articol preluat din Romania Libera

Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, evita in continuare o confruntare directa cu presedintele Traian Basescu, multumindu-se deocamdata cu jumatati de atacuri, menite insa sa-i atraga presedintelui atentia ca nu accepta modul in care este tratat.

Aflat la Madrid, in timp ce Traian Basescu era la Washington, Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca discutiile legate de subiectul alegerilor anticipate determina doar o senzatie de instabilitate politica a Romaniei. Aceasta instabilitate poate ridica semne de intrebare la nivelul UE, considera Tariceanu.

... Presa e de vina

Primul ministru a incercat sa minimalizeze importanta sugestiilor lui Basescu in privinta plasarii lui Stolojan in postul de prim-ministru.

Tariceanu a afirmat ca declaratiile lui Traian Basescu privind implicarea lui Theodor Stolojan in politica au fost "supraapreciate" de ziaristi, fiind scoase din context si interpretate intr-un mod in care ar putea da impresia ca intre seful statului si premier exista neintelegeri.

Mai mult, Tariceanu a incercat sa dea impresia ca totul este OK: "Relatia dintre premier si presedinte este foarte buna, amandoi provenim din aceeasi alianta si avem interese si obiective politice comune". Ba, a si adaugat: "Avem o relatie politica apropiata".

Asta, desigur dupa ce a vazut transcrierea emisiunii la care Basescu l-a criticat: "Am vazut transcrierea declaratiilor si nu sunt de natura sa creeze o neintelegere intre mine si presedinte". De altfel, primul ministru a pretins ca nu a fost deranjat de declaratiile presedintelui privind implicarea lui Theodor Stolojan in politica.

Basescu cere "guvernare solida"

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a revenit in Statele Unite asupra temei alegerilor anticipate, liderii PNL, PD, UDMR si PUR asteptandu-l la venirea in tara sa-i ceara lamuriri asupra acestui subiect.

Seful statului a precizat doar ca pomenirea numelui lui Theodor Stolojan in eventuale alegeri anticipate nu-l exclude pe Calin Popescu Tariceanu, ci dimpotriva, Alianta are tot doi lideri cat a avut si in alegeri. Traian Basescu a precizat ca relatia sa cu premierul Tariceanu este una excelenta, dar tema anticipatelor doreste sa o discute "acasa".

Seful statului a subliniat ca daca guvernarea vrea sa-si atinga obiectivele trebuie sa nu fie supusa nici unui compromis, nici de program, nici de facilitarea unor afaceri.

"Aceasta guvernare trebuie sa fie curata si puternica si daca mai are vreo doua-trei incidente sa-i pice in Parlament ordonante, trebuie sa se gandeasca serios ca se vor lua decizii mult mai dificile, carora trebuie sa le faca fata cu o majoritate solida", a pledat cauza anticipatelor presedintele Basescu.

La Senat, Alianta se fereste de... organice

La Senat, majoritatea coalitiei nu numai ca este extrem de fragila, dar tinde sa devina o vorba in vant. S-a constatat ca senatorii Aliantei se afla in imposibilitatea de a trece vreo lege organica atat timp cat nu sunt de acord si cel putin cativa senatori de la PSD si PRM.

Situatia jenanta in care se afla puterea la Senat se datoreaza faptului ca numarul total al senatorilor PNL-PD, UDMR si PUR este de 70, in timp ce pentru adoptarea unei legi organice este nevoie de 69 de voturi. Si cum aliatii nu sunt niciodata in "formula completa" (la fiecare sedinta absentand cel putin doi, trei senatori), orice lege de acest tip este sortita esecului.

Evident, numai daca pesedistii si peremistii nu au nimic de obiectat si nu dau vot negativ. Or, acest lucru se intampla foarte rar. In multe cazuri doar daca este vorba despre drepturile lor salariale.

Prima experienta de acest fel, care le-a lasat un gust amar aliatilor, s-a numit Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Liberalii si democratii care au sustinut puternic improprietarirea Arhiepiscopiei cu 90.000 ha de padure s-au pomenit cu ordonanta respinsa din cauza ca nu au putut aduna cele 69 de voturi necesare.

Au avut doar 57 de voturi pentru, ceea ce denota neputinta senatorilor coalitiei de a se mobiliza, chiar si atunci cand este vorba de un vot cu un puternic substrat politic.

Pe de alta parte, nici legile ordinare nu sunt adoptate cu prea multa usurinta. De la inceputul sesiunii parlamentare au existat cel putin trei situatii cand legile sustinute de putere au trecut la doua, trei voturi diferenta.

Situatia opozitiei, care isi umfla tot mai des muschii pentru a le arata aliatilor cat de vulnerabili sunt, a devenit un subiect la ordinea zilei in sanul grupului parlamentar al Aliantei D.A. Nimeni insa nu poate face nimic... Singura solutie o reprezinta alegerile anticipate, insa parlamentarii liberali si democrati se feresc sa vorbesca despre ele.

Cine le ofera garantia ca vor prinde din nou un scaun caldut la Senat?!

La Camera, pozitii neclare ale aliatilor

Coalitia majoritara are emotii si in Camera Deputatilor, chiar daca aici lucrurile sunt usor diferite fata de Senat. Pe hartie, coalitia ar avea un avans consistent, dar in practica lucrurile sunt mai complicate.

Partidele din coalitia majoritara au in total 169 de deputati, iar cele din opozitie 155, in timp ce opt deputati sunt independenti. Complicatiile apar din doua motive: unul politic si altul legat de clasica neseriozitate a parlamentarilor. Din punct de vedere politic, PNL are 64 de deputati, PD - 45, UDMR - 22, PUR - 20 iar minoritatile, altele decat cea maghiara, intrunesc 18 deputati.

Numai ca de multe ori umanistii au avut pozitii neclare - ezitand pana in ultimul moment sa fie alaturi de coalitie. De pilda, in problema caselor lui Basescu. Cele 20 de voturi ale umanistilor sunt esentiale: fara ele coalitia ramane cu 149 de voturi, mai putin decat PSD si PRM impreuna, care au 155. In alte ocazii, nici macar sprijinul PUR nu este suficient.

Deputatii majoritatii au decis sa respinga o ordonanta de urgenta a Guvernului Nastase fiind revoltati ca, pe baza actului normativ, urmau sa fie facilitate unele afaceri ale primarului Mazare. Dar coalitia nu a avut suficienti deputati pentru a respinge ordonanta.

Un articol de I. Vaida, R. Georgescu, T. Petcu, Romania Libera