori ministri intr-un virtual guvern PSD) sunt asimilati tot functiei de vicepresedinte, astfel incat partidul va numara cu totul cel putin 20 de vicepresedinti.

In BPN vor mai fi inclusi si 8 presedinti de organizatii judetene, care vor fi schimbati din patru in patru luni, precum si presedintele organizatiei de tineret, al organizatiei de femei si, obligatoriu, Adrian Severin. Urmatorul for de conducere infiintat este Comitetul Executiv, format din membrii BPN plus presedintii de organizatii judetene, in total vreo 70 de persoane.

Pesedistii au mai stabilit ca o parte dintre vicepresedinti (cei 5-7 prevazuti de statut) sa fie alesi prin vot secret de Congres, pe baza de candidaturi. Cealalta parte, sefii de departament asimilati vicepresedintilor, vor fi numiti de Comitetul Executiv.

Pentru functiile la nivel central se cere o vechime de 3 ani, pentru cele la nivel judetean - 2 ani, pentru cele la nivel local - 1 an, la comune nefiind necesara nici o zi vechime pentru un post de conducere.