articol preluat din Romania Libera

PRM si-a schimbat sambata denumirea in Partidul Popular Romania Mare (PPRM), decizia fiind luata la propunerea presedintelui Corneliu Vadim Tudor de catre Plenara extraordinara a Consiliului National al PRM. Plenara a decis, la propunerea Biroului Permanent al partidului, sa infiinteze functia de presedinte de onoare, iar senatorul Corneliu Vadim Tudor "a optat pentru aceasta functie".

Potrivit modificarilor statutare, Vadim Tudor va fi "liderul moral si garantul echilibrului si unitatii PPRM". S-a mai anuntat ca, in urma dezbaterilor si votului membrilor Plenarei Consiliului National, presedinte al PPRM a fost ales deputatul Corneliu Ciontu, iar prim-vicepresedinte senatorul Dorel Constantin Onaca.

"Modernizare europeana" cu securisti

Potrivit lui Bolcas, PPRM s-a identificat rapid statutar drept "un partid crestin si conservator care promoveaza valorile nationale, populare si europene" si care ar milita pe cale parlamentara, politica si culturala "pentru infaptuirea unitatii europene si pentru integrarea europeana a Romaniei".

CVT, proaspat presedinte de onoare, a declarat ca schimbarea denumirii partidului si optiunea sa pentru aceasta functie reprezinta "o miscare strategica".

"Era absolut necesar acest pas pentru a finaliza Plenara Extraordinara a Consiliului National al PRM din decembrie 2004, in care am facut cerere oficiala de aderare la marea familie politica europeana, PPE", a afirmat el.

Rosu la fata si asudat, CVT a sustinut ca decizia de a renunta la functia de presedinte al partidului s-ar datora faptului ca are nevoie de timp liber pentru a "pune pe picioare" un post de televiziune, Cosmos TV, fara de care PPRM "se prezinta degeaba la alegeri", un post de radio, si pentru a-si finaliza teza de doctorat in Teologie.

El a anuntat ca va institui un asa-numit Club al Autoritatii Morale al PPRM, prin care sa atraga personalitati marcante ale vietii publice din Romania si diaspora care sa determine o "primenire si innobilare" a... clasei politice romanesti.

Referitor la optiunea sa pentru functia de presedinte de onoare, CVT spune ca acest lucru nu trebuie interpretat ca o "retragere in linia a doua": "Eu conduc in continuare PPRM, dar nu mai am timp intotdeauna sa ma ocup de toti nebunii din filiale, de toate orgoliile locale si de toate certurile pe functii".

Potrivit spuselor sale, functia de presedinte de onoare ar fi superioara celei de presedinte, avand in vedere ca el va fi membru de drept al tuturor forurilor de conducere si asigura reprezentarea partidului pe plan intern si international.

Potrivit lui CVT, renuntarea sa la functia de presedinte al PRM nu a fost impusa de nimeni, singurul "sacrificiu" pe care l-a facut fiind "imbogatirea" denumirii partidului la sugestia consilierilor lui straini.

Prestidigitatie marca Eyal Arad: inlocuirea unei etichete cu alta!

Potrivit presedintelui onorific al PPRM, decizia de schimbare a numelui partidului este, dupa "strategia lui Eyal Arad", cea mai buna miscare pe care partidul a facut-o "pentru a da jos etichetele infame" puse formatiunii sale politice. De remarcat ca el a admis ca aceste "etichete" au fost puse si din vina sa, recunoscand insa numai lipsa de prudenta si de comunicare.

Simtind nevoia unei explicatii, noul lider Corneliu Ciontu a explicat ca schimbarea presedintelui partidului de catre Plenara Consiliului National si nu de Congresul PPRM, care va avea loc la toamna, a fost posibila prin modificarea, in cadrul Plenarei, a statutului acestei formatiuni politice...

Din doua miscari, reformarea-i scoasa din palarie

Prima reactie a apropiatilor lui CV Tudor a fost de reafirmare a loialitatii. "Am mers pe mana lui si vom merge pe mana lui in continuare", a spus Dumitru Dragomir. El a laudat apoi "noua strategie a partidului, care este nu de imagine, ci de conduita", prin care PRM intra "intre partidele mari ale Europei".

Concluzia este aceea ca printr-o simpla operatiune estetica, fara adoptarea altor modificari cu care ar fi putut convinge ca partidul doreste la modul real o schimbare de profunzime, aceiasi lideri PRM ar vrea sa-i creada lumea ca identitatea partidului este, peste noapte, aceea "de partid conservator moderat, national, popular si crestin".

Ciontu da asigurari ca nu va fi marioneta

In viziunea noului presedinte al PPRM Corneliu Ciontu "miscarea strategica" de inlocuire a lui CV Tudor are doua scopuri majore: eliminarea etichetei de partid extremist si accederea in PPE.

"Trebuie sa se termine odata pentru totdeauna cu aceasta eticheta de partid extremist, cand realitatea faptelor noastre arata exact contrariul", declara, incercand sa para cat mai credibil, Corneliu Ciontu. Dupa care atrage atentia ca de acum incolo PPRM va da in judecata pe oricine il va mai cataloga drept partid extremist.

In ceea ce priveste intrarea in PPE, Ciontu este convins ca acest lucru se va infaptui mai devreme sau mai tarziu. "Este firesc sa ne gasim si noi locul in PPE. Trebuie ca de acum sa ne cream niste legaturi in afara pentru a putea fi sustinuti.

In ziua de astazi un partid nu mai poate supravietui fara sprijin din afara, iar noi speram sa-l obtinem de la PPE, deoarece impartasim aceleasi valori democratice", a mai sustinut noul lider al PPRM. Acesta nu este deranjat deloc de faptul ca din PPE face parte si UDMR, facand abstractie de PNTCD. "Acest lucru nu are nici o relevanta. In PPE sunt nu mai putin de 7 grupuri...

De altfel, va trebui sa tragem o linie de demarcatie intre UDMR si PPRM, sa mai imblanzim criticile si de-o parte si de alta".

Totodata, Ciontu a refuzat sa se considere o marioneta a lui Vadim, care va juca dupa cum va canta acesta. "Nu putem spune ca, de acum, domnul Vadim nu va mai avea nici un cuvant de spus. Este totusi cel care a infiintat acest partid si trebuie tinut seama de parerile lui.

Sper ca vom fi o echipa si vom lucra bine impreuna, ca si pana acum de altfel", ne-a spus Ciontu referitor la declaratiile lui CVT conform carora el va conduce in continuare partidul.

Noul lider, cel putin pe hartie, al PPRM isi va incepe in forta mandatul cu vizite la filialele din teritoriu unde se duc lupte dure pentru functii. "Trebuie sa reorganizam partidul..., sa intarim filialele, deoarece acest an este unul greu pentru noi. Vom avea alegeri interne de partid si tot felul de adunari care vor culmina cu congresul din toamna", mai spune Ciontu.

Un articol de Simona Popescu, Tomita Petcu, Romania Libera - 14 martie 2005