articol preluat din Jurnalul National

Acordul cu FMI ar putea fi rupt. Cuiul lui Pepelea este deficitul bugetar pe care Guvernul nu poate sa-l tina in limita dorita de FMI. Vinovata este cota unica, aceasta impingand economia romaneasca pe un drum incert.

DANIELA IVAN

PUNCT DE VEDERE. Mihai Tanasescu spune ca ruperea acordului cu FMI ar fi un dezastru pentru imaginea Romaniei

Guvernul s-a impotmolit in propriile decizii. Cuiul lui Pepelea este deficitul bugetar, adica diferenta dintre cheltuielile si veniturile statului. Autoritatile romane vor un deficit mai mare – de 0,7-1% din PIB, in timp ce FMI insista pentru limitarea la 0,4-0,5%.

Grav este ca foamea de venituri la bugetul de stat si lipsa de mijloace pentru a le putea colecta imping Guvernul la masuri extreme, cum ar fi intreruperea acordului cu FMI. "Cred ca este vorba despre o lipsa de viziune politica, despre lipsa de coordonare, despre o incapacitate din partea actualului Guvern de a strange banii la buget", spune fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu.

Surprinzator, autoritatile par pregatite sa dea cu piciorul acordului cu FMI pentru ca nu pot tine un deficit de 0,4-0,5% din PIB. De ce? La un PIB de circa 67 de miliarde de euro, 0,1% inseamna 2.700 de miliarde de lei. Un deficit mai mic cu 0,4-0,5% inseamna "a strange surubul" cu 8.000-10.000 de miliarde de lei, ceea ce se traduce prin disponibilizarea a circa 20.

000 de salariati, din care peste 11.000 de bugetari, restrangerea cheltuielilor publice, accelerarea restructurarii, eliminarea raului din economie. Misiuni foarte dificile pentru orice Guvern.

ESEC. Dezastru, acesta este cuvantul pe care l-a rostit fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu, la auzul vestii ca acordul cu FMI ar putea fi intrerupt. "A da un semnal ca Romania nu este din nou in stare sa duca la bun sfarsit un acord cu FMI este un dezastru din punct de vedere al credibilitatii tarii, din punct de vedere al managementului guvernamental", spune Mihai Tanasescu.

El adauga ca intreruperea acordului cu FMI va da o nota foarte proasta la capitolul economic in Raportul de tara pe care Comisia Europeana il va face in acest an. O alta nedumerire a fostului ministru de Finante este legata de faptul ca, la intalnirea dintre presedintele Basescu si reprezentantii FMI, nu a fost prezent nici un reprezentant al Guvernului. "Este inadmisibil.

Ori e lipsa de respect, ori e lipsa de profesionalism. Nici macar negociatorul Adriean Videanu nu a fost prezent, desi, oricum peste doua-trei zile, el va renunta la aceasta functie pentru a candida la Primarie."

EXPLICATII. "Acordul este util, dar nu cu sacrificii atat de mari numai pentru a indeplini o serie de criterii economice rezultate in urma unor derapaje de care nu actualul Guvern este vinovat. Nu vreau sa fiu responsabil pentru ce s-a intamplat pana la 31 decembrie 2004, ci pentru ceea ce fac eu", a maispus Tariceanu.

In replica, Tanasescu spune ca numai cota unica a dezechilibrat deficitul bugetar cu 32.000 de miliarde de lei, iar asta a impins Guvernul la un lant de esecuri. "Ce a adus cota unica? Haos! Masuri dupa masuri care au un unic scop sa aduca bani la buget. Se maresc impozite, se elimina scutiri de TVA, se pune in discutie chiar renuntarea la acordul cu FMI.

" In plus, deficitul extern s-a depreciat, si asta este inca o problema care preseaza pe deficitul bugetar.

NECESITATE. De ce nu vrea FMI sa accepte deficitul bugetar propus de Guvernul roman? "Se tem de inflatia care trebuie stopata", spune Mihai Tanasescu. El adauga ca introducerea cotei unice a adus bani in plus pe piata, care ar putea genera inflatie, daca deficitul bugetar nu este foarte strans.

Pe de alta parte, creditul a fost foarte lax in 2004 si asta a condus la un deficit mare de cont curent. Respectarea angajamentelor din accord arata ca economia romaneasca merge bine pe drumul spre UE. Rolul acestui acord de tipul precautionary stand-by nu este tragerea de sume de bani, ci monitorizarea stricta a economiei romanesti.

Ideea acestei intelegeri a venit din partea UE, care au sugerat autoritatilor romane si expertilor Fondului Monetar International ca institutia de la Washington sa urmareasca pentru ei economia romaneasca.

BASESCU: "FMI, IN DISPUTA CU GUVERNUL"

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca, in momentul de fata, FMI este "intr-o disputa de principii" cu Guvernul Romaniei si ca ar putea intra si intr-o disputa cu interesele Comisiei Europene.

Basescu spune ca reducerea la 0,4% din PIB a deficitului bugetar presupune "taierea" din investitiile in infrastructura, ceea ce inseamna ca Romania nu poate utiliza nici fondurile alocate de Comisia Europeana (CE). "O astfel de abordare pentru mine este inadmisibila", a mai spus Basescu. El a precizat ca CE nu are nici un interes ca Romania sa nu foloseasca aceste fonduri.

Traian Basescu a mai declarat ca a cerut FMI sa analizeze pierderile in raport cu riscurile de a nu diminua suficient deficitul bugetar. "In momentul de fata, FMI este intr-o disputa de principii cu Guvernul Romaniei, dar intra si intr-o disputa – daca ea va fi – cu interesele Comisiei Europene", a afirmat seful statului.

PROTESTE

Dupa cum era de asteptat, functionarii publici nu au primit prea bine vestea ca 4% din ei vor fi disponibilizati.

"Nu este normal ce se intampla! Noi ne-am batut tot timpul pentru suplimentarea aparatului de control pentru a face fata evaziunii care ne cotropeste, iar ministrul de Finante si Guvernul vor sa faca restructurari", si-a exprimat nemultumirea Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), care reprezinta interesele angajatilor Garzii Financiare, Agentiei

Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Inspectiei Muncii, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Garzii Nationale de Mediu si Ministerului Afacerilor Externe. "La Garda Financiara este necesara suplimentarea numarului de angajati cu 50%.

Adica de la 1.000 de comisari cati sunt acum trebuie sa se ajunga la 1.500. Si la ANAF aparatul trebuie redimensionat in sensul majorarii, pentru ca ei se ocupa de controlul fiscal.

Asa ca nu inteleg de ce, in timp ce toata lumea e nemultumita ca sunt putini angajati care se ocupa cu recuperarea datoriilor si controlul, Finantele anunta disponibilizari.

Este vorba ori de necunoastere a realitatii sau de rea-vointa sau poate se incearca ingenuncherea acestui sector", a declarat Oprescu. "Pe 24 martie avem Consiliul National al SNFP si vom lua o decizie. Cu siguranta vom protesta", a adaugat acesta. (Florina Zainescu)

Jurnalul National