articol preluat din Ziua

Totul a inceput vineri seara, cand o depesa de presa vorbea despre 3000 de romani, imbarcati in 70 de autocare, blocati la frontiera spaniola. In fapt, era vorba despre 6 autocare cu 234 de calatori, doua sosite prin Italia si 4 prin Germania. Politia spaniola de frontiera a controlat sumar cativa calatori si la primul depistat la limita legalitatii a decis sa blocheze accesul tuturor romanilor.

Explicatia Consulatului roman de la Marsilia a fost aceea ca autocarele au incercat sa intre pe un drum ocolit, ceea ce a iritat autoritatile spaniole. Nu este mai putin adevarat ca nevinovatii turisti romani nu aveau de ce sa plateasca pentru starea de iritare a Politiei spaniole.

Acestia au invocat in sprijinul deciziei lor faptul ca legislatia cere fie invitatie din partea unui rezident spaniol, fie proba ca exista servicii turistice angajate si platite (vouchere, rezervari la hotel) fie 100 de euro pe zi, dintre care cel putin 400 pentru drum.

Cele 4 autocare dirijate spre Germania au facut popas la Orleans, 200 de kilometri sud de Paris, unde au primit vizita consulului roman de la Paris, Gicu Baciu. Conform acestuia, marea majoritate a calatorilor pareau sa aiba actele in regula.

Printre calatori, unii se duceau la rude (o batrana de 70 de ani isi vizita fiica, pe cale sa se casatoreasca); altii au prezentat certificate medicale care probeaza ca se duceau la tratament; unii aveau contracte de munca sau se intorsesera in Romania dupa cazier, document solicitat de catre angajator.

Daca printre acestia se aflau si calatori aflati la limita legalitatii, cu siguranta ca acestia reprezinta o infima minoritate.

Ziua - 14 martie 2005